Δείχνει σκαμνί σε Λιακουνάκο

Δίωξη της εισαγγελέως κατά του επιχειρηματία και άλλων 18 για οπλικό σύστημα που χρυσοπληρώθηκε και δεν παραδόθηκε.

Επί δώδεκα ολόκληρα χρόνια περιμένει ο ελληνικός Στρατός τις υπερσύγχρονες συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου που θα του επέτρεπαν να υποκλέπτει τις επικοινωνίες του εχθρού, αλλά παραμένει… κουφός, καθώς τα συστήματα που χρυσοπληρώθηκαν με 35.000.000 ευρώ ουδέποτε παραλήφθηκαν! Γι’ αυτό η επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου στέλνει στο σκαμνί δεκαεννέα άτομα. Πρόκειται τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο, τον διευθύνοντα σύμβουλο της SONAK Ηλία Αρκουμανέα, δύο πρώην γενικούς γραμματείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, έναν πρώην αρχηγό ΓΕΣ, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, και άλλους δεκατέσσερις στρατιωτικούς!

Η συνολικού ύψους 72.000.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και την εταιρεία SONAK AEBE, συμφερόντων Λιακουνάκου, είχε υπογραφεί το 2001 για την προμήθεια δεκαοκτώ παρεμβολέων και έντεκα κέντρων ακρόασης που θα εντάσσονταν στο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα ηλεκτρονικού πολέμου. Ομως μέχρι σήμερα δεν έχουν παραληφθεί, ενώ η σύμβαση δεν έχει λυθεί ακόμη! Ωστόσο η εταιρεία έλαβε το 50% του προβλεπόμενου τιμήματος ως προκαταβολή (35.000.000 ευρώ), ενώ το σχετικό Π.Δ. προβλέπει ότι η προκαταβολή μπορεί να φτάνει μόνο το 40%!

Μάλιστα το 2007 η υπόθεση οδηγήθηκε σε διαιτησία και κατέληξε σε δικαίωση της εταιρείας το 2012. Το ελληνικό κράτος «χρεώθηκε» την αποκλειστική υπαιτιότητα στη μη εκτέλεση της σύμβασης και του επιβλήθηκε να πληρώσει άλλα 3.000.000 ευρώ και να επιστρέψει τις εγγυητικές επιστολές της εταιρείας που μάλιστα κράτησε την προκαταβολή!

Μετά την προκαταρκτική εξέταση η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για απιστία εις βάρος του Δημοσίου, ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια σε αυτήν σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος των δεκαεννέα κατηγορουμένων που είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου και είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες. Κατηγορούνται ο Θωμάς Λιακουνάκος και ο διευθύνων σύμβουλος της SONAK Ηλίας Αρκουμανέας, οι πρώην γ.γ. του υπουργείου Ευάγγελος Βασιλάκος και Γιώργος Κολλίρης, ο πρώην Α/ΓΕΣ Γιώργος Αντωνακόπουλος και δεκατέσσερις στρατιωτικοί, μέλη επιτροπών που εισηγήθηκαν τις αποφάσεις στα ανώτατα όργανα του υπουργείου. Οι τυχόν ευθύνες των πολιτικών προϊσταμένων του υπουργείου την περίοδο 2001-2009 έχουν παραγραφεί, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Η δικογραφία παραπέμφθηκε σε ειδικό ανακριτή για θέματα διαφθοράς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ