Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Ανθρωποκυνηγητό για τους δραπέτες της Αμυγδαλέζας

Εξεγερμένοι λαθρομετανάστες μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης με αστυνομικούς το κέντρο κράτησής τους – Πού ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ. όσους το έσκασαν κατά τη διάρκεια των ταραχών

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η Αστυνομία για να εντοπίσει δέκα λαθρομετανάστες, οι οποίοι κατάφεραν να δραπετεύσουν κατά τη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων που ακολούθησαν την εξέγερση στο κέντρο προσωρινής κράτησης της Αμυγδαλέζας το βράδυ του Σαββάτου και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δέκα αστυνομικών.

Οι αλλοδαποί που φιλοξενούνταν εκεί βρήκαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια των σφοδρών επεισοδίων και εξαφανίστηκαν. Οπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες, οι λαθρομετανάστες -οκτώ Πακιστανοί και δύο Αφγανοί- εκμεταλλευόμενοι το χάος που επικρατούσε λόγω των επεισοδίων κατάφεραν να λυγίσουν έναν μεταλλικό στύλο στην περίφραξη του κέντρου στην πίσω πλευρά και έτσι να βρουν έξοδο προς τα χωράφια.

Από την πρώτη στιγμή που ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση και διαπιστώθηκε η απουσία τους, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., περιπολικά της Αμεσης Δράσης και μοτοσικλετιστές της ΔΙ.ΑΣ. άρχισαν να σαρώνουν την Αμυγδαλέζα και τις γύρω περιοχές, πραγματοποιώντας έρευνες σε εγκαταλειμμένα σπίτια, αλλά και σε καταστήματα, όπως ταβέρνες και καφετέριες, σε μια προσπάθεια να τους εντοπίσουν και να τους συλλάβουν.

Μάλιστα, ομάδες αστυνομικών πραγματοποίησαν έρευνες ακόμη και σε περιοχές με γεωργικές καλλιέργειες -όπως τα Μεσόγεια-, όπου εργάζονται αλλοδαποί, προκειμένου να διαπιστωθεί μήπως οι δραπέτες έχουν καταφύγει σε συμπατριώτες τους.33hj5j98j785

Τα επεισόδια…

Oλα ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 9.00 το βράδυ του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια του συσσιτίου, όταν μια μεγάλη ομάδα από τους 1.620 αλλοδαπούς που φιλοξενούνται στην Αμυγδαλέζα, άρχισε να προκαλεί επεισόδια, καθώς επιτέθηκαν στους αστυνομικούς που τους επιτηρούσαν στην αίθουσα φαγητού.

Οι περίπου δέκα αστυνομικοί εγκατέλειψαν την αίθουσα και μάλιστα οι περισσότεροι τραυματισμένοι! Στη συνέχεια, τα επεισόδια επεκτάθηκαν στον αύλειο χώρο του κέντρου, τον οποίο κατέλαβαν οι μετανάστες, που είχαν «εξοπλιστεί» πλέον με ξύλα, πέτρες, καδρόνια και ό,τι άλλο μπορούσαν να ξηλώσουν από τα καταλύματά τους και να χρησιμοποιηθεί ως όπλο. Λίγο μετά τις 10.00 το βράδυ, τα επεισόδια είχαν πάρει μεγάλη έκταση, ενώ πολλοί αλλοδαποί έβγαλαν μέσα από τα κοντέινερ όπου ζουν τα στρώματά τους και τους έβαλαν φωτιά, όπως και σε κάδους απορριμμάτων.

Εκείνη την ώρα είχαν ήδη φτάσει στην Αμυγδαλέζα μεγάλες δυνάμεις της Αστυνομίας, άνδρες των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., με σκοπό να αντιμετωπίσουν την εξέγερση των αλλοδαπών. Οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, όμως, όταν προσπάθησαν να μπουν στο προαύλιο του κέντρου κράτησης δέχθηκαν βροχή από πέτρες και μπουκάλια νερού, τα οποία οι αλλοδαποί είχαν γεμίσει με άμμο και χαλίκια!

Η επέμβαση

Τελικά, λίγο μετά τη 1.00 τα ξημερώματα και έπειτα από δυναμική επέμβαση των διμοιριών των ΜΑΤ, οι αλλοδαποί βρέθηκαν περικυκλωμένοι και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα καταλύματά τους. Από την έρευνα που πραγματοποίησε η Ασφάλεια Αττικής για τους υποκινητές των επεισοδίων, συνελήφθησαν δεκαεπτά Πακιστανοί, δεκατέσσερις υπήκοοι Μπαγκλαντές, εννέα Αφγανοί και ένας Μαροκινός, οι οποίοι κατηγορούνται για φθορά ξένης περιουσίας και αντίσταση κατά της Αρχής.

Στο μεταξύ, η καταμέτρηση των ζημιών που έγινε χθες στο κέντρο κράτησης αποδεικνύει το μέγεθος των επεισοδίων, καθώς οκτώ κοντέινερ κάηκαν ολοσχερώς, σχεδόν τα μισά κλιματιστικά μηχανήματα έχουν καταστραφεί επίσης ολοσχερώς, ενώ παραπάνω από τους μισούς οικίσκους έχουν κατεστραμμένα παράθυρα και πόρτες.

Οι συνθήκες

Οι αλλοδαποί διαμαρτύρονταν για την επιμήκυνση του χρόνου κράτησής τους από δώδεκα σε δεκαοκτώ μήνες και παράλληλα για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, καθώς την τελευταία εβδομάδα στο κέντρο κράτησης έχει κοπεί το ρεύμα λόγω εργασιών επέκτασης. Το να μη λειτουργούν τα φώτα και τα κλιματιστικά στα κοντέινερ, είχε ως αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της ημέρας στο εσωτερικό των μεταλλικών κοντέινερ όπου ζουν οι λαθρομετανάστες να αναπτύσσονται θερμοκρασίες ακόμη και 50 βαθμών Κελσίου! Πάντως, όπως διαφαίνεται από τις έρευνες της Ασφάλειας, η κύρια αιτία για την πρόκληση των επεισοδίων ήταν η επιμήκυνση του χρόνου κράτησης των αλλοδαπών.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...