Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Στήριξη από Ομπάμα

Ικανοποίηση Σαμαρά μετά το τετ-α-τετ με τον πλανητάρχη.

Με ένα ελαφρύ χαμόγελο να διαγράφεται στα χείλη του αποχώρησε από το οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου ο Ελληνας πρωθυπουργός αργά χθες το βράδυ. Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα διαμήνυε ότι η κυβέρνησή του στηρίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για έξοδο της χώρας μας από την κρίση. «Είστε στον σωστό δρόμο. Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν το κλειδί για ένα μέλλον ευημερίας» φέρεται να του είπε ο πλανητάρχης. Στη συνάντηση, διάρκειας περίπου μιας ώρας, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες, με έμφαση όμως στις οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές.

Ο κ. Ομπάμα, σύμφωνα πληροφορίες, δεσμεύτηκε πως θα πιέσει προκειμένου να υιοθετηθούν πολιτικές που θα μειώνουν την ανεργία στην ευρωζώνη, καθώς η ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη ανάκαμψη και της αμερικανικής. Ενδιαφέρον υπήρξε και για την εξεύρεση νέων ενεργειακών πηγών, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ενθαρρύνει τον κ. Σαμαρά να προχωρήσει στην αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων, πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο, που να διατηρεί την περιφερειακή συνεργασία.

Παρόντες στη συνάντηση εκτός από τους δύο άντρες ήταν ο υπουργός  Οικονομικών Τζέικομπ Λιου, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, η σύμβουλος Ασφαλείας Σούζαν Ράις, η σύμβουλος για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Ατκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς. Μετείχαν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο δεύτερος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γουίλιαμ Μπερνς.

Τα διεθνή ζητήματα δεν συζητήθηκαν ενδελεχώς με τον ισχυρό άνδρα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς είχε προηγηθεί λίγο νωρίτερα ημίωρη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι, ο Αμερικανός υπουργός «εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό». Εγινε κουβέντα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στα ελληνοτουρκικά και την κατάσταση στην Αίγυπτο, ενώ θίχτηκαν τα ζητήματα του Κυπριακού και του ονόματος της ΠΓΔΜ. Αυτό που ζήτησαν οι Αμερικανοί ήταν η περιφερειακή συνεργασία με την Ελλάδα στο πεδίο της άμυνας, αλλά και η συμβολή στις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το καλό κλίμα για την ελληνική αποστολή είχε φανεί νωρίτερα, από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν. «Για την Ουάσινγκτον αποτελεί βασικό συμφέρον η επιτυχία της Ελλάδας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...