Χωρίς φρένο καλπάζει η ανασφάλιστη εργασία

Ελεγχοι σε επιχειρήσεις, αυστηρά πρόστιμα, μέχρι και λουκέτο για να μπει φρένο στην αιμορραγία των Ταμείων.

Σαρωτικούς ελέγχους ξεκινούν από αύριο σε επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα 563 στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας, αφού η μαύρη εργασία σημειώνει τους τελευταίους μήνες κατακόρυφη αύξηση.

Σύμφωνα με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), από 25% το 2010 και 30% το 2011, η αδήλωτη εργασία έφτασε στο 38,2% το 2012 και 38,4% το πρώτο εξάμηνο του 2013. Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά, αφού οι έλεγχοι γίνονται στοχευμένοι σε χώρους για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ή καταγγελίες.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε έλεγχο που πραγματοποίησε πρόσφατα η Οικονομική Αστυνομία σε περιοχή της Κρήτης, σε σύνολο 51 εργαζομένων εντοπίστηκαν 49 ανασφάλιστοι! Ο νόμος πάντως δίνει τη δυνατότητα, πέραν του καταλογισμού διοικητικών προστίμων, να παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη εργοδότες που παρανομούν, ιδιαίτερα αν απασχολούν αλλοδαπούς οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου, σχεδιάστηκε ο χάρτης δράσης της Υπηρεσίας Ελέγχων. Οι έλεγχοι θα είναι εστιασμένοι σε κλάδους που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα και θα διεξάγονται από μεικτά κλιμάκια των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Οι περιοχές που έχουν επιλεγεί κατά προτεραιότητα είναι κυρίως νησιωτικές αλλά και ηπειρωτικές με μεγάλη τουριστική κίνηση. 

«Η καταπολέμηση της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα » δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. «Πρέπει να καταλάβουν όλοι και κυρίως οι εργοδότες», συνέχισε ο υπουργός, «ότι αποστερούν το ασφαλιστικό σύστημα και τα δημόσια έσοδα από πολύτιμους πόρους και ο λογαριασμός θα γυρίσει ξανά σε αυτούς μέσω της μείωσης του ΑΕΠ, της γενικής φορολογίας και της παράλυσης της καταναλωτικής ικανότητας των πολιτών».

Επικαλούμενος τα στοιχεία του ΣΕΠΕ ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι μόνο για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας κατά το α’ εξάμηνο του 2013 έχουν επιβληθεί 6.074 πράξεις επιβολής προστίμου συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, έναντι 4.538 πράξεων επιβολής προστίμου ύψους 5,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ έχει επιβληθεί το μέτρο του κλεισίματος σε 28 επιχειρήσεις για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών.

ΚΩΣΤΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ