Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες...

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...

«Next please» μόνο τα Σαββατοκύριακα

Τέλος η Αννίτα Πάνια τις καθημερινές από το ψυχαγωγικό...

Η Ναταλία ετοιμάζει εκπλήξεις για το «Secret song»

H Ναταλία θα δείξει τη δύναμή της! Ονόματα πρώτης...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της...

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Κρυφή απειλή για 400.000 Ελληνες!

Σήμα κινδύνου των επιστημόνων για τις διαστάσεις της ηπατίτιδας, που κάνει θραύση (και) στην Ελλάδα.

Μια ύπουλη ασθένεια απειλεί την υγεία και τη ζωή 400.000 Ελλήνων. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς αγνοούν το πρόβλημα, με συνέπεια να μη λαμβάνουν θεραπεία! Ο λόγος για τη χρόνια ηπατίτιδα, τη σοβαρή αυτή αρρώστια που εξακολουθεί να κάνει θραύση (και) στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι με την κατάλληλη αγωγή μπορεί να αντιμετωπιστεί ή και να ιαθεί πλήρως.

Με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ηπατίτιδας, οι επιστήμονες εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τις διαστάσεις που έχει λάβει η «σιωπηλή νόσος» στις χρόνιες μορφές της. «Η ηπατίτιδα είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζετε, με περίπου έναν στους δώδεκα ανθρώπους παγκόσμια (δηλαδή 500.000.000 άτομα) να πάσχουν από ηπατίτιδα Β και C! Κάθε χρόνο πεθαίνουν  από την ασθένεια 1.500.000 άνθρωποι. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των φορέων του HIV/AIDS!» τονίζει ο κ. Ιωάννης Κοσκίνας, καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ηπατος (ΕΕΜΗ). Σύμφωνα με τον κ. Κοσκίνα, ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Ελλάδα, καθώς «400.000 Ελληνες πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα B ή C και οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν»!

Η άγνοια για τους τρόπους μετάδοσης και αντιμετώπισης της ασθένειας, αλλά και ο κοινωνικός στιγματισμός των φορέων και των πασχόντων είναι δύο μεγάλα εμπόδια στον περιορισμό της χρόνιας ιογενούς ηπατίτιδας, συμπληρώνει ο επίκουρος καθηγητής Γαστρεντερολογίας του ΕΚΠΑ και γενικός γραμματέας της ΕΕΜΗ, Ιωάννης Βλαχογιαννάκος.

Σύμφωνα με τους Ελληνες ειδικούς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τους τρόπους μετάδοσης και κατά συνέπεια θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν και δεν υποβάλλονται σε εξετάσεις. Η ειρωνεία είναι ότι σήμερα η ηπατίτιδα είναι ένα νόσημα που αντιμετωπίζεται και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να γιατρευτεί πλήρως, αρκεί οι ασθενείς να εντοπιστούν και να λάβουν την κατάλληλα αντιική αγωγή. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα δυσχεραίνει τη διάγνωση και τη θεραπεία τής χρόνιας ιογενούς ηπατίτιδας, αφενός γιατί οι απαιτούμενες μοριακές τεχνικές διάγνωσης παραμένουν χωρίς κοστολόγηση από το Δημόσιο και αφετέρου διότι πολλοί ασθενείς δεν διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη για να λάβουν φαρμακευτική αγωγή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...