Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η 25χρονη και η πολυγαμική οικογένεια των… ζόμπι!

Πολυγαμική έγινε η 25χρονη Φελίσιτι Κάντλεκ, καθώς μεγάλωσε την...

Ο αληθινός Φόρεστ Γκαμπ: Έτρεξε από την μια άκρη της Αφρικής στην...

Σαν να ήταν ο Φόρεστ Γκαμπ, άνδρας πήγε τρέχοντας...

Χάρης Σιανίδης: «Θέλω το team της ”Beautiful People PR” Events να την...

Ο Χάρης Σιανίδης είναι ο ιδρυτής και εμπνευστής της...

Προδοσία εκ των έσω για Αντζελίνα Τζολί

Προδομένη από το «αίμα της» φέρεται ότι νιώθει η...

Απόδραση στην… πολύχρωμη αλλά και αριστοκρατική Ανδρο!

Το νησί που συνδυάζει την ποιότητα και τα ειδυλλιακά τοπία της με τιμές λογικές και κατάλογο προϊόντων που σε μαγεύει!

Κάθε φορά που παρατηρώ στον χάρτη τις Κυκλάδες θέλω να κάνω ένα σάλτο από τη μύτη της Αττικής και να προσγειωθώ στην Ανδρο! Να περιπλανηθώ στα ειδυλλιακά και τόσο αρχοντικά σοκάκια της και ύστερα από μέρες χαμένη στις τόσο διαφορετικές ομορφιές της να μεταπηδήσω στην Τήνο και τη Μύκονο! Μια νοητή γραμμή ενώνει τα τρία νησιά που μπορεί να ανήκουν στο ίδιο σύμπλεγμα (τις Κυκλάδες), αλλά είναι τόσο διαφορετικού χαρακτήρα και ακαταμάχητης έλξης που όσο καλύτερα τα γνωρίζεις τόσο περισσότερες εκπλήξεις και ομορφιές σού επιφυλάσσουν καθημερινά!

Με την Ανδρο είχα έρωτα κεραυνοβόλο. Με τράβηξε η αρχοντιά της Χώρας, τα καπετανόσπιτά της, τα γλυκά του κουταλιού, τα πανέμορφα μοναστήρια της, οι δύσβατες ανατολικές παραλίες της και τα καταπράσινα τοπία, δυσεύρετα στις ξηρές και άγονες Κυκλάδες. Οι πιο τουριστικές περιοχές στο νησί είναι η Χώρα και το Μπατσί.448g965hh98

Με το που «πιάνω» στο λιμάνι (Γαύριο), δύο ώρες με το συμβατικό καράβι από Ραφήνα, κατευθύνομαι στην ψαροταβέρνα «Sails» με σπεσιαλιτέ την κακαβιά και την αστακομακαρονάδα! Τα συνοδεύω πάντα με ολόφρεσκα χόρτα και δεν παραλείπω να παραγγείλω και μια μερίδα τοπικό τυρί. Οι τιμές είναι πολύ καλές και η ποιότητα πάντα εξαιρετική. Στο Γαύριο για τη διαμονή μου επιλέγω το «Andros Holidays Hotel», ένα παλιάς κοπής μεγάλο ξενοδοχείο με τεράστιες βεράντες με θέα το Αιγαίο, ρετρό εσωτερική διακόσμηση, οικογενειακή φιλοξενία, πνιγμένο στο πράσινο και με απόλυτη ηρεμία να βασιλεύει παντού. Οι τιμές είναι προσιτές. Κατά τη διάρκεια της υψηλής σεζόν δεν θα πληρώσετε πάνω από 100 ευρώ το δίκλινο (www.androsholidayshotel.com).

Η αγαπημένη μου όμως περιοχή του νησιού είναι φυσικά η Χώρα για περιπάτους, ψώνια αλλά και διαμονή όλες τις ημέρες του χρόνου. Το «Μικρά Αγγλία» είναι ένα σύγχρονο ξενοδοχείο στην καρδιά της Χώρας, με υπέροχα διακοσμημένα δωμάτια σε γήινους τόνους, 24ωρο room service, parking -πράγμα δυσεύρετο στη Χώρα-, wi-fi, κελάρι με καλό κατάλογο κρασιών και ένα μικρό αλλά άκρως ατμοσφαιρικό εστιατόριο, το «Agosto», με έμφαση στη μεσογειακή – ιταλική κουζίνα και με «αδελφάκι» στην Ιο. Σε περίπτωση που είσαστε λάτρεις της σοκολάτας, δοκιμάστε το «calzone al cioccolato» παρέα με ένα καλό ποτήρι κόκκινο κρασί που θα σας προτείνει ο sommelier. Η ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου και του εστιατορίου θα σας αφήσει μια γλυκιά και εκλεπτυσμένη επίγευση που κατά πάσα πιθανότητα θα σας κάνει να θέλετε να επιστρέψετε σύντομα (www.micra-anglia.gr).

Μετά το πρωινό μου στον χαριτωμένο και πολύ προσεγμένο κήπο του «Μικρά Αγγλία» συνήθως πάω για περίπατο στα γειτονικά μαγαζιά και καφέ. Η Χώρα της Ανδρου σε προδιαθέτει να μείνεις ώρες κοντά της, ακόμα και τα πρωινά, όταν ο περισσότερος κόσμος κατακλύζει τις παραλίες. Οι μυρωδιές από τους φούρνους και τα τοπικά ζαχαροπλαστεία με συνεπαίρνουν και μνήμες της παιδικής μου ηλικίας με κατακλύζουν κάθε φορά που μπαίνω στον φούρνο «Κρίσιλιας» που έχει τις πιο ξακουστές τυρόπιτες και σφολιατοειδή.

Από τον «Λυγίζο» προμηθευτείτε τα αμυγδαλωτά σας και μην παραλείψετε να περάσετε από το πολύ προσεγμένο ζαχαροπλαστείο του «Λάσκαρη», όπου μπορείτε να χαζέψετε βιτρίνες γεμάτες με όλων των λογιών τα marzipan και να προμηθευτείτε εξαίσια γλυκά του κουταλιού, λικέρ βύσσινο και σουμάδα. Δίπλα ακριβώς από τον «Λάσκαρη», στη «Ροδοζάχαρη», μπορείτε να βρείτε παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, από τυριά, χυλοπίτες και βότανα έως γλυκά του κουταλιού!

Πριν τελειώσω τη βόλτα στον πεζόδρομο της Χώρας κάνω μια στάση στον «Κωβαίο» για τα πιο ωραία λευκά καφτάνια, σε πολύ καλές τιμές και μεγάλη ποικιλία. Τέλος, πριν φύγω από τη Χώρα δεν παραλείπω να επισκεφτώ το μουσείο σύγχρονης τέχνης του νησιού, το οποίο αυτή την περίοδο φιλοξενεί την έκθεση «Ιστορώντας την υπέρβαση από την παράδοση του Βυζαντίου στη νεότερη τέχνη». Η έκθεση θα παραμείνει έως και τις 29 Αυγούστου.229hj855j98

Παραλίες για όλα τα γούστα

Με μια ακτογραμμή σχεδόν 180 χιλιομέτρων η Ανδρος έχει πληθώρα επιλογών από αμμώδεις και βραχώδεις παραλίες. Οι πιο δημοφιλείς αμμώδεις παραλίες είναι το Νημποριό στη Χώρα, η Χρυσή Αμμος στο Κυπρί και η Αχλα, στην οποία η πρόσβαση γίνεται με καραβάκι που ξεκινάει από το λιμάνι της Χώρας ή από τον χωματόδρομο που μόνο 4×4 αυτοκίνητα μπορούν να τον διασχίσουν.

Αλλες παραλίες αρκετά δημοφιλείς είναι τα Γιάλια, ιδιαίτερα τα Πάνω Γιάλια στις Στενιές, ο Χαλκολιμιώνας στην περιοχή Σταυροπέδα και η παραλία του Συνετίου στο χωριό Συνέτι. Αξιόλογη είναι και η παραλία Ζόργκος στο βόρειο τμήμα του νησιού, με καταπληκτικά νερά σε μια επιβλητική τοποθεσία! Τέλος, οι πολλοί προφυλαγμένοι όρμοι είναι ιδανικοί για ιστιοπλοΐα. Στον Ορμο Κορθίου υπάρχει η παραλία του Μύλου, η οποία είναι ιδανική για τους λάτρεις του surfing και του windsurfing.

Μετά το μπανάκι και πριν από τη siesta σας μπορείτε να επισκεφτείτε μερικά από τα πολλά χαρακτηριστικά μοναστήρια του νησιού. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας απέναντι από το χωριό Αποίκια, στα βόρεια του νησιού, όπου παράγεται το φημισμένο νερό Σάριζα, με το αγίασμα και τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Μαρίνας.

Αλλη μία σημαντική μονή είναι αυτή του Αγίου Νικολάου στην ίδια περιοχή, λίγο πιο βόρεια. Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε την όμορφη θέα στην κοιλάδα της Αχλας. Η μονή Παvαχρά είναι το ωραιότερο βυζαντινό μοναστήρι της Ανδρου και εκεί φυλάσσεται η μυροβλίζουσα εικόνα της Παναγίας Παναχράντου, όπως επίσης και η κάρα του Αγίου Παντελεήμονα.3395h89h74

Τι δεν πρέπει να ξεχάσω να κάνω

– Δεν φεύγω ποτέ, αν δεν έχω προμηθευτεί τα απαραίτητα γλυκά και το μέλι του Αγίου Πέτρου.

– Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα καλτσούνια και τις εξής γεύσεις από γλυκά του κουταλιού: ανθός λεμονιού, μπαμπιλόνι και πράσινο νεράντζι.

– Η παραδοσιακή σουμάδα φτιάχνεται από τον χυμό αμυγδάλων και σιρόπι ζάχαρης. Προμηθευτείτε την από τοπικά ζαχαροπλαστεία, όπως επίσης και τον χυμό ή λικέρ βύσσινο, που είναι εξαιρετικά.

– Τα ντόπια λουκάνικα είναι περίφημα και ξακουστά. Φτιάχνονται από τοπικό χοιρινό κρέας και μυρωδικά. Με αυτά φτιάχνεται το παραδοσιακό ανδριώτικο φαγητό, η φουρτάλια, ομελέτα με λουκάνικα και πατάτες σε ροδέλες.

– Το ντόπιο τυρί, όπως η αρμεξιά ή αλλιώς πετρωτή, είναι ιδανικό για πίτες ,ιδιαίτερα νόστιμο, με ήπια αλμύρα και κομψή γεύση. Τρώγεται στο τραπέζι σκέτο, συνοδεύοντας το φαγητό ή σερβίρεται με ξερά φρούτα για επιδόρπιο. Ταιριάζει επίσης πολύ ωραία με καλό Συνετιανό κρασί από ντόπια σύκα.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Μουρμούρα» για Μπάμπη χωρίς το έτερον ήμισυ

Με τη δημοφιλή κωμική σειρά του τηλεοπτικού κοινού «Μην...