Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Εθιμα και πανηγύρια σε όλη τη χώρα για τη Θεοτόκο

Με κάθε λαμπρότητα θα εορταστεί αύριο η Κοίμηση της Παναγίας, που αποτελεί μία από τις κορυφαίες γιορτές του ελληνικού έθνους.

Χιλιάδες Ελληνες από την Ελλάδα αλλά και τη διασπορά ετοιμάζονται για την αυριανή μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Η Κοίμηση της Θεοτόκου, της μάνας του Χριστού, αλλά και ολόκληρου του έθνους, δεν είναι μόνο κορυφαία θρησκευτική εορτή, αλλά μια ημέρα που έχει συνδεθεί στενά με την Ιστορία αυτού του τόπου. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που φέτος, όπως και κάθε χρόνο, ο Δεκαπενταύγουστος θα γιορταστεί με λαμπρότητα σε όλη τη χώρα και με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Δεν υπάρχει γωνιά στην Ελλάδα που να μη διαθέτει τουλάχιστον έναν μικρό ή μεγάλο ναό αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο, χτισμένο συχνά στο σημείο όπου βρέθηκε εικόνα Της με θαυματουργό τρόπο. Χιλιάδες πιστοί θα συρρεύσουν αύριο στις εκκλησίες και στα μοναστήρια που φέρουν το όνομά Της, ενώ η θρησκευτική γιορτή θα δώσει την αφορμή για την αναβίωση παμπάλαιων εθίμων, αλλά και την οργάνωση παραδοσιακών πανηγυριών τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική χώρα.4b89d582

Στην Τήνο

Ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας της Τήνου, στην πασίγνωστη Παναγία της Τήνου, αναμένεται να συγκεντρώσει και φέτος χιλιάδες πιστούς. Κάθε χρόνο δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανηφορίζουν γονατιστοί προς την εκκλησία προκειμένου να εκπληρώσουν το τάμα τους. Το ιερό προσκύνημα έχει χτιστεί στο σημείο όπου το 1823 βρέθηκε η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από τη μοναχή Πελαγία. Η ανεύρεση της θαυματουργής εικόνας θεωρήθηκε θετικός οιωνός για την πορεία της Επανάστασης κι έκτοτε η ιστορία της συμπορεύεται με την Ιστορία του ελληνικού έθνους. Ο τορπιλισμός του υποβρυχίου «Ελλη» ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο του 1940 σημάδεψε για πάντα τη γιορτή στο νησί, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να δίνουν το «παρών» πλοία και πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού. Αύριο λοιπόν, κατά τη διάρκεια της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας που θα τελεστεί το πρωί, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και η ηγεσία του Π.Ν. θα βρίσκονται σε τορπιλάκατο προκειμένου να ρίξουν στεφάνια στον υγρό τάφο της «Ελλης» έξω από το λιμάνι της Τήνου. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η λιτανεία μέσα σε κουβούκλιο, το οποίο θα σηκώνουν άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμβολο για τους Πόντιους

Η Παναγία Σουμελά αποτελεί το σύμβολο της ποντιακής πίστης. Η ιερή εικόνα που φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς φιλοξενείται στην ομώνυμη μονή στις πλαγιές του Βερμίου όρους. Εκεί κάθε χρόνο γιορτάζεται με ξεχωριστή λαμπρότητα η Κοίμηση της Θεοτόκου, με χιλιάδες Ελληνες ποντιακής ή μη καταγωγής να συρρέουν στον χώρο του προσκυνήματος προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στη Μεγαλόχαρη, αλλά και σε όσους μαρτύρησαν για να υπερασπιστούν την ορθόδοξη θρησκεία και την ελληνική παράδοση κατά την μακραίωνη και δύσκολη πορεία του ποντιακού ελληνισμού. Οι εορταστικές εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα κορυφωθούν αύριο με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την κατάθεση στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα ποντιακά καλλιτεχνικά δρώμενα με τη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών από χορευτικά συγκροτήματα ποντιακών σωματείων απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και εκπροσώπων της ποντιακής νεολαίας της διασποράς.4b89d584

Η φημισμένη Εκατονταπυλιανή της Πάρου

Στις Κυκλάδες βρίσκεται μία ακόμη φημισμένη εκκλησία, αφιερωμένη στη Μεγαλόχαρη. Ο λόγος για την εντυπωσιακή Εκατονταπυλιανή στην Παροικιά της Πάρου, που είναι ένας από τους αρχαιότερους και καλύτερα διατηρημένους ορθόδοξους ναούς της χώρας. Πιστοί από ολόκληρη την Ελλάδα συγκεντρώνονται στην Παροικιά τον Δεκαπενταύγουστο προκειμένου να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής και να πάρουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις. Αύριο, μετά την καθιερωμένη περιφορά της εικόνας, θα ξεκινήσει το μεγάλο πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική και ντόπια εδέσματα. Την ίδια ώρα, στο λιμανάκι της Νάουσας η νύχτα θα γίνει μέρα από δεκάδες καΐκια που θα προσεγγίσουν την προβλήτα με αναμμένα δαδιά δίνοντας κι εκεί το έναυσμα για την έναρξη της παραδοσιακής γιορτής.

Οι καβαλάρηδες της Σιάτιστας

Αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου είναι και το μοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου, κοντά στη Σιάτιστα. Η μονή και η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου αποτελούν κάθε Δεκαπενταύγουστο το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων, που κορυφώνονται με το εντυπωσιακό έθιμο των καβαλάρηδων της Σιάτιστας, που έχει τις ρίζες του στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Αύριο λοιπόν μεγάλες παρέες με στολισμένα άλογα θα επισκεφτούν το μοναστήρι για να προσκυνήσουν την Παναγιά. Οι ιππείς θα επιστρέψουν στη Σιάτιστα το μεσημέρι, οπότε θα ξεκινήσουν το γλέντι και ο χορός στις πλατείες και τα σπίτια. Οι «καβαλάρηδες της Σιάτιστας» κάθε χρόνο συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών, όχι μόνο από τη δυτική Μακεδονία, αλλά από ολόκληρη τη χώρα.

Τα ακίνδυνα φιδάκια στην Κεφαλλονιά

Πλήθοςς πιστών συγκεντρώνεται κάθε χρόνο στην αυλή της Ιεράς Μονής της Παναγιάς της Φιδούς στην Κεφαλλονιά προκειμένου να δει τα περίφημα «φιδάκια της Παναγίας». Στις 6 Αυγούστου, τα μικροσκοπικά και παντελώς ακίνδυνα ερπετά έκαναν και φέτος τη μυστηριώδη εμφάνισή τους στην εκκλησία, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, για να εξαφανιστούν και πάλι ανήμερα της Παναγίας. Σύμφωνα με την παράδοση, η εμφάνιση των φιδιών θεωρείται δείγμα καλής τύχης για την Κεφαλλονιά, καθώς τις δύο χρονιές που δεν είχαν εμφανιστεί, όπως το 1940 και το 1953, το νησί επλήγη από σεισμούς.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...