Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Πλωτό παλάτι 465.000.000 € στο Φισκάρδο

Η εντυπωσιακή θαλαμηγός των… 180 μέτρων (με αλεξίσφαιρα τζάμια και πυραυλικό σύστημα) του Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ έρχεται στην Ελλάδα.

Στη δεύτερη θέση της λίστας με τα μεγαλύτερα ιδιόκτητα σκάφη του κόσμου πέρασε πριν από λίγους μήνες το επιβλητικό «Eclipse» του Ρώσου μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς, αφού πρώτο φιγουράρει πια το ολοκαίνουργιο γιοτ του ζάπλουτου προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ, που στέφθηκε ο νέος «βασιλιάς των θαλασσών». Το σκάφος φέρει το όνομα «Azzam», έχει μήκος 180 μέτρα και σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα θα κάνει την επίσκεψη του και στα ελληνικά ύδατα και για την ακρίβεια στο Ιόνιο Πέλαγος, κοντά στο γραφικό Φισκάρδο.

Το «Azzam», που στα αραβικά σημαίνει αποφασιστικότητα, καθελκύστηκε τον περασμένο Απρίλιο, ενώ επάξια πλέον θεωρείται το μεγαλύτερο στον κόσμο. Πριν από λίγο διάστημα μάλιστα ολοκληρώθηκαν και οι δοκιμαστικές πλεύσεις του, που το ανέδειξαν και στο γρηγορότερο των θαλασσών. Με το εντυπωσιακό μήκος των 590 ποδών και αξία 400 εκατομμύρια λίρες (σχεδόν 465 εκατομμύρια ευρώ), το γιοτ «Azzam» ήταν λογικό πως θα εκθρόνιζε με ευκολία το «Eclipse» του Ρομάν Αμπράμοβιτς από την κορυφή της λίστας με τα μεγαλύτερα γιοτ στον κόσμο.226hj85j95963

Τα αποκαλυπτήριά του έγιναν σε μια εντυπωσιακή -και διόλου λιτή- τελετή, στην οποία οι παρευρισκόμενοι, ανάμεσά τους μεγιστάνες του πλούτου και της χλιδής, έμειναν άφωνοι με την τελειότητά του σκάφους, που για μέρες ήταν το αντικείμενο συζήτησης στους κύκλους των Κροίσων. Το χλιδάτο «Azzam» έπεσε στο νερό στις 20 Ιουνίου 2013, ενώ περήφανος ιδιοκτήτης του είναι η Αυτού Υψηλότης Σεΐχης Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναγιάν, πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εμίρης του Αμπού Ντάμπι. Στους χώρους υπάρχουν δύο πισίνες, κινηματογράφος, ντίσκο, γυμναστήριο, σάουνα, βαθυσκάφος με το οποίο ο ιδιοκτήτης του εξερευνά τον βυθό και δύο ελικοδρόμια. Ενα από τα μεγάλα σαλόνια έχει μήκος κοντά στα δέκα μέτρα, ενώ λέγεται πως το τζάμι στην κρεβατοκάμαρα του ιδιοκτήτη είναι αλεξίσφαιρο, καθώς και πως το σκάφος έχει το δικό του αμυντικό σύστημα πυραύλων.

Ολα αυτά, βέβαια, κατ’ εντολήν του ιδιοκτήτη, που παρήγγειλε μεταξύ άλλων η θαλαμηγός να διαθέτει συνολικά πενήντα σουίτες, με την καθεμία να έχει τη δική της ονομασία και διακόσμηση, αφού επιθυμία του σεΐχη ήταν η μία σουίτα να μη μοιάζει καθόλου με την άλλη. Τη διακόσμηση ανέλαβαν διάσημοι Αραβες ειδικοί, οι οποίοι, αφού πρώτα έφτιαξαν τα σχέδια βάσει των απαιτήσεων του ιδιοκτήτη, ταξίδεψαν στη Γερμανία, όπου και παρέμειναν για μεγάλο διάστημα προκειμένου να επιβλέπουν τις εργασίες. Είναι χαρακτηριστικό πως όλοι οι χώροι εσωτερικά είναι σχεδιασμένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε ο επισκέπτης να αισθάνεται πως βρίσκεται σε παλάτι. Πανάκριβα αντικείμενα διάσημων οίκων και πίνακες κορυφαίων ζωγράφων συμπληρώνουν το διακοσμητικό παζλ, δημιουργώντας ονειρεμένο αποτέλεσμα. Στους εξωτερικούς χώρους υπάρχουν βεβαίως μπαρ για την εξυπηρέτηση των VIP καλεσμένων, αλλά και σαλόνια για ένα μοναδικό και άνετο ταξίδι. Το σκάφος, εκτός από τη μοναδικής αρχιτεκτονικής εσωτερική σκάλα από πανάκριβα μάρμαρα και χρυσές κουπαστές, διαθέτει και ασανσέρ.

Ηταν κοινό μυστικό ότι το εντυπωσιακό αυτό super yacht προοριζόταν για μέλος της βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μάλιστα οι πρώτες φήμες έλεγαν πως ανήκε στον Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ, με περιουσία 10 δισ. δολαρίων. Ομως αυτές διαψεύστηκαν, αφού από δημοσίευμα της «New York Post» επιβεβαιώθηκε πως το «Project Azzam» είναι ιδιοκτησίας του Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναγιάν, η περιουσία του οποίου εκτιμάται -από το έγκριτο οικονομικό περιοδικό «Forbes»- στα 20 δισ. δολάρια. Ο σεΐχης είναι ο κληρονομικός ηγεμόνας ή εμίρης του Αμπού Ντάμπι. Είναι γιος του επίσης σεΐχη Ζαγιέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναγιάν, του πρώτου προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο ετεροθαλής αδελφός του, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναγιάν είναι ο διάδοχος πρίγκιπας του Αμπού Ντάμπι, διαθέτοντας παράλληλα ισχυρή επιρροή ως πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου του εμιράτου και υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Το εκτελεστικό συμβούλιο του εμιράτου, ανώτατο πολιτικό όργανο με συμβουλευτικό χαρακτήρα στον εμίρη, έχει πλέον δώδεκα μέλη, τα οποία προέρχονται κυρίως από τη βασιλική οικογένεια του Αμπού Ντάμπι, Αλ Ναγιάν, καθώς και ορισμένους πολιτικούς.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διατηρούν την κληρονομική μοναρχία ως πολίτευμα στο σύνολό τους και οι εμίρηδες είναι μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου, στο οποίο προΐσταται ο πρόεδρος της χώρας. Αν και η προεδρική θητεία είναι πενταετής με ψήφο προεδρική επιλογής από το συμβούλιο, ο σεΐχης Ζαγιέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναγιάν κατείχε τη θέση από την ίδρυση του κράτους μέχρι και τον θάνατό του το 2004, για να τον διαδεχθεί ο σεΐχης Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ. Είναι κοινά αποδεκτό ότι πρόεδρος των εμιράτων εκλέγεται ο εκάστοτε ηγεμόνας του Αμπού Ντάμπι. Ο πλούτος του σεΐχη Χαλίφα προέρχεται κυρίως από τις επενδυτικές επιχειρήσεις του Abu Dhabi Investment Authority, του οποίου και έγινε πρόεδρος το 2004, αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του. Το όνομά του μάλιστα φέρει ο περίφημος ουρανοξύστης Burj Dubai, ο οποίος μετονομάστηκε σε Burj Khalifa προς τιμήν του σεΐχη, ο οποίος παρενέβη το 2010 με τα δισεκατομμύριά του για να σώσει το φιλόδοξο σχέδιο και να ολοκληρωθεί το θεόρατο κτίριο. Λέγεται μάλιστα πως αυτήν την περίοδο ο ίδιος χτίζει ένα επταώροφο παλάτι στις Σεϊχέλες.448965j8963

Το «Eclipse» του μεγιστάνα Αμπράμοβιτς «έπεσε» στη δεύτερη θέση!

Το εντυπωσιακό «Eclipse» του Ρομάν Αμπράμοβιτς κατασκευάστηκε το 2010, ενώ έχει μήκος 164 μέτρα. Μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών του «Azzam» κατείχε την πρώτη θέση των μεγαλύτερων θαλαμηγών του κόσμου, παραμερίζοντας στη δεύτερη θέση το 162 μέτρων μήκος σκάφος «Dubai» του εμίρη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, το οποίο επί χρόνια φιγουράριζε στην κορυφή της σχετικής λίστας. Το «Eclipse», το οποίο έχει βρεθεί αρκετές φορές στη χώρα μας, διαθέτει δύο ελικοδρόμια, 24 καμπίνες-σουίτες φιλοξενουμένων, δύο πισίνες, ντίσκο και… εξωφρενική χλιδή. Ακόμα, διαθέτει τρία βοηθητικά σκάφη και ένα μίνι υποβρύχιο με δυνατότητα κατάδυσης στα 50 μέτρα, ενώ το πλήρωμά του αποτελείται από 70 άτομα.

Για λόγους ασφαλείας το σκάφος είναι εξοπλισμένο με συστήματα ανίχνευσης παραβίασης, αλλά και με ένα γερμανικό αντιπυραυλικό σύστημα. Τα παράθυρα στη μεγάλη σουίτα του Αμπράμοβιτς, όπως και στη γέφυρα, είναι εξοπλισμένα με αλεξίσφαιρα τζάμια, ενώ και τα δύο έχουν ειδική θωράκιση. Επίσης, το σκάφος φέρεται να είναι εξοπλισμένο με μια αντι-παπαράτσι ασπίδα με τη μορφή του λέιζερ, που σαρώνει τη γύρω περιοχή. Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Times», αυτό το αντι-παπαράτσι σύστημα δεν είναι ενεργοποιημένο όλη την ώρα, ώστε φίλοι και επισκέπτες να μπορούν να πάρουν φωτογραφίες. Φαίνεται ότι η ενεργοποίηση γίνεται από το πλήρωμα όταν αντιληφθεί κινήσεις φωτογράφων γύρω από το σκάφος. Το «Eclipse» ξεκίνησε το ταξίδι του στις 12 Ιουνίου 2009 από τα γερμανικά ναυπηγεία Blohm & Voss στο Αμβούργο, έφτασε στη Frederikshavn στη Δανία στις 18 Σεπτεμβρίου 2009 για τις δοκιμές, και τελικά παραδόθηκε στον Αμπράμοβιτς στις 9 Δεκεμβρίου 2010, για να αναδειχθεί σε ναυαρχίδα του προσωπικού στόλου του, η οποία αποτελείτο για αρκετά χρόνια από ακόμα δύο μικρότερα σε μέγεθος σκάφη.

«Θηρίο» 94.000 ίππων

Το «Azzam» έχει μήκος 180 μέτρα, ενώ το εκτόπισμά του δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα. Η εγκατεστημένη ισχύς των 94.000 ίππων, που προέρχεται από δύο αεριοστροβίλους και δύο ντίζελ που κινούν τέσσερις υδροτζέτ, επιτρέπει στο πλοίο να αναπτύσσει ταχύτητες τουλάχιστον 31,5 κόμβων, όπως έχουν δείξει μέχρι στιγμής οι δοκιμές. Είναι κατασκευασμένο στα διάσημα ναυπηγεία Lurrsen της Γερμανίας, ενώ χρειάστηκαν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες και το σκάφος να είναι έτοιμο να αρμενίσει τις θάλασσες. Το πλωτό θηρίο διαθέτει δεξαμενή που χωρά 1.000.000 λίτρα καυσίμων.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...