Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Το «φως» που… λύγισε τη Σκορδά

«Λύγισε» η Φαίη Σκορδά μπροστά στις κάμερες την ώρα...

Τσαγκρινού και dj Stephan αποκάλυψαν το φύλο του μωρού που περιμένουν

Γάμο και βάφτιση μαζί θέλουν να κάνουν η Ελενα...

Πυρά της ΠΟΣΠΕΡΤ προς τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Ζούλα

Τι έφταιξε ή καλύτερα ποιος έφταιξε και ηλικιωμένοι άνθρωποι...

Η Καγιά αντίπαλος της Καραμπέτη στα Βραβεία Ιρις

Αυτό κι αν είναι είδηση: η Βίκυ Καγιά θα...

Ο τουρισμός νίκησε τα capital controls

Αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα κατά 4,2%, παρά τις ημέρες χάους!

Οι ξένοι τουρίστες ψηφίζουν Ελλάδα! Παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της χώρας το φετινό καλοκαίρι, τις ατελείωτες ουρές στα ΑΤΜ μετά την επιβολή των capital controls, τα προβλήματα ανεφοδιασμού των ξενοδοχειακών μονάδων κ.λπ., οι επιδόσεις που εμφανίζονται τον Ιούλιο παρουσίασαν σημαντική άνοδο σε σχέση με την περσινή σεζόν που δεν είχε ανάλογα προβλήματα!

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ 

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα που επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι αεροπορικές αφίξεις στους βασικότερους προορισμούς της χώρας τον Ιούλιο κατέγραψαν αύξηση 4,2%, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες της οικονομίας, ενώ συνολικά στο επτάμηνο η άνοδος των τουριστών έφτασε το 5,4%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 450.000 περισσότερες αφίξεις σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Τα στατιστικά αυτά, όπως γίνεται αντιληπτό, αναπτερώνουν τις ελπίδες για ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης, καθώς, όπως επισημαίνουν από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες του χώρου, βρισκόμαστε ήδη στα μισά του δρόμου για ένα νέο τουριστικό ρεκόρ που θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τους 25.000.000 τουρίστες! Το γεγονός πως όλα τα αεροδρόμια εμφανίζουν θετικό πρόσημο στην επισκεψιμότητα ενισχύει την αισιοδοξία για μια καλή τουριστική χρονιά τελικά, που ασφαλώς θα παρουσίαζε ακόμη πιο εντυπωσιακά νούμερα εάν οι κρατήσεις δεν είχαν παγώσει λόγω των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων και εάν η περίοδος των early bookings (από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο) είχε κυλήσει χωρίς την αβεβαιότητα της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ.

Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι προορισμοί της Ρόδου και της Κω, που, αν και ιδιαίτερα δημοφιλείς σε Γερμανούς και Βρετανούς τουρίστες, φέτος παρουσιάζουν πτώση, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης μείωσης επισκεπτών από τη Ρωσία. Οσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, επισημαίνουν πως αν δεν υπήρχε η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, η φετινή σεζόν θα ήταν «χρυσή».

Η πρωτεύουσα

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Αθήνα εμφανίζει εξαιρετικά μεγάλη δυναμική στις αφίξεις. Η κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας είχε αύξηση 20,5% σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας τα 2,14 εκατ. επιβάτες από 1,8 εκατ. τον Ιούλιο του 2014, ενώ στο σύνολο από την αρχή της χρονιάς η κίνηση έφτασε τα 10,1 εκατ. επιβάτες, αυξημένη κατά 22,6%.

Ο φετινός Αύγουστος, όπως επισημαίνουν φορείς από τον τουριστικό κλάδο, αναμένεται να είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της σεζόν, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει βαρόμετρο για την πορεία των εισπράξεων όλου του έτους και θα δώσει μια καλή εικόνα για τη ζήτηση έως τον Οκτώβριο. Τότε, που ακόμη κι αν η φετινή σεζόν έχει αίσιο τέλος, το σκηνικό για τον ελληνικό τουρισμό αλλάζει δραματικά. Φορείς και επιχειρηματίες έχουν αρχίσει αγώνα για να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές στη φορολογία σε δύο μήνες, μετά την απόφαση για διπλασιασμό του ΦΠΑ στη διαμονή (στο 13%) και τη σταδιακή κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ιωσήφ αντικρίζει πρώτη φορά τον Σίμο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Απόπειρα δολοφονίας αρχινονού έξω από την πίστα της Λιόλιου

Σε διαρκή πόλεμο για την ηγεμονία της νύχτας βρίσκεται...

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του συνταξιούχου στη Σάμο!

Επειτα από σχεδόν 21 μήνες εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...