Κατασχέσεις (τώρα) και εν μέσω νυκτός!

Με απόφαση Στουρνάρα θα δημεύονται μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα περιουσίες επιχειρήσεων που χρωστούν στο Δημόσιο.

Μέχρι και χθες απαγορευόταν ρητώς η αναγκαστική εκτέλεση κατασχέσεων κινητών αντικειμένων από επιχειρήσεις που χρωστούσαν στο Δημόσιο κατά τις νυχτερινές ώρες, τα Σάββατα, τις Κυριακές, κάποιες άλλες ημέρες αργιών που εξαιρούσε ο νόμος, καθώς και ολόκληρο τον Αύγουστο. Από σήμερα όμως όλα αυτά ξεχάστε τα!

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπογράφηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και ανακοινώθηκε από το γραφείο του, το κράτος θα μπορεί να κάνει κατασχέσεις εις βάρος επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν και έχουν σημαντικό ύψος ταμειακά βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο όποια ημέρα και ώρα το επιθυμεί.

Οπως αναφέρει η εν λόγω πράξη, που φέρει τον τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων», εις βάρος επιχειρήσεων που έχουν συνολική βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή, αποκλειστικά προς το Δημόσιο, άνω του ποσού των 50.000 ευρώ «επιτρέπεται η κατάσχεση κινητών (σ.σ.: αξιών) που βρίσκονται στα χέρια του οφειλέτη, εντός της επιχείρησης, κατά τις ώρες λειτουργίας της και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στην κατάσχεση κατά τις νυχτερινές ώρες παρίσταται ως μάρτυρας δημόσιος υπάλληλος ή αστυνομικό όργανο.

Οπως δηλώνουν οι αρμόδιοι, κατά τη διάρκεια του ελέγχου οι αρμόδιοι υπάλληλοι μπορούν να κατάσχουν ακόμη και τα χρήματα που έχει ο επιχειρηματίας στην ταμειακή του μηχανή ή, εάν κριθεί απαραίτητο, θα κατάσχεται και η ίδια η ταμειακή μηχανή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η απόφαση πάρθηκε μετά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε μια σειρά ελέγχων που έκανε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ προέβησαν σε ελέγχους μαγαζιών διασκέδασης που οι ιδιοκτήτες τους όφειλαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ στο Δημόσιο. Μόλις και μετά βίας όμως έγιναν ελάχιστες κατασχέσεις ταμειακών μηχανών, αφού οι ιδιοκτήτες επικαλούνταν ένα «παραθυράκι» νόμου του μακρινού 1956. Το νομικό αυτό κενό καλύπτεται τώρα με την εν λόγω πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Η… μπάλα όμως μπορεί να πάρει τώρα και πολλούς άλλους επιχειρηματίες που δεν έχουν νυχτερινά μαγαζιά, αλλά ένα μικρό συνοικιακό κατάστημα και μπορεί να χρωστούν 5.000 ή 6.000 ευρώ στα δημόσια ταμεία, λόγω οικονομικής δυσχέρειας και όχι επειδή φοροδιαφεύγουν. Το πώς και κυρίως σε ποιους θα εφαρμοστεί το μέτρο μένει να φανεί στην πράξη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ