Η Τσεχία δεν θα συμμετάσχει στη Eurovision 2027, με τη δημόσια τηλεόραση της χώρας, Česká televize, να ανακοινώνει την απόσυρσή της από τον μουσικό διαγωνισμό, επικαλούμενη τις περικοπές στον προϋπολογισμό και την αβεβαιότητα γύρω από τη μελλοντική χρηματοδότησή της.
Η απόφαση αφορά όχι μόνο την αποστολή εκπροσώπου στον επόμενο διαγωνισμό, αλλά και την τηλεοπτική μετάδοσή του, καθώς η Česká televize δεν σκοπεύει να αγοράσει τα δικαιώματα προβολής της Eurovision 2027.
Οι οικονομικές περικοπές που φέρνουν την αποχώρηση
Η ανακοίνωση έγινε μέσω του επίσημου λογαριασμού της τσέχικης συμμετοχής στο Instagram, όπου εξηγείται πως η Eurovision αποτελεί μια μεγάλη παραγωγή με σημαντικές απαιτήσεις σε επίπεδο προγραμματισμού, οργάνωσης και κόστους.
View this post on Instagram
Με τις οικονομικές προσαρμογές στη δημόσια τηλεόραση να βρίσκονται σε εξέλιξη, αποφασίστηκε να μην υπάρξει τσέχικη συμμετοχή το 2027.
Η Česká televize έχει ήδη παρουσιάσει σχέδιο για μείωση του προϋπολογισμού της κατά 350 εκατομμύρια τσεχικές κορώνες για το 2027. Οι περικοπές περιλαμβάνουν την αναβολή επενδύσεων, τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους και τη μείωση της παραγωγής προγραμμάτων.
Πίσω από τις αλλαγές βρίσκεται και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης του Αντρέι Μπάμπιτς για την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών που καταβάλλουν πολίτες και επιχειρήσεις για τη δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Στη θέση τους προβλέπεται απευθείας χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, εξέλιξη που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία των δημόσιων μέσων.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής
Η Česká televize δεν αποκλείει την επιστροφή της στον διαγωνισμό, ωστόσο δεν θέλησε να προσδιορίσει πότε αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
«Εκτιμούμε κάθε εκδοχή του διαγωνισμού ξεχωριστά, άρα δεν θέλουμε να εικάσουμε αυτή τη στιγμή πότε η Τσέχικη Τηλεόραση θα ξανασυμμετάσχει στον διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Παράλληλα, οι Τσέχοι φίλοι της Eurovision δεν θα αποκλειστούν πλήρως από τη διοργάνωση. Θα μπορούν να παρακολουθήσουν την επίσημη διαδικτυακή μετάδοση μέσω του καναλιού της Eurovision στο YouTube, ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα να ψηφίσουν τις αγαπημένες τους συμμετοχές. Οι ψήφοι τους θα προσμετρώνται στην κατηγορία «Υπόλοιπος κόσμος».
Η αντίδραση της EBU
Τη λύπη του για την απόφαση εξέφρασε και ο διευθυντής της Eurovision, Μάρτιν Γκριν, εκ μέρους της EBU.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς και στις δύσκολες αποφάσεις που καλούνται να λάβουν, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η Τσεχία θα επιστρέψει στον διαγωνισμό όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Η Τσεχία συμμετείχε για πρώτη φορά στη Eurovision το 2007 και είχε απουσιάσει από τη διοργάνωση την περίοδο 2010–2014, πριν επιστρέψει το 2015. Η πρώτη πρόκρισή της στον τελικό ήρθε το 2016, ενώ η καλύτερη επίδοσή της μέχρι σήμερα είναι η έκτη θέση του Mikolas Josef το 2018 με το «Lie to Me».
Η νέα αποχώρηση βάζει τέλος, προς το παρόν, στην παρουσία της χώρας στη Eurovision, χωρίς να έχει γίνει γνωστό πότε θα επιστρέψει.
Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο κινητό σας.









