Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βαρύς ο πέλεκυς για τον 21χρονο που το 2021 βίασε τη 18χρονη...

Σε φυλάκιση πέντε ετών καταδικάστηκε προχθές κατά πλειοψηφία από...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Νέα στοιχεία για τον ανώμαλο βίο του αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπαθεί ο 50χρονος φύλακας του...

«Σασμός»: Η Στέλλα μεταφέρεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Στέλλα...

Τρεις παραγωγές στο θέατρο «Εμπορικόν»

Με τον Δημήτρη Καταλειφό και σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.

Με τρεις παραγωγές που θα παραμείνουν, αυτή τη φορά, όλη τη θεατρική περίοδο 2013-2014, συνεχίζεται στο θέατρο Εμπορικόν η συνεργασία της Ελληνικής Θεαμάτων με τον Δημήτρη Καταλειφό και την Ελένη Σκότη. Μία συνεργασία που ξεκίνησε πέρσι το χειμώνα με την εξαιρετικά επιτυχημένη «Ολεάννα».

Στη νέα του θεατρική στέγη, ο  Δημήτρης Καταλειφός λειτουργεί ως πυρήνας μιας ομάδας ταλαντούχων ηθοποιών από διαφορετικές γενιές, με δεσμούς από παλιότερες συνεργασίες και σχέσεις μαθητείας. Σ’ αυτή τη σύμπραξη μετέχουν οι: Μαρία Καλλιμάνη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Χάρης Φραγκούλης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Κυριάκος Ψυχάλης, Βύρωνας Σεϊραδάρης που θα παρουσιάσουν σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο – εκτός από την «Ολεάννα» του Ντέηβιντ Μάμετ που θα «ανοίξει» τη θεατρική σαιζόν –  δύο ακόμη πολύ σημαντικά έργα του αγγλικού θεάτρου :

«Η Εκδοχή του Browning» του Τέρενς Ράτινγκαν, που αποτελεί ένα από τα πιο ώριμα έργα του συγγραφέα, γραμμένο το 1948. Η παράσταση θα ανέβει περί τα μέσα Δεκεμβρίου και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

«Η συλλογή» του Χάρολντ Πίντερ είναι το δεύτερο έργο που προγραμματίζεται για τις αρχές Μαρτίου και θα παίζεται ταυτόχρονα με το προηγούμενο.

Και στα δύο έργα η μετάφραση είναι του Δημήτρη Κουβίδη, η σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Εύας Μανιδάκη, η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου και ο σχεδιασμός φωτισμών του Νίκου Βλασσόπουλου.  

Η «Ολεάννα» του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Μάμετ ξεκινά παραστάσεις στις 23 Οκτωβρίου  για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ στις 9 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης για δύο εβδομάδες.

Έχοντας κερδίσει την εκτίμηση του κοινού και της κριτικής, η παράσταση θεωρήθηκε μια από τις καλύτερες της περυσινής χρονιάς, με εξαιρετικά σχόλια τόσο για τις ερμηνείες του Δημήτρη Καταλειφού και της Λουκίας Μιχαλοπούλου, όσο και για τη σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη.  

Το έργο θεωρείται ένα από τα πιο προκλητικά κείμενα του συγγραφέα και το παρουσίασε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1992 στο Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης και ήταν η πρώτη του παραγωγή με τον θίασο Back Bay Theater.  Το 1993 ανέβηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Royal Court Theatre σε σκηνοθεσία Χάρολντ Πίντερ.

Ο Ντέιβιντ Μάμετ είναι ένας από τους διασημότερους συγγραφείς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες. Είναι γνωστός για την ακριβή χρήση της αμερικανικής γλώσσας και το ενδιαφέρον του για τη σχέσης που διαμορφώνεται μεταξύ γλώσσας και συμπεριφοράς.

Στην «Ολεάννα» παρακολουθούμε μια προσπάθεια να διερευνήσει την «ουτοπία της πραγματικότητας». Μέσα σε ένα πανεπιστημιακό περιβάλλον που φαντάζει δημοκρατικό και ελεύθερο, ο Μάμετ τοποθετεί έναν καθηγητή και μία φοιτήτρια σε μια σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Η ανάγκη και των δύο για Εξουσία και Ασφάλεια καθιστά αδύνατη την επικοινωνία και την κατανόηση. Η σκληρότητα της πραγματικότητας τους παραμορφώνει σε θηρία και η πολιτισμένη δημοκρατία που τους περιβάλλει αποδεικνύεται ουτοπική.

Ένα αριστουργηματικό έργο που καλεί τον θεατή να σκεφτεί και να πάρει θέση απέναντι σε θεμελιώδη ερωτήματα της εποχής μας.

Οι συντελεστές

Μετάφραση: Δάφνη Λαρούνη

Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη

Σκηνικό: Γιώργος Γαβαλάς

Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλιάνα Μαυρομάτη

Τους ρόλους ερμηνεύουν ο Δημήτρης Καταλειφός και η Λουκία Μιχαλοπούλου.

Παραγωγή: Ελληνική Θεαμάτων

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...