Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Διπλό ράπισμα στον άσωτο Χάρι από τον οργισμένο Κάρολο!

Αντιμέτωπος με την οργή του πληγωμένου πατέρα του ήρθε...

Οι πικάντικες ατάκες της Ντάνιελς στο δικαστήριο για τον έκφυλο Ντόναλντ Τραμπ

Οι λεπτομέρειες της Στόρμι Ντάνιελς στη δικαστική αίθουσα για...

Κλειστή και φέτος η διάσημη παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο υπό τον φόβο...

Ακόμη ένα καλοκαίρι θα παραμείνει κλειστή η παραλία «Ναυάγιο»...

Ο Μικρός Κεραμεικός παρουσιάζει το ολόφρεσκο «Spring Music Festival»

Με ένα νέο μουσικό φεστιβάλ θα κλείσει τη σεζόν...

«Κόκκινα» 60 σπίτια!

Μεγαλύτερες από τις αρχικές εκτιμήσεις οι ζημιές από τον σεισμό της Αμφίκλειας! Δύο σεισμικές δονήσεις χθες το μεσημέρι.

Μεγαλύτερες από τις αρχικές εκτιμήσεις είναι τελικά οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός της Αμφίκλειας σε χωριά της ευρύτερης περιοχής. Οι έλεγχοι των μηχανικών αποκάλυψαν ότι δεκάδες σπίτια -ακόμη και νεόκτιστα- έπαθαν τόσο σοβαρές βλάβες ώστε να κρίνονται επικίνδυνα, ενώ οι κάτοικοι αναστατώθηκαν ξανά χθες το μεσημέρι από δύο δονήσεις μεγαλύτερες των 4 Ρίχτερ.

Υστερα από παύση πέντε ωρών η γη της Φθιώτιδας άρχισε πάλι να δονείται στις 2.49 το μεσημέρι, όταν καταγράφηκε σεισμός μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, ο οποίος είχε αρκετά μεγάλη διάρκεια και έγινε έντονα αισθητός στην περιοχή αναζωπυρώνοντας την αγωνία των κατοίκων. Λίγο αργότερα, στις 4.10, έγινε αισθητή ακόμη μία δόνηση, μεγέθους 4,6 Ρίχτερ. Οι σεισμοί αυτοί δεν αλλάζουν την εκτίμηση των επιστημόνων ότι η δόνηση της Τετάρτης ήταν κατά 85- 90% ο κύριος σεισμός.

Επικίνδυνα

Μέσα σε μόλις μία ημέρα τα συνεργεία μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων χαρακτήρισαν «κόκκινα» περισσότερα από εξήντα σπίτια και απαγόρευσαν την είσοδο στους κατοίκους για λόγους ασφαλείας. Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίστηκαν στο χωριό Ρεγγίνι των Καμμένων Βούρλων, όπου οι μηχανικοί διαπίστωσαν ότι τα σαράντα δύο από τα πενήντα σπίτια που κλήθηκαν να ελέγξουν -ανάμεσα σε αυτά και αρκετές νέες οικοδομές- είναι πλέον μη κατοικήσιμα. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στο χωριό Δρυμαία, όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Απόστολος Καραναστάσης: «Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, σε ποσοστό 68% οι οικοδομές που έχουν ελεγχθεί από τους μηχανικούς την πρώτη μέρα έχουν χαρακτηριστεί “κόκκινες”, δηλαδή υποδεικνύεται στους ιδιοκτήτες τους ότι δεν θα πρέπει να μείνουν στα κτίσματα αυτά, καθώς κρίνονται επικίνδυνα».

Ελεγχοι

Τα συνεργεία της ΥΑΣ έχουν ενισχυθεί από μηχανικούς του ΤΕΕ προκειμένου να ανταποκριθούν στα πολυάριθμα αιτήματα των κατοίκων που βλέπουν τα σπίτια τους να έχουν υποστεί ζημιές και χρειάζονται αυτοψία. Οι έλεγχοι των μηχανικών θα συνεχιστούν στα χωριά της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια η κατάσταση. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, περισσότερα από δώδεκα με δεκαπέντε χωριά έχουν υποστεί ζημιές. Οταν ολοκληρωθεί η καταγραφή, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση υπουργικής απόφασης, στην οποία θα προσδιορίζονται οι σεισμόπληκτες περιοχές, όπως επίσης και τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γαμπρός στην Κρήτη

Με μια «σπορ θερινή» φωτογραφία ευχαρίστησε για τις ευχές...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Αγωνία για την «αδελφή» της Αλίκης

Αγωνία για την εξαφανισμένη πρωταγωνίστρια της χρυσής εποχής του...

Πάνος Μιχαλόπουλος: Αυτοεξόριστος στην πατρική γη

Στο χωριό Μικρομάνη Μεσσηνίας, όπου βρίσκεται το πατρικό του...

Oι σχολιαστές της Eurovision Καλούτα και Αλευράς τα… άκουσαν από χρήστες των social media

Θανάσης Αλευράς και Ζερόμ Καλούτα... τζάμπα τα λεφτά! «Καθόλου...