ΦΟΡΤΣΑ ΕΛΛΑΣ – ΙΤΑΛΙΑ

Κοινούς στόχους έθεσαν Αντώνης Σαμαράς – Ενρίκο Λέτα.

Η αντιμετώπιση της κρίσης, η ανάπτυξη, η προεδρία της Ε.Ε., η λαθρομετανάστευση και ο αγωγός TAP ήταν τα κυριότερα θέματα που συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο ομόλογός του της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα στη συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου, στη σκιά του τραγικού δυστυχήματος που συγκλονίζει τη γειτονική χώρα.

Τις δυνατότητες συνεργασίας με την Ιταλία επισήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον Ενρίκο Λέτα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του αναφέρθηκε επισταμένως στη συνεργασία που υπάρχει αλλά και πρόκειται να προκύψει ανάμεσα στις δύο χώρες σε πολλά ζητήματα. Το πρώτο ζήτημα στο οποίο θα συνεργαστούν οι δύο χώρες είναι η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού μετά την προεδρία της Ελλάδας στο πρώτο εξάμηνο του 2014 ακολουθεί η Ιταλία στο δεύτερο.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που συνδυάζουν τις μεταρρυθμίσεις και την εξάλειψη των ελλειμμάτων με την ανάπτυξη και τόνισε πως η ύφεση επιτείνει τα προβλήματα. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα τόνισε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση αποτελεί σημαντική είδηση για την Ευρώπη και την Ιταλία, και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας. Ο Ιταλός άσκησε κριτική στην τρόικα και την Ευρώπη για τις αποφάσεις που πήρε για την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση.

Για την κατασκευή του αγωγού ΤΑP ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι απόφαση που λήφθηκε χωρίς τυμπανοκρουσίες, πως βάζει τη χώρα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και έδειξε ότι από κοινού οι δύο χώρες μπορούν να πετύχουν πολλά. Αντίστοιχα, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι ο αγωγός ΤAP είναι μια καλή είδηση για την Ελλάδα και την Ιταλία, και θα έχει θετικές επιπτώσεις τα επόμενα είκοσι χρόνια, όπως για παράδειγμα χαμηλότερες τιμές και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο Λέτα προσκάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να ταξιδέψει στη Ρώμη τον προσεχή Οκτώβριο, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή. Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε μία ώρα και ένα τέταρτο. Μετά τις δηλώσεις των δύο ηγετών ακολούθησε γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ