Αναζήτηση

Πατήστε ESC για κλείσιμο

COVER STORY

Μάρω Κοντού: Τη ρήμαξε ο καρκίνος

16/07/2026 - 09:00 | | 6 λεπτά ανάγνωση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη της Espresso στην Google

Πάλεψε σαν λιοντάρι, αν και ήξερε ότι η κλεψύδρα είχε αρχίσει να αδειάζει. Από τους δικούς της ανθρώπους είχε ζητήσει να γνωρίζει τα πάντα για την υγεία της. Έτσι άλλωστε ήταν πάντα η Μάρω Κοντού στη ζωή της. Σίφουνας και ειλικρινής. Αυτό ζητούσε και από τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόταν, να της λένε την αλήθεια. Και της είχαν πει τα πάντα για την υγεία της.

Από τον Νίκο Νικόλιζα

Η ίδια και η οικογένειά της κράτησαν επτασφράγιστο μυστικό τον γολγοθά που περνούσε, καθώς έδινε εδώ και μερικούς μήνες μάχη με τον καρκίνο!

Η Μάρω Κοντού τελικά δεν άντεξε! Η κοκέτα του θεάτρου και του κινηματογράφου «έφυγε» χθες το πρωί, σε ηλικία 92 ετών, στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», όπου νοσηλευόταν εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, δίνοντας άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Μια μάχη που έδινε με σθένος μέχρι την τελευταία στιγμή, έχοντας πλήρη διαύγεια και επίγνωση ότι το τέλος πλησίαζε.

Και μπορεί το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» με ένα λακωνικό ιατρικό ανακοινωθέν να μας πληροφόρησε για το τέλος της μεγάλης ηθοποιού, ωστόσο δεν έκανε γνωστή τη φύση της ασθένειάς της, ύστερα από επιθυμία του οικογενειακού της περιβάλλοντος.

Η μεγάλη ηθοποιός νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».
Η μεγάλη ηθοποιός νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».

«Με βαθύτατη λύπη ανακοινώνουμε ότι σήμερα 15/07/2026 κατά τις πρωινές ώρες απεβίωσε η γνωστή ηθοποιός Μαριάνθη (Μάρω) Κοντού στο Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών “Ο Άγιος Σάββας”, ύστερα από σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της και παρά τις επίμονες προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στους οικείους της» αναφέρεται στο ιατρικό ανακοινωθέν.

Ήταν 30 Ιουνίου, όταν η σπουδαία ηθοποιός πήρε εξιτήριο από το Αττικό Νοσοκομείο, με σκοπό να επιστρέψει σπίτι της, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, μαζί με τα αγαπημένα της πρόσωπα. Άλλωστε επιθυμούσε ό,τι επρόκειτο να συμβεί, καλό ή κακό, να γίνει στο σπίτι που λάτρεψε και όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της.

Στο πλευρό της από την πρώτη στιγμή ήταν ο πολυαγαπημένος της ανιψιός και η ξαδέρφη της. Βράχος και οι δύο για την πολύτιμη και αγέρωχη Μάρω της Ελλάδας, της γυναίκας που έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά της στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

Ωστόσο, δύο μέρες αργότερα η υγεία της επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο, καθώς ο καρκίνος την είχε καταβάλει. Η ίδια όμως ούτε στιγμή δεν έδειξε να πτοείται.

Ακόμα κι όταν την επισκέφθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και η Άντζελα Γκερέκου για να της συμπαρασταθούν, εκείνη με ένα πλατύ χαμόγελο, καθηλωμένη στο κρεβάτι του νοσοκομείου, τους μιλούσε δίνοντάς τους συμβουλές για το μέλλον.

Οι γιατροί από την πρώτη στιγμή της επιδείνωσης της υγείας της ήταν απόλυτοι: «Πρέπει να γίνει εισαγωγή στο αντικαρκινικό “Άγιος Σάββας”». Έτσι κι έγινε.

Ο Κώστας Σπυριούνης με τη Μάρω Κοντού
Ο Κώστας Σπυριούνης με τη Μάρω Κοντού

Υπό πλήρη μυστικότητα, η μεγάλη πρωταγωνίστρια, δείχνοντας ακόμα μία φορά τη δύναμη της ψυχής της, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ η εντολή που είχε δοθεί ήταν να μη γίνονται δεκτές επισκέψεις.

Η ίδια δεν επιθυμούσε να τη βλέπουν πάνω σε ένα κρεβάτι και μάλλον ήξερε ότι θα φύγει σύντομα. Ακόμα και το νοσηλευτικό προσωπικό υποκλίθηκε στη δύναμη της ψυχής αυτής της γυναίκας, η οποία ούτε στιγμή δεν το έβαλε κάτω και αντιμετώπισε το πρόβλημα της υγείας της με περηφάνια και σεβασμό!

Στο άκουσμα της δυσάρεστης είδησης πάγωσε. Αν και γνώριζε εδώ και μέρες ότι η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει για τη μονάκριβη φίλη του.

Ο λόγος για τον ζωγράφο Κώστα Σπυριούνη, έναν από τους λίγους επιστήθιους φίλους της μεγάλης πρωταγωνίστριας. Εκείνη ήταν πάντα επιλεκτική και είχε ένα ένστικτο που ποτέ δεν την πρόδωσε με τις φιλίες της.

Για εκείνον η Μάρω Κοντού δεν υπήρξε ποτέ η ντίβα, η μεγάλη πρωταγωνίστρια, η κοκέτα. Ήταν η φίλη καρδιάς, η αδερφή, η οικογένειά του, που του στάθηκε σε όλες τις δύσκολες στιγμές.

Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής η φωνή του βγαίνει με δυσκολία. Την πνίγουν οι λυγμοί: «Έχασα μονάκριβη φίλη. Ένα μέλος της οικογένειάς μου, που μου στάθηκε βράχος όταν έπρεπε να εισαχθώ στο νοσοκομείο. Εκείνη, κρατώντας μου το χέρι, μου έδινε δύναμη όταν περνούσα το κατώφλι του νοσοκομείου» μας λέει, φανερά καταβεβλημένος από τον πόνο της απώλειας της φίλης του.

Η Μάρω Κοντού δεν ήταν η γυναίκα που έκανε εύκολα φιλίες. Ήταν δύσκολος και επιλεκτικός χαρακτήρας. Όμως, για τον σπουδαίο ζωγράφο έγινε οικογένειά του.

«Η Μάρω σε έκανε φίλο, αφού είχες περάσει πολλές “εξετάσεις” μαζί της. Για να πειστεί και να νιώσει καλά μαζί σου. Ήταν η φίλη που θα ήθελε καθένας στη ζωή του. Πιστή, αφοσιωμένη, που νοιαζόταν όσο και η μάνα μου» μας λέει και ο κόμπος στη φωνή του είναι εμφανής.

Ο Κώστας Σπυριούνης και ο Νικήτας Κακλαμάνης με τη Μάρω Κοντού
Ο Κώστας Σπυριούνης και ο Νικήτας Κακλαμάνης με τη Μάρω Κοντού

Τον ρωτάμε αν είχε άλλους καλούς φίλους μέχρι το τέλος της ζωής της. «Τα τελευταία χρόνια έκανε πολλή παρέα με τη Νίκη Παλικαράκη, την Άντζελα Γκερέκου και την Κοραλία Καράντη. Έκανε επίσης πάρα πολλή παρέα με τον Νίκο Γαλανό, μέχρι που εκείνος έφυγε από τη ζωή. Τότε, μάλιστα, μου έλεγε πόσο της είχε στοιχίσει ο θάνατός του. Υπέφερε τότε που έφυγε ο Νίκος» ομολογεί ο πιστός της φίλος και συνεχίζει:

«Τα τελευταία χρόνια, επειδή είχε μεγαλώσει αρκετά, έκανε πολύ συγκεκριμένες επιλογές όταν επρόκειτο να βγει από το σπίτι. Πήγαινε σε κάποια θεατρικά που ήθελε η ίδια και έπαιζε μπιρίμπα με τις φίλες της. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες είπε στον αγαπημένο της ανιψιό Πάνο Δρακόπουλο: “Πάρε τις φίλες μου και πες ότι λυπάμαι που αυτό το καλοκαίρι δεν θα πάμε μαζί στα Καμένα Βούρλα”».

Ο ίδιος εξομολογείται δακρυσμένος ότι μέχρι τη στιγμή που έκλεισε τα μάτια της είχε πλήρη διαύγεια.

«Δυστυχώς, είχε πλήρη διαύγεια. Τα καταλάβαινε όλα και ταυτόχρονα αισιοδοξούσε ότι κάτι καλό θα συμβεί και θα ξανασηκωθεί. Οι γιατροί και στο “Αττικό” και στον “Άγιο Σάββα” τής έδιναν πολλή δύναμη και κουράγιο, λέγοντάς της ότι όλα θα πάνε καλά» αναφέρει στην «Espresso» ο Κώστας Σπυριούνης, τονίζοντας και τη στήριξη του προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, που σε όλη τη διάρκεια της περιπέτειας με την υγεία της εκείνος ήταν δίπλα της.

«Ο Νικήτας δεν σταματούσε νύχτα μέρα να μας παίρνει τηλέφωνο για να μαθαίνει νέα της. Η Μάρω τον λάτρευε από πολύ παλιά. Μάλιστα, στην τελευταία του προεκλογική ομιλία η Μάρω ανέβηκε στο μικρόφωνο και μίλησε για εκείνον με απίστευτα λόγια» αναφέρει ο γνωστός ζωγράφος.

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνομιλία μας τον ρωτάμε πότε την είδε τελευταία φορά. Με μεγάλη προσπάθεια καταφέρνει να αρθρώσει μερικές φράσεις.

«Ήταν πριν από λίγες ημέρες, όταν την είδα στον “Άγιο Σάββα”. Είχε ένα εκπληκτικό χρώμα, λες και την είχαν μακιγιάρει. Της είπα: “Άντε, βρε Μάρω μου, να βγεις να πάμε μαζί για μπάνια. Το καλοκαίρι κρατάει μέχρι και τον Οκτώβριο”. Και μου απαντάει καθηλωμένη στο κρεβάτι: “Ναι, Κωστάκη μου, να βάλω τα πόδια μου στο νερό κι ας πεθάνω”».