Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Βροχή οι καταγγελίες γυναικών στην Κρήτη για ενδοοικογενειακή βία

Διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες γυναικών στην...

Η «μαύρη αγορά» δοτών σπέρματος

Τη «μαύρη αγορά» των σούπερ δοτών σπέρματος στις ΗΠΑ...

Δεν θα πιστέψετε ποιος διάσημος τραγουδιστής είναι το αγοράκι στη φωτογραφία

Ο 37χρονος σήμερα διάσημος τραγουδιστής ανέβασε μια φωτογραφία του...

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος για τον χωρισμό του: «Είναι ένας μικρός θάνατος»

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος παραβρέθηκε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου...

Μεγάλες οι ανατροπές σε λύκεια και εξετάσεις

Βάρος στη γενική παιδεία, λιγότερα μαθήματα για τις εξετάσεις και θεσμό μαθητείας προβλέπει το νομοσχέδιο.

Ανατροπές στα προγράμματα σπουδών αλλά και στη διαδικασία εισαγωγής στα πανεπιστήμια φέρνει το νομοσχέδιο για το γενικό και επαγγελματικό λύκειο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Παιδείας. Μεταξύ άλλων, με το νέο καθεστώς δίνεται βάρος στη γενική παιδεία κατά τις δύο πρώτες τάξεις του λυκείου, μειώνονται τα μαθήματα των πανελλαδικών, ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων και εισάγεται ο θεσμός της μαθητείας στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Ειδικότερα, η Α΄ τάξη του Γενικού Λυκείου παραμένει τάξη γενικής παιδείας, καθώς εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα 35 ωρών την εβδομάδα που περιλαμβάνει 33 ώρες διδασκαλίας σε εννέα μαθήματα κοινά για όλους τους μαθητές (Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Θρησκευτικά, Ιστορία, Ξένη Γλώσσα, Φυσική Αγωγή, Πολιτική Παιδεία και Ερευνητική Εργασία) καθώς και δύο ώρες σε ένα μάθημα επιλογής του μαθητή (Εφαρμογές Πληροφορικής, Τεχνολογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων ή Εκφραση – Πολιτισμός).

Η σταδιακή εξειδίκευση αρχίζει από τη Β΄ τάξη, όπου εφαρμόζεται πρόγραμμα 35 ωρών διδασκαλίας/εβδομάδα. Οι 30 ώρες αφορούν δέκα μαθήματα γενικής παιδείας (τα μαθήματα της Α΄ τάξης συν τη Φιλοσοφία), ενώ τις υπόλοιπες πέντε ώρες καταλαμβάνουν τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού. Ο μαθητής καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην Ομάδα των Ανθρωπιστικών Σπουδών, που περιλαμβάνει Αρχαία και Λατινικά, και την Ομάδα Θετικών Σπουδών, που περιλαμβάνει Φυσική και Μαθηματικά.

Εξειδίκευση

Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες τάξεις, στη Γ΄ Λυκείου δίνεται βάρος στην εξειδίκευση. Ετσι, από τις συνολικά 32 ώρες διδασκαλίας, οι 12 αφορούν πέντε μαθήματα γενικής παιδείας (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Θρησκευτικά, Ιστορία, Ξένη Γλώσσα και Φυσική Αγωγή) και οι υπόλοιπες 20 ώρες τρία μαθήματα μίας από τις τρεις Ομάδες Προσανατολισμού, ανάμεσα στις οποίες πρέπει να επιλέξει ο μαθητής έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τις Ομάδες Ανθρωπιστικών, Θετικών και Οικονομικών- Πολιτικών- Κοινωνικών Σπουδών.

Οι εξετάσεις

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία στο πανεπιστήμιο, καθιερώνονται τα εξής Επιστημονικά Πεδία Εξειδίκευσης: Ανθρωπιστικών και Νομικών Σπουδών, Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Επιστημών Υγείας, Οικονομίας – Διοίκησης – Πολιτικών Επιστημών και Παιδαγωγικών Τμημάτων. Τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για την εισαγωγή σε ΑΕΙ – ΤΕΙ μειώνονται σε τέσσερα και περιλαμβάνουν τη Νεοελληνική Γλώσσα και τα τρία μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού της Γ’ Λυκείου. Στον υπολογισμό των μορίων προσμετράται ο βαθμός και των τριών τάξεων του Λυκείου, ενώ την ευθύνη των πανελλαδικών αναλαμβάνει μια νέα ανεξάρτητη αρχή, ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων.

Τα ΕΠΑΛ

Για τα επαγγελματικά λύκεια, το νομοσχέδιο προβλέπει δύο κύκλους σπουδών, τον Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών» (δηλαδή την Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξη των ΕΠΑΛ) και την Τάξη Μαθητείας, όπου θα εγγράφονται οι προαγόμενοι της Γ΄ τάξης και θα εργάζονται επ’ αμοιβή υπό την επίβλεψη του ΟΑΕΔ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...