Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το 2050 ο μισός πλανήτης θα φορά γυαλιά μυωπίας

Με γοργό ρυθμό εξαπλώνεται πανδημία που ωστόσο περνάει απαρατήρητη...

Baby bloom για τον κανακάρη της Μαρίας Καρλάκη

Διπλό όνομα και νησιωτικό location στο baby bloom του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Η Βαρυμπόμπη (πάλι) στο έλεος εμπρηστών!

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Μεγάλες ζημιές σε σπίτια – Απειλήθηκαν Θρακομακεδόνες και Πάρνηθα

Κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι οι περισσότερες πυρκαγιές που κατακαίουν τα ελληνικά δάση φέτος, όπως η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης στη Βαρυμπόμπη και απείλησε τους Θρακομακεδόνες. Η επιβεβαίωση ότι οι μισές πυρκαγιές είναι έργο εμπρηστών ήρθε από τα πλέον επίσημα χείλη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια. «Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, στις μισές περίπου πυρκαγιές απ’ όσες έχουν εξιχνιαστεί, τα αίτια οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση» τόνισε ο υπουργός μετά το τέλος της σύσκεψης με τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος χθες το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων στο Μαρούσι.

Η προχθεσινή πυρκαγιά προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε δέκα σπίτια, στη Βαρυμπόμπη και στους Θρακομακεδόνες, ενώ άμεσα απειλήθηκε και ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας. Οι πρώτες φλόγες ξεπήδησαν λίγο πριν από τις 11.00 το βράδυ της Τρίτης σε σημείο που έχει δύσκολη πρόσβαση. Ομως οι πυροσβέστες είχαν καταφέρει να χαρτογραφήσουν την περιοχή από την προηγούμενη φωτιά που είχε ξεσπάσει -πάλι νύχτα- στο ίδιο σημείο στις 20 Ιουλίου και κατάφεραν σε σύντομο χρόνο να προσεγγίσουν την εστία της πυρκαγιάς.85698gh95

Ομως, λόγω του δυνατού αέρα (εντάσεως άνω των 5 μποφόρ) που έπνεε στην περιοχή, αλλά και του ανάγλυφου του εδάφους στη Βαρυμπόμπη, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και χωρίστηκε σε δύο μέτωπα, το ένα με κατεύθυνση προς Θρακομακεδόνες και το άλλο προς τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας. Οι πύρινες γλώσσες έφτασαν μέχρι και τα πρώτα σπίτια της περιοχής και προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές σε τουλάχιστον δέκα κύριες κατοικίες στους Θρακομακεδόνες, ενώ κάηκαν και πολλά αυτοκίνητα κατοίκων της περιοχής.

Πάνω από εκατό πυροσβέστες με εξήντα οχήματα και πεζοπόρα τμήματα έδωσαν ολονύκτια μάχη με τις φλόγες, ώστε να αποκόψουν τη φωτιά και να μην μπει στην «καρδιά» των Θρακομακεδόνων, οπότε οι καταστροφές θα ήταν ανυπολόγιστες. Το έργο των πυροσβεστών μέσα στη νύχτα ήταν δύσκολο, καθώς δεν πετούσαν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης και όλη η ευθύνη είχε πέσει στις επίγειες δυνάμεις. Με το πρώτο φως της ημέρας πάνω από την Πάρνηθα και τις περιοχές που δοκιμάζονταν από την πύρινη λαίλαπα πέταξαν δέκα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ και τέσσερα ελικόπτερα, τα οποία πραγματοποίησαν συνεχείς ρίψεις νερού, με αποτέλεσμα -και λόγω της σκληρής μάχης που είχαν δώσει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις- η μεγάλη φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο, στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων δεν έχει περάσει ακόμη…

Μέτρα από Δένδια για την προστασία των δασών

Την επεναφορά του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας στα περιαστικά δάση από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου επανέφεραν οι απανωτές πυρκαγιές στην Αττική – και όχι μόνο. Η εφαρμογή του μέτρου αποφασίστηκε χθες το πρωί έπειτα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο συντονιστικό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος στο Μαρούσι, παρουσία και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια, ώστε να υπάρξει πρόληψη και άμεση επέμβαση σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς, με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα έχει αυξηθεί ραγδαία η δράση εμπρηστών από πρόθεση. Οσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών σε περιαστικά δάση, θα επιβάλλεται από τις αστυνομικές δυνάμεις που θα περιπολούν στις διόδους των δασών, σε συνεργασία με τους μοτοσικλετιστές του Πυροσβεστικού Σώματος, που και αυτοί θα «οργώνουν» με τις μηχανές τους την «καρδιά» των ευαίσθητων περιοχών. Μάλιστα σε ειδικές περιπτώσεις και ιδιαίτερα εκεί όπου ο κίνδυνος πυρκαγιάς χτυπά «κόκκινο», είναι δυνατόν να επιβληθεί ολοήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών στο περιαστικό δάσος.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...