Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

Σάσα Μπάστα: Ποιους τσάκωσε ο φακός στα γενέθλια της τραγουδίστριας

Glamorous γενέθλια για τη Σάσα Μπάστα. Η γνωστή τραγουδίστρια...

Μαρίνα Σάττι: Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι σε κατάστημα ΟΠΑΠ

Λίγες ημέρες πριν την αναχώρησή της για το Μάλμε...

«Αθώα» (τελικά) τα γλυκά για παχυσαρκία και καρδιοπάθειες

Ερευνα έδειξε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για όσους τα καταναλώνουν συχνά.

Η πιο «γλυκιά» έρευνα που έχει γίνει ποτέ αθωώνει τα γλυκά, απενοχοποιώντας τα σε ό,τι αφορά την παχυσαρκία και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αμερικανική μελέτη, η οποία -διόλου τυχαία- πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Αμερικανικής Ενωσης Ζαχαροπλαστών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση γλυκών δεν αυξάνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας και καρδιοπαθειών. Μελετώντας τις επιπτώσεις τους σε 5.000 εθελοντές που κατανάλωναν γλυκά τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα, διαπίστωσαν ότι δεν αυξάνονταν καθόλου οι πιθανότητές τους να εμφανίσουν κάτι από τα παραπάνω, συγκριτικά με όσους υπέκυπταν στον πειρασμό μία φορά την εβδομάδα ή και σε πιο αραιά διαστήματα.

«Δεν ανακαλύψαμε συσχετισμό ανάμεσα στη συχνότητα κατανάλωσης γλυκών και στον Δείκτη Μάζας Σώματος ή των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών στους ενηλίκους» εξήγησε η διαιτολόγος Μαίρη Μέρφι, η οποία συμμετείχε στην έρευνα, ωστόσο τόνισε ότι τα ευρήματα αυτά δεν θα πρέπει να αποτελέσουν δικαιολογία για την αλόγιστη κατανάλωση γλυκών, επισημαίνοντας ότι οι συμμετέχοντες είχαν μέτρο στην κατανάλωση.

Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι όσοι τρώνε πολλά γλυκά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία ή διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας νόσου. Από τη νέα αυτή μελέτη προκύπτει ουσιαστικά το αντίθετο, καθώς εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα δεν διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άλλους, καθώς η συχνότητα της κατανάλωσης δεν συνδέεται με τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Παράλληλα, δεν διαπιστώθηκε αύξηση στους δείκτες καλής και κακής χοληστερόλης, άλλων επικίνδυνων λιπιδίων και ανοχής στην ινσουλίνη.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πάντως ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για την κατανόηση του ρόλου που παίζουν τα γλυκά και η σοκολάτα στην ανθρώπινη υγεία. Μέχρι τότε συμβουλεύουν τη συντηρητική κατανάλωσή τους, έτσι ώστε να αποτελούν μέρος ενός ευτυχισμένου και υγιεινού lifestyle, επισημαίνοντας ότι πάντα υπάρχει χώρος για μικρές απολαύσεις, όπως ένα μικρό γλυκό, στη ζωή.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο, τα γλυκά προσθέτουν κατά μέσο όρο 44 θερμίδες την ημέρα ή μόνο το 2% του συνολικού θερμιδικού φορτίου ενός μέσου ενήλικα.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...