Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Κατερίνα Βρανά γιορτάζει την ημέρα που σχεδόν πέθανε

Είναι μια μαχήτρια της ζωής και δεν ξεχνά ποτέ...

Ο Μουζουράκης αποκάλυψε πως βάφτισε την κόρη του χωρίς να το πάρει...

Ο Πάνος Μουζουράκης δήλωσε πως βάφτισε την κόρη του...

Δημήτρης Ρούσσος: Ο τραγουδοποιός που πέρασε και από το «The Voice», είναι...

Οταν δεν γράφει τα δικά του τραγούδια, ο Δημήτρης...

Ο σεφ των διάσημων εκπαιδεύει επίδοξους λιλιπούτειους μάγειρες!

Ο Κυριάκος Μελάς (βρέθηκε φέτος στην εκπομπή της Μενεγάκη) μιλάει για τη συνταγή της… επιτυχίας του.

«Ενα τυροπιτάκι περικλείει πάντα μέσα του ένα κομμάτι Ελλάδα». Ποιος μας το λέει αυτό; O διακεκριμένος σεφ Κυριάκος Μελάς, ο οποίος από το 2006 έχει καταφέρει να γίνει ο αγαπημένος μάγειρας των παιδιών, που χαίρονται να μαθαίνουν από εκείνον όλα τα μυστικά μιας πετυχημένης κουζίνας. Ο σεφ όλα αυτά τα χρόνια έχει εκπαιδεύσει χιλιάδες λιλιπούτειους επίδοξους μάγειρες, με αποτέλεσμα το 2012 να κληθεί από τους ανθρώπους της παραγωγής του «Master Chef Junior» να μοιραστεί μαζί τους πριν τα γυρίσματα γνώσεις, εμπειρίες και μυστικά γύρω από την παιδική ψυχολογία της μαγειρικής τέχνης.

Τον γνωστό τηλεοπτικό μάγειρα οι τηλεθεατές τον απόλαυσαν φέτος μέσα στην κουζίνα της Ελένης Μενεγάκη. Ωστόσο εκείνος είχε καταφέρει χρόνια πριν να καταξιωθεί στον χώρο του, αφού πιάτα από τα χεράκια του έχουν δοκιμάσει κατά καιρούς κορυφαίοι σταρ που επισκέφτηκαν τη χώρα μας, ανάμεσά τους η Λατίνα τραγουδίστρια Σακίρα το 2006, αλλά και ο Τζορτζ Μάικλ το 2007. Στην περίπτωση μάλιστα του τραγουδιστή με τις κυπριακές ρίζες ο σεφ συνεργάστηκε στενά καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα με τους μάγειρες που εκείνος είχε επιλέξει να έχει μαζί του στην περιοδεία του. «Η αλήθεια είναι πως στην καριέρα μου έχω σταθεί πολλές φορές τυχερός, αφού εκτός από τους δύο κορυφαίους σταρ, είχα αναλάβει να μαγειρέψω και για τις μεγαλύτερες διοργανώσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας, ανάμεσά τους η Eurovision Song Contest – Greece 2006 και λίγο αργότερα το UEFA Champions League – Athens 2007 και Final Four – Athens 2007. Επίσης μεγάλη στιγμή ήταν φέτος που μαζί με 10.000 παιδιά, γονείς και διοργανωτές μαγειρέψαμε στο Λεόντειο Λύκειο για τους αστέγους του δήμου Αθηναίων» αναφέρει στην «Espresso της Κυριακής» ο executive chef – chef conseiller Κυριάκος Μελάς, ο οποίος για τις ανάγκες του ρεπορτάζ φωτογραφήθηκε μαζί με τους μαθητές του μέσα στη λιλιπούτεια κουζίνα της σχολής. «Η φετινή εμπειρία στο στούντιο της Ελένης Μενεγάκη θα τη χαρακτήριζα μοναδική, αφού πέρασα καλά με την παρουσιάστρια και την ομάδα της. Ειλικρινά τους ευχαριστώ όλους για την αγάπη τους και την υποστήριξη. Τηλεοπτικά βέβαια είχα προσφέρει τη βοήθειά μου και στο “Master Chef Junior”, μια εξαιρετική παραγωγή προσαρμοσμένη απόλυτα στην παιδική αθωότητα και ψυχολογία. Είναι ωραίο και ταυτόχρονα δύσκολο να ασχολείσαι με παιδιά, αφού θέλει ιδιαίτερο χειρισμό και προσοχή. Ουσιαστικά στο παιχνίδι αυτό που κατάφερα ήταν να στηρίξω και να δώσω τις πρώτες κατευθύνσεις στη διαδικασία για την υλοποίηση, σε σωστές βάσεις του τηλεοπτικού προγράμματος του Mega».

«Πραγματοποιήθηκε το όνειρό μου»

«Το ασβέστιο κάνει καλό στα κόκαλα, τα δόντια και τα νύχια» εξηγεί ο σεφ κατά τη διάρκεια του μαθήματος μέσα στη σχολή μαγειρικής για παιδιά που έχει ιδρύσει στη Γλυφάδα και τότε όλα μαζί με ένα στόμα μια φωνή επαναλαμβάνουν ό,τι κι αν τους πει. Στόχος άλλωστε του μαθήματος -εκτός από την απομνημόνευση- είναι και η εκμάθηση βασικών στοιχείων διατροφής που θα τους φανούν πολύτιμα στη μελλοντική ενασχόλησή τους με τη μαγειρική και την κουλτούρα τους. «Ασχολούμαι εντατικά με τα παιδιά από το 2006. Ηταν ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε, κι αυτό γιατί τα παιδιά εκτός από αυστηροί κριτές, είναι για μένα και η κινητήριος δύναμή μου, καθώς με βοηθούν να εξελίσσομαι συνεχώς κι εγώ ως επαγγελματίας. Ο,τι είχα διδαχθεί κατάφερα και το προσάρμοσα -μέσω της παιδικής ψυχολογίας- στην αγαπημένη γλώσσα των παιδιών, με αποτέλεσμα να με προσέχουν και να με παρακολουθούν με απίστευτη προσοχή. Ανάμεσά μας υπάρχει χημεία και έτσι κάθε μάθημα έχει το δικό του ενδιαφέρον. Στο τέλος μάλιστα η χαρά τους την ώρα που δοκιμάζουν αυτό που φτιάξαμε, π.χ. cape cakes ή τυροπιτάκια, είναι τέτοια που μοιάζει σαν μια μίνι γιορτή». Με άλλα λόγια η επιτυχία του μαθήματος δεν στηρίζεται μόνο σε μια τυπική συνταγή που θα κληθούν τα παιδιά να πραγματοποιήσουν μαζί με τον σεφ, αλλά σε κάτι πιο σημαντικό. «Το θέμα για μας είναι να δουλέψουμε πάνω στον τρόπο με τον οποίο διατρέφονται σήμερα τα παιδιά. Ετσι μέσα από τις συνταγές μας βρίσκουμε κάθε φορά και ένα υλικό στο οποίο δίνουμε περισσότερο βάση. Για παράδειγμα, όταν μιλάμε για τυρί και γάλα δεν μπορούμε να μη μιλήσουμε για το ασβέστιο και το πόσο καλό κάνει αυτό στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα παιδιά ακούνε με προσοχή, με αποτέλεσμα να συλλέγουν γνώσεις και μυστικά που τα βοηθούν να έχουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους μια σωστή και πιο ισορροπημένη διατροφή».

Και επειδή ένας καλός σεφ πρέπει να έχει και τη σωστή κουζίνα του, έτσι και ο Κυριακός Μελάς φρόντισε μαζί τον σχεδιαστή Κυριάκο Πουριτιάδη να δημιουργήσει έναν χώρο που να ταιριάζει απόλυτα στην παιδική αθωότητα. «Μελετήσαμε τα πάντα, από το ύψος των πάγκων μέχρι τα βασικά εξαρτήματα. Ολα είναι για παιδιά. Πολλά ήρθαν από το εξωτερικό, ενώ άλλα τα βρήκαμε εδώ στην Ελλάδα. Τα παιδιά χαίρονται όταν έχουν τα δικά τους πράγματα με οποία μπορούν να δουλέψουν σαν τους μεγάλους. Ψάχνω και αναζητώ πάντα το καλύτερο, από τα υλικά που χρησιμοποιούμε μέχρι τις συσκευές μας. Πολλά μάλιστα από τα προϊόντα χρειάστηκε να τα δοκιμάσω πρώτα εγώ, με αποτέλεσμα να απορρίψω πάρα πολλά γιατί δεν μου έκαναν ή γιατί δεν πληρούσαν για μένα όλες τις προδιαγραφές».

Από πέντε ετών μέσα σε κουζίνα

Ο Κυριακός Μελάς ασχολείται με τη μαγειρική από την ηλικία των πέντε ετών. Ενα σημάδι μάλιστα που έχει στη μύτη του είναι απόκτημα από την κουζίνα της οικογένειάς του, όταν τραυματίστηκε ελαφρά στην προσπάθειά του να μαγειρέψει. Μεγαλώνοντας αγάπησε τόσο πολύ το παιδικό του χόμπι που πήρε όχι ένα, αλλά τρία πτυχία μαγειρικής (L’ Εcole Hotelière, OTEK και Eurochef). Στη συνέχεια διεύρυνε τις γνώσεις του γύρω από το κρασί, τη γαλλική κουζίνα, τα χόρτα, τα μπαχαρικά, το κρέας, στην αυθεντία της πρώτης ύλης και σε τεχνικές μαγειρικής. Βρέθηκε σε κουζίνες εστιατορίων και ξενοδοχείων, όπως το «Arion Hotel Astir Palace Voyliagmenis», το «La Veranda Restaurant Chandris Resort», αλλά και το «Athens Hilton Hotel», όπου και πήρε το πρώτο του χρίσμα ως chef. Είναι ενεργός chef και επίλεκτο μέλος του Athens Chefs Club και εκφράζεται καλύτερα μέσα από τη μεσογειακή δημιουργική κουζίνα. Σε συνεργασία με το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού «Καλλιτεχνούπολη» δημιούργησε το πρώτο πρόγραμμα παιδικής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής τέχνης, το Kids Cooking Club, προσεγγίζοντας τα θέματα διατροφής των παιδιών.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ  – ΦΩΤ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΙΑΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...