Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Τσιρότο βάζει τέλος στον εφιάλτη των παιδιών

Οι ενέσεις, οι οποίες αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο των...

Χειροπέδες στον άφαντο «Ιησού του Bitcoin»

Στην Ισπανία ξετρύπωσαν οι αμερικανικές Αρχές τον λεγόμενο «Ιησού...

Σάλος με τη μέθοδο περιποίησης που κάνει η Κιμ Καρντάσιαν!

Η «μέθοδος βαμπίρ» για την περιποίηση του προσώπου που...

Στη μονή της Ντάλι με «ξεναγό» τον Ξεκούκη

Κατακόμβη με λείψανα μοναχών, σκήτες μέσα σε σπήλαια που...

Η… Τουρκία μας πέρασε (και) σε γαλάζιες σημαίες

Η χώρα μας υποχώρησε στην τρίτη θέση σε αριθμό βραβείων σε πλαζ και μαρίνες

Τη Γαλάζια Σημαία κατέκτησαν φέτος 395 ελληνικές ακτές και εννέα μαρίνες κατατάσσοντας την Ελλάδα τρίτη στον κόσμο σε αριθμό βραβευμένων παραλιών. Ωστόσο την επιτυχία αυτή επισκιάζει η αλματώδης άνοδος της τουριστικά ανταγωνιστικής Τουρκίας, η οποία πρώτη φορά ξεπέρασε τη χώρα μας σε βραβεία και «έκλεψε» από την Ελλάδα τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, την οποία κατείχε πέρυσι.

Συγκεκριμένα, το 2014 η Ελλάδα είχε καταταγεί δεύτερη στη διεθνή κατάταξη με 408 βραβευμένες παραλίες και 10 βραβευμένες μαρίνες (συνολικά 418 Γαλάζιες Σημαίες), αφήνοντας στην τρίτη θέση την Τουρκία με 404 βραβεία (383 παραλίες και 21 μαρίνες). Φέτος όμως η σειρά αντιστράφηκε, με τη γειτονική χώρα να παρουσιάζει εντυπωσιακή άνοδο, να αποσπά συνολικά 458 Γαλάζιες Σημαίες (436 παραλίες και 22 μαρίνες) και να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση της λίστας αφήνοντας πίσω την Ελλάδα με 404 Γαλάζιες Σημαίες. Πάντως σταθερά πρώτη στην κατάταξη παραμένει η Ισπανία, που τόσο πέρυσι όσο και φέτος απέσπασε περισσότερες από 670 Γαλάζιες Σημαίες, ενώ το 2015 βραβεύτηκαν συνολικά 3.468 ακτές και 695 μαρίνες από 50 χώρες.

Η επιτυχία αυτή της Τουρκίας φαίνεται ότι δεν είναι τυχαία αλλά προϊόν κεντρικού σχεδιασμού. Ενδεικτικό είναι ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε στις μεγάλες περιβαλλοντικές επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει ή σχεδιάζει η κυβέρνησή του, ενώ τόνισε πως στόχος της χώρας του είναι να αναδειχθεί πρώτη σε όλο τον κόσμο σε αριθμό Γαλάζιων Σημαιών, με χρονικό ορίζοντα το 2023 (100ή επέτειος από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας).

Η ανακοίνωση των ελληνικών βραβείων έγινε χθες στην (βραβευμένη) παραλία Κατερίνης από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα το ίδρυμα που απονέμει τις Γαλάζιες Σημαίες (Foundation for Environmental Education). Αναφερόμενος στις διαφοροποιήσεις που καταγράφονται κάθε χρόνο, ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ Νίκος Πέτρου τόνισε ότι «τα βραβεία δεν είναι για πάντα» και πρόσθεσε: «Ανά τακτά διαστήματα γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και αν υπάρχει πρόβλημα, οι σημαίες υποστέλλονται. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο χάνονται συνήθως 5-8 σημαίες, αλλά πέρυσι αφαιρέσαμε συνολικά 38 σημαίες. Ωστόσο, λόγω 30 νέων βραβείων, δεν σημειώθηκε μεγάλη διαφορά στον συνολικό αριθμό». Σε ό,τι αφορά τον αριθμό Γαλάζιων Σημαιών ανά περιοχή, στην κορυφή βρίσκεται ο νομός Λασιθίου με 44 και ακολουθούν η Χαλκιδική και τα Δωδεκάνησα με 39 και 29 αντίστοιχα.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι για την απονομή της Γαλάζιας Σημαίας σε μια παραλία δεν αρκεί η εξαιρετική ποιότητα του θαλασσινού νερού. Πρέπει να πληροί κριτήρια σχετικά με την οργάνωση, την ασφάλεια των λουομένων, την καθαριότητα, την ύπαρξη ναυαγοσώστη, την πρόσβαση ΑμΕΑ κ.ά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Στη μονή της Ντάλι με «ξεναγό» τον Ξεκούκη

Κατακόμβη με λείψανα μοναχών, σκήτες μέσα σε σπήλαια που...

«Χρυσά δάκρυα» της Johnson & Johnson για το καρκινογόνο ταλκ της εταιρίας

Διατεθειμένη να πληρώσει όσο όσο για να απαλλαγεί από...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Χριστιανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Τέιλορ Σουίφτ

Σάλο προκάλεσε με δύο νέα τραγούδια της η Τέιλορ...