Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

«Σασμός»: Η Μαρίνα απασφαλίζει κι είναι έτοιμη να καταδώσει το Μαθιό, για...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η είδηση...

Ο Μανουσάκης απλώνει «δίχτυ» στην κρατική τηλεόραση

Ο Μανούσος Μανουσάκης ξαναχτυπά στη μικρή οθόνη, αλλά όχι...

Ο Λαζόπουλος έχασε τις αισθήσεις του και έκανε ράμματα στο κεφάλι

Χάντρα θαλασσιά... θα πρέπει να φορέσει ο Λάκης Λαζόπουλος!...

Οργισμένη ανάρτηση της Λιόλιου για τις ατάκες του Ψινάκη στο «J2US»

Η Κατερίνα Λιόλιου «άδειασε» μέσω Instagram τον Ηλία Ψινάκη...

Τα μυστικά της Μασσαλίας κρυμμένα σε μια… μπουγιαμπέσα

Οδοιπορικό γεύσεων και εικαστικών αναζητήσεων με γερές δόσεις «underground κουλτούρας» στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013.

Μιλώντας με τον ταλαντούχο Γάλλο σεφ Olivier Campanha την περασμένη εβδομάδα για την υπέροχη κουζίνα της Προβηγκίας μού αποκάλυψε ότι όσα γαστρονομικά άρθρα κι αν έχει διαβάσει για τη Μασσαλία και την ξακουστή της ψαρόσουπα, την μπουγιαμπέσα, δεν αναφέρεται πουθενά ότι εκεί φτιάχνουν τη λεγόμενη «σοβαρή» μπουγιαμπέσα. Αυτήν δηλαδή που δεν περιέχει ντομάτα. Μου είπε επίσης ότι οι πρώτες μπουγιαμπέσες στο λιμάνι της Μασσαλίας φτιάχνονταν με θαλασσινό νερό και η ποσότητα πατάτας ήταν αρκετή, ώστε να τραβάει το αλάτι και να εξισορροπεί τη γεύση.

Η Μασσαλία σήμερα εκτός από το γαστρονομικό ενδιαφέρον που προκαλούσε ανέκαθεν είναι μια πόλη-παράδοξο που ασκεί σε κάθε επισκέπτη μια ακαταμάχητη έλξη να εξερευνήσει την underground κουλτούρα της και να ανακαλύψει τον νέο της αναδυόμενο εαυτό ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για φέτος.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… Πρόκειται για την αρχαιότερη πόλη της Γαλλίας. Ιδρύθηκε από Ελληνες Φωκαείς το 600 π.Χ. και εξελίχθηκε σε μεγάλο εμπορικό λιμάνι. Σήμερα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας μετά το Παρίσι και το τρίτο σημαντικότερο λιμάνι της Ευρώπης.

Ο ατίθασος χαρακτήρας που τη συνοδεύει την κάνει να φαντάζει σαν το μαύρο πρόβατο δίπλα στο σοφιστικέ Παρίσι. Πόλη με μεγάλο πολιτισμικό πλούτο, κέντρο τεχνών και μουσικής, με αξιόλογες γκαλερί, θέατρα, μουσικές αίθουσες, ιστορικό και ναυτικό μουσείο, όπως και αίθουσες τέχνης και αναρίθμητα εστιατόρια. Επίσης είναι η πόλη όπου γεννήθηκε η μουσική hip hop, ο γνωστός νομπελίστας και θεατρικός παραγωγός Marcel Pagnol, το σαπούνι Μασσαλίας και, φυσικά, όπως προανέφερα, η σούπα bouillabaisse. Τα τοπία της κόβουν την ανάσα, με απότομους βραχώδεις λόφους να υψώνονται μέσα από τη θάλασσα, το απέραντο μεσογειακό μπλε να δεσπόζει και τα μεγαλοπρεπή κτίρια, όπως ο καθεδρικός της Notre Dame de la Garde, να κυριαρχούν στον ορίζοντα.22f568fg96g8

Ο ανήσυχος ταξδιώτης που ακολουθεί τα γεγονότα και τις τέχνες πρέπει οπωσδήποτε να την επισκεφτεί μέσα στο 2013 για μια εξαιρετική εμπειρία που θα περιλαμβάνει μεγάλες δόσεις μοντέρνας τέχνης, μουσικής και φυσικά διασκέδασης και γαστρονομίας. Επιδοθείτε σε ένα μαραθώνιο τέχνης, μουσικής και cocktailing σε μια πόλη που ποτέ δεν κοιμάται.

Η διαμονή

Πρώτη μου επιλογή για διαμονή στη Μασσαλία, το πολύ hip ξενοδοχείο «Mamma Shelter», «αδελφάκι» με το παριζιάνικο, διά χειρός Philippe Starck, μόλις10 λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι της Μασσαλίας. Πρόκειται για οικονομικό boutique hotel με πολύ φρέσκο interior design και χαριτωμένο bar-restaurant εσωτερικά του ξενοδοχείου, όπου θα συναντήσεις ενδιαφέροντα νέο κόσμο. (www.mamashelter.com)

Το δεύτερο αγαπημένο μου, πολύ μικρό αλλά ξεχωριστό, B&B τύπου ξενοδοχείο είναι το «Casa Honoré». Ανήκει στη γνωστή σχεδιάστρια Annick, η οποία διατηρεί και μπουτίκ δίπλα στο ξενοδοχείο. Βρίσκεται και αυτό στην καρδιά της πόλης, στη συνοικία St Victor, δύο βήματα από το παλιό λιμάνι. Πρόκειται για ένα πολύ ζεστό και μοντέρνο σπίτι που αποτελείται από τέσσερα μόνο δωμάτια, μια όμορφη πισίνα και ένα πολύ ελκυστικό καθιστικό. Ολοι οι χώροι είναι διακοσμημένοι με μοναδικά έπιπλα και τα δωμάτια έχουν λευκά είδη με το μονόγραμμα της Lestrohan. Οπως καταλαβαίνετε, οι κρατήσεις γίνονται όσο το δυνατόν νωρίτερα με τιμές που ξεκινούν από 150 € και προϋποθέτουν μίνιμουμ διήμερη διαμονή. (www.casahonore.com)

Αλλη μία αρκετά οικονομική αλλά σούπερ αρτίστικη επιλογή διαμονής είναι το πρόσφατα ανακαινισμένο «Au Vieux Panier». Βρίσκεται κοντά στο promenade, χωμένο σε κάτι πολύ γραφικά σοκάκια, με έξι μόνο υπνοδωμάτια, σχεδιασμένα και διακοσμημένα από μοντέρνους, πολύ πρωτοποριακού ύφους καλλιτέχνες, που ο καθένας έχει βάλει τη δική του πινελιά!  Το αποτέλεσμα; Ζωηρός, πολύχρωμος ξενώνας με τιμές που ξεκινούν από 90 €. (www.auvieuxpanier.com)33j59j859

Εάν, τέλος, θέλετε λίγη πολυτέλεια, το «InterContinental Marseille – Dieu» βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία, με θέα στο Παλιό Λιμάνι, δίπλα στην παλαιότερη συνοικία της Μασσαλίας, γνωστή ως Panier. Το ξενοδοχείο στεγάζεται σε ένα διατηρητέο ιστορικό μνημείο που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και διαθέτει μια εντυπωσιακή βεράντα, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε θαυμάζοντας το Vieux Port. Ενα υπέροχο σπα της Clarins, δύο εστιατόρια, υπέροχοι εσωτερικοί χώροι και όλες οι ανέσεις που προϋποθέτει ένα ξενοδοχείο Intercontinental πάνω σε μια πανέμορφη παραθαλάσσια τοποθεσία. Οι τιμές των δωματίων για τον μήνα Αύγουστο ξεκινούν από 250 €. (www.ihg.com.)

Μενού απόλαυσης

Ηρθε η ώρα του φαγητού και είμαι σίγουρη ότι αδημονείτε να ανακαλύψετε την κουζίνα Provencal και να γευτείτε λουκούλλεια γεύματα θαλασσινών και ψαριών, με «βασίλισσα» τη σούπα μπουγιαμπέσα σε όλες τις εκδοχές! Αλλωστε βρίσκεστε σε λιμάνι και άκρως παραθαλάσσιο μεσογειακό προορισμό, οπότε τι πιο ωραίο από ένα μπουκάλι δροσερό γαλλικό κρασί, φρέσκο ψάρι και ένα κλασικό μιλφέιγ για επιδόρπιο!

Πριν επισκεφτείτε τα νέα, funky εστιατόρια, περάστε από τον Michel, όπου θα βρείτε ψάρι ημέρας, κλασική bouillabaisse ψαρόσουπα, παραδοσιακά γαλλικά γλυκίσματα και θα φάτε δύο βήματα από το λιμάνι παρέα με όλους τους ντόπιους! (www.restaurant-michel-13.fr)

Αγαπημένο μου «νεο-μπιστρό», όπως το ονομάζουν οι Γάλλοι, είναι το «Le Grain de Sel», ένα μικρό, χαριτωμένο, αλλά πάντα γεμάτο μπιστρό, με αφαιρετικό περιβάλλον και δημιουργικούς συνδυασμούς γεύσεων από τον σεφ Pierre Giannettiserves. Κάθε μέρα το μενού περιλαμβάνει εκπλήξεις, από ζυμαρικά έως θαλασσινά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε νιόκι, αν είσαστε τυχεροί και υπάρχουν στο μενού ημέρας ή ριζότο με θαλασσινά. Το δείπνο για δύο άτομα κοστίζει περίπου 70 € χωρίς το κρασί. (www.legraindesel.net)

Πριν φύγετε χρωστάτε στον εαυτό σας ένα περίφημο δείπνο από καλό σεφ και περιβάλλον μοναδικό. Στον τρίτο όροφο του κτιρίου Le Corbusier θα βρείτε τον σεφ Mazzia εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια να δημιουργεί εξαίρετα πιάτα με αγαθά της Προβηγκίας, που τα συνδυάζει με πολύ καλή ποικιλία από ετικέτες κρασιών. Τα πιάτα είναι δημιουργικά και μινιμαλιστικά, όπως και οι χώροι. Σε περίπτωση που η δημιουργική, αφαιρετική κουζίνα δεν σας ταιριάζει, δύσκολα θα σας εντυπωσιάσει. (www.leventredelachitecte.com)

Επίσης δοκιμάστε: «La Cantinetta», «L’aroma» και «Les Buvards».88h99j856

Περί τέχνης

Μπορεί η Μασσαλία να είναι μυστηριώδης, «αλήτισσα», όπως τη χαρακτηρίζουν αυτοί που τη γνωρίζουν, αλλά φέτος ως πολιτιστική πρωτεύουσα τη βλέπουμε να εξελίσσεται σε ένα κέντρο όπου υψηλή τέχνη και underground στιλ συναντιούνται. Μη φύγετε χωρίς να επισκεφτείτε ορισμένα από τα κτίρια που στεγάζουν διάφορων ειδών εκδηλώσεις:

Το Μουσείο Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών είναι ένα μοντέρνας αισθητικής κτίσμα που φωτίζει όλο το λιμάνι το βράδυ και αξίζει πραγματικά να το δείτε, έστω και εξωτερικά.

La frinche belle de Mai: Είναι το μέρος όπου λαμβάνουν χώρο πολλά σημαντικά μουσικά και άλλα events. (www.lafriche.org)

Στην περιοχή του παλιού Λιμανιού αυτό το τεράστιο υπόστεγο μετατράπηκε σε πολιτιστικό χώρο το 2013 και φιλοξενεί εκθέσεις, συναυλίες, τρεις γκαλερί και design studios!

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...