Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Αγωνία για την «αδελφή» της Αλίκης

Αγωνία για την εξαφανισμένη πρωταγωνίστρια της χρυσής εποχής του...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τρίτη 08 Μαϊου

ΚΡΙΟΣ: Οι αντιξοότητες γύρω από τα εργασιακά σας θέματα...

Τσιρότο βάζει τέλος στον εφιάλτη των παιδιών

Οι ενέσεις, οι οποίες αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο των...

Χειροπέδες στον άφαντο «Ιησού του Bitcoin»

Στην Ισπανία ξετρύπωσαν οι αμερικανικές Αρχές τον λεγόμενο «Ιησού...

Τα κορίτσια της πασαρέλας έχασαν τον «μπαμπά» τους

Ο κόσμος της μόδας θρηνεί για τον χαμό του Τζον Καζαμπλάνκας, από τα χέρια του οποίου «πέρασαν» τα κορυφαία μοντέλα.

Δημιουργήθηκε το 1972 στο Παρίσι και από τότε μέχρι σήμερα γεννάει μόνο… ομορφιά. Η Σίντι Κρόφορντ, η Ζιζέλ Μπίντχεν, η Ναόμι Κάμπελ, η Χάιντι Κλουμ, η Λίντα Εβαντζελίστα, η Εύα Χερτζίκοβα και η Μόνικα Μπελούτσι είναι μόνο μερικές από τις καλλονές που εντόπισε και ανέδειξε το πρακτορείο μοντέλων Elite Model Management, που σήμερα εκπροσωπεί πάνω από 2.000 μοντέλα και από τις πέντε ηπείρους. Μπορεί πριν από μερικές ημέρες να θρήνησε τον χαμό του ιδρυτή του, όμως πλέον με τριάντα πέντε πρακτορεία στο δίκτυό του και εκατοντάδες κυνηγούς ταλέντων στους δρόμους, κανένα… αυριανό top model δεν περνάει απαρατήρητο.

«Τα μοντέλα ήταν απλώς μοντέλα. Εμείς ξεκινήσαμε να δημιουργούμε τον μύθο πίσω από την εικόνα τους» είχε δηλώσει το 2005 στο «New York Magazine» ο Τζον Καζαμπλάνκας, ο ιδρυτής του πρακτορείου Elite. Και πράγματι, χάρη σε αυτόν, κοινά μοντέλα έγιναν περιζήτητα, εισήλθαν στην τηλεόραση, τη διαφήμιση και στον κινηματογράφο, αναδείχτηκαν σε μούσες των γνωστότερων μόδιστρων, αποτέλεσαν πρότυπα για εκατομμύρια γυναίκες ανά την υφήλιο και απέκτησαν αυτοπεποίθηση υψηλότερη και από το θεόρατο μπόι τους. Κάπως έτσι, έφτασε μια μέρα του 1990 η πασίγνωστη Λίντα Εβαντζελίστα να δηλώνει: «Δεν σηκώνομαι από το κρεβάτι για λιγότερα από 10.000 δολάρια τη μέρα». Σύμφωνα με τον Καζαμπλάνκας, «πέρα από τη Λίντα Εβαντζελίστα, κανένα άλλο supermodel δεν με ευχαρίστησε ποτέ που έφτασε στην κορυφή».22j65696k89

Ούτε καν η Σίντι Κρόφορντ, η οποία χάρη στη δική του επιμονή αποφάσισε το 1988 να ποζάρει γυμνή για το «Playboy», να γίνει τη χρονιά εκείνη το πιο ακριβοπληρωμένο μοντέλο στον κόσμο  και να εξασφαλίσει μετέπειτα μία θέση παρουσιάστριας στο κανάλι MTV και έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε διαφημιστικό της Pepsi. Και αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Σίντι Κρόφορντ όσο και πολλές άλλες καλλονές που αναδείχτηκαν από το πρακτορείο Elite βρέθηκαν από τα αλώνια στα σαλόνια, αφού οι κυνηγοί ταλέντων του πρακτορείου τις ανακάλυψαν ενώ εκείνες ψώνιζαν αμέριμνες, όπως η Ναόμι Κάμπελ, απολάμβαναν το μπέργκερ τους, όπως η Ζιζέλ, ή μετακινούνταν με το δημόσιο μετρό, όπως η Λάρα Στόουν.

Πολλές ήταν βέβαια και αυτές που ξεχώρισαν μέσα από τον διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς «Elite Model Look», τον πιο σημαντικό στο χώρο του μόντελινγκ από το 1983 που πρωτοδιοργανώθηκε. Από αυτόν ξεχώρισαν μεταξύ άλλων η Στέφανι Σέιμουρ, η Αντριάνα Λίμα, η Αλεσάντρα Αμπρόζιο, η Χάιντι Κλουμ, η Κρίστι Τέρλινγκτον, η Ινές Σαστρ και η Κάρεν Μούλντερ. Μοντέλα που στέφθηκαν «βασίλισσες ομορφιάς» ανάμεσα από 400.000 υποψήφιες που συμμετέχουν κάθε χρόνο στον διαγωνισμό από εξήντα χώρες του κόσμου.

Οταν απέλυσε τη «μαύρη γαζέλα»

Αν και ο Καζαμπλάνκας φρόντιζε να υπερ-αναπτερώνει το ηθικό των μοντέλων του, την ίδια στιγμή τα επανέφερε στην τάξη όταν τα έβλεπε να το παρακάνουν. Χαρακτηριστική περίπτωση η Ναόμι Κάμπελ, την οποία απέλυσε το 1993 εξηγώντας ότι «ούτε τα λεφτά ούτε το πρεστίζ μπορούν να δικαιολογήσουν την κακομεταχείριση του προσωπικού από μέρους ενός μοντέλου» και τονίζοντας ότι δεν θα την ξαναπροσλάμβανε ακόμα κι αν ήταν το τελευταίο μοντέλο επί της γης… αν και τελικά ακόμα κι εκείνος υποχώρησε στις ιδιοτροπίες της «μαύρης γαζέλας» της πασαρέλας.

Ο ατζέντης που έφερε την επανάσταση στον χώρο του μόντελινγκ

«Είχα την κατανόηση ενός άντρα που του άρεσαν οι ωραίες γυναίκες και πάνω από όλα του άρεσε ο αισθησιασμός γύρω από αυτό που έκανε. Ολοι οι άλλοι πράκτορες μοντέλων ήταν είτε γυναίκες είτε ομοφυλόφιλοι άντρες». Με τον τρόπο αυτό είχε περιγράψει τον εαυτό του ο Τζον Καζαμπλάνκας. Ο 70χρονος ιδρυτής του Elite Model Management, ο οποίος έφυγε προ ημερών από τη ζωή ηττημένος από τον καρκίνο, πείστηκε το 1972 να ανοίξει ένα πρακτορείο μοντέλων από την τότε σύζυγό του, την πρώην Μις Υφήλιος από τη Δανία, Τζάνετ Κρίστιανσεν.

Τη στιγμή που το ανταγωνιστικό πρακτορείο Ford επέβαλλε στάνταρ ωράρια και μισθούς στα μοντέλα, ο Καζαμπλάνκας μετέτρεπε τα μοντέλα του σε celebrities και απογείωνε το εγώ τους σε απόλυτη συνάρτηση με τα εισοδήματά τους. «Ενα μέσο μοντέλο επιλέγει πλέον με ποιον θα συνεργαστεί, αντί να αναλαμβάνει όποια δουλειά του αναθέσει το πρακτορείο του» είχε δηλώσει ρίχνοντάς του ευθύνες η ανταγωνίστριά του, Βιλχεμίνα Κούπερ, ενώ ο Τζέρι Φορντ είχε χαρακτηρίσει τις μεθόδους του «ανήθικες».

Πέρα από τις διαμάχες με τα άλλα πρακτορεία, ο Καζαμπλάνκας είχε κατηγορηθεί και για σεξουαλικές σχέσεις με τα νεαρά μοντέλα του. Η δημόσια σχέση του με τη Στέφανι Σέιμουρ το 1983, όταν εκείνος ήταν 41 ετών και εκείνη μόλις δεκαπέντε, έβαλε τέλος στον γάμο του με την Κρίστιανσεν. Η φήμη του αμαυρώθηκε ακόμα περισσότερο το 1999, όταν εκπομπή του BBC αποκάλυψε ότι πράκτορες του Elite στην Ευρώπη έκαναν χρήση ναρκωτικών και συνουσιάζονταν με νεαρά μοντέλα. Αν και το όνομά του δεν εμπλεκόταν στο σκάνδαλο, εκείνος αποφάσισε να αποσυρθεί από το πρακτορείο την επόμενη χρονιά.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Στη μονή της Ντάλι με «ξεναγό» τον Ξεκούκη

Κατακόμβη με λείψανα μοναχών, σκήτες μέσα σε σπήλαια που...

«Χρυσά δάκρυα» της Johnson & Johnson για το καρκινογόνο ταλκ της εταιρίας

Διατεθειμένη να πληρώσει όσο όσο για να απαλλαγεί από...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...