Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γιάννης Ευαγγελίδης: Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Φώσκολου στο «Καλημέρα ζωή» αναπολεί...

«Η δουλειά κάνει τους άντρες». Αυτός είναι ο τίτλος...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 20 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Για να μην παρεξηγηθείτε, πείτε τη γνώμη σας...

Στη φόρα βίντεο με επτάχρονο να ξυλοκοπά οκτάχρονο στην Πάτρα για να...

Δεν έχει προηγούμενο το νέο περιστατικό βίας ανηλίκων που...

O Ιερός Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια κινδυνεύει με...

Με άμεσο «σφράγισμα», λόγω φθορών, κινδυνεύει ο Ιερός Καθεδρικός...

Η Αίγυπτος φλέγεται από τον εμφύλιο

Εκτός ελέγχου η κατάσταση – Ορκοι εκδίκησης από τους τους Αδερφούς Μουσουλμάνους μετά την επέμβαση και τον θάνατο 525 ανθρώπων

Ο πόλεμος των δύο κόσμων στην Αίγυπτο λαμβάνει ακραίες διαστάσεις, με το νέο μακελειό να μην αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για συμφιλίωση. Λάδι στη φωτιά της αιματηρής καταστολής των διαδηλωτών από την αστυνομία και τον στρατό, που προκάλεσε τον θάνατο περισσοτέρων από 525 ανθρώπων την Τετάρτη, ήρθε, δε, να ρίξει η απόφαση των δικαστικών αρχών της χώρας για παράταση της κράτησης του ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι για τριάντα ακόμη ημέρες.

Η επιχείρηση των Αρχών στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια σε βάρος των ισλαμιστών διαδηλωτών «απασφάλισε» τους Αδερφούς Μουσουλμάνους που θρηνούν τα θύματά τους δίνοντας όρκους εκδίκησης και μαρτυρικής ετοιμότητας. Μεταξύ των νεκρών της στρατιωτικής επιχείρησης φέρεται να είναι και η 17χρονη κόρη ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες των Αδερφών Μουσουλμάνων, η Ασμάα ελ Μπελτάγκι, που δέχθηκε δύο σφαίρες, μία στο στήθος και μία στην πλάτη, όταν η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην πλατεία που είχαν καταλάβει εδώ κι έναν μήνα οι ισλαμιστές διαδηλωτές. «Ηρθαν στις 7.00 το πρωί. Με ελικόπτερα από πάνω και με μπουλντόζες από κάτω. Γκρέμισαν τοίχους μας. Αστυνομικοί και στρατιώτες έριχναν δακρυγόνα στα παιδιά. Συνέχισαν να πυροβολούν τους διαδηλωτές ακόμη και όταν τους παρακαλούσαμε να σταματήσουν» περιγράφει ο δάσκαλος Σάλεχ Αμπντουλαζίζ.7n5f98t5668g2

Χθες, εκατοντάδες υποστηρικτές των Αδερφών Μουσουλμάνων πραγματοποίησαν πορεία στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, με σύνθημα «Θα επιστρέψουμε ξανά για χάρη των μαρτύρων μας». Επιπλέον, πυρπόλησαν κυβερνητικό κτίριο στο Κάιρο, αλλά και την έδρα της επαρχίας της Γκίζας. Για οργή εκτός ελέγχου έκανε λόγο ο εκπρόσωπος των ισλαμιστών Γκεχάντ Ελ-Χαντάντ, η οποία φάνηκε και μέσω των επιθέσεων που έγιναν εναντίον χριστιανικών στόχων. Στο στόχαστρο βρέθηκαν δύο χριστιανικές εκκλησίες στην επαρχία Μίνια, ενώ εμπρηστική επίθεση δέχθηκε και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Σοχάγκ. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση απάντησε με εντολή στην αστυνομία για χρήση πραγματικών πυρών.

Ο Μπαραντέι

Σε πολιτικό επίπεδο, η πολύνεκρη επιχείρηση της αστυνομίας στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια προκάλεσε την παραίτηση του αντιπροέδρου της μεταβατικής κυβέρνησης, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ο οποίος τόνισε «δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μία σταγόνα αίμα». Την ίδια ώρα, ο ευρωπαϊκός και ο αμερικανικός Τύπος κάνουν λόγο για τρομερή οπισθοδρόμηση και ζητούν από την Ουάσινγκτον να ασκήσει πίεση για να τερματιστεί η βία. Ο πρόεδρος Ομπάμα με διάγγελμά του ανακοίνωσε την ακύρωση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με την Αίγυπτο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ


Νεκροτομείο το ιερό καταφύγιο των τραυματισμένων7n5f98t5668g4

Σε νεκροτομείο μετέτρεψε το ιερό καταφύγιο των τραυματισμένων μουσουλμάνων διαδηλωτών στο Κάιρο ο στρατός. «Δεν μπορούμε να πάμε σε κυβερνητικά νοσοκομεία. Δεν τους εμπιστευόμαστε» δήλωνε σε δημοσιογράφο της βρετανικής «Daily Telegraph» ο Χασάν Αλί, ενώ μετέφερε στα χέρια τον τραυματισμένο αδερφό του στο τέμενος Νουρί Χατάμπ, στο προάστιο Ραμπάα του Καΐρου, μερικές ώρες πριν από το αιματοκύλισμα. Την ίδια στιγμή δεκάδες άτομα κουβαλούσαν στο εσωτερικό του κουτιά με φάρμακα προκειμένου οι εθελοντές γιατροί να μπορέσουν να σώσουν όσους περισσότερους τραυματίες στο αυτοσχέδιο νοσοκομείο που είχε στηθεί στο εσωτερικό του τεμένους. Κανείς τους όμως δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο ίδιος χώρος θα μετατρεπόταν λίγη ώρα αργότερα σε παγίδα θανάτου για όλους. Στο άκουσμα των πρώτων πυροβολισμών, άντρες και γυναίκες άρχισαν να τρέχουν να σωθούν στην πίσω πόρτα, ξυπόλητοι, καθώς είχαν αφήσει τα παπούτσια τους στην είσοδο, όμως ήταν ήδη αργά. Οι δυνάμεις του στρατού τούς είχαν περικυκλώσει σκορπώντας τον θάνατο.

Π.Κ.


7n5f98t5668g6Δύο απώλειες και από τον δημοσιογραφικό κόσμο

Και ο δημοσιογραφικός κόσμος θρηνεί τα δικά του θύματα από το νέο ξέσπασμα βίας στην Αίγυπτο. Νεκροί στη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτών του Μόρσι έπεσαν ένας Βρετανός εικονολήπτης και μια Αιγύπτια ρεπόρτερ. Ο 61χρονος Μικ Ντιν, ο οποίος εργαζόταν για το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, πυροβολήθηκε εν ώρα εργασίας στο προάστιο Ραμπάα του Καΐρου και κατέληξε μερικά λεπτά αφότου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ο θάνατός του προκάλεσε σοκ στους συναδέλφους του στον όμιλο BskyB, για τον οποίο εργαζόταν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, αρχικά στην Ουάσινγκτον και μετέπειτα στην Ιερουσαλήμ. Το δεύτερο θύμα της δημοσιογραφικής κοινότητας ήταν η 26χρονη Αιγύπτια Χαμπίμπα Αχμέντ Αμπντ Ελαζίζ, η οποία κάλυπτε το ρεπορτάζ για λογαριασμό του εφημερίδας «Xpress Weekly» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η νεαρή δημοσιογράφος βρισκόταν στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του Μόρσι όταν έπεσε νεκρή. Σχεδόν μέχρι να αφήσει την τελευταία της πνοή έστελνε γραπτά μηνύματα στη μητέρα της περιγράφοντάς της τη δραματική κατάσταση που επικρατούσε, με τα τανκς έτοιμα να εισβάλουν εκεί και το κέντρο των δημοσιογράφων να έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο. Κάποια στιγμή η ροή των μηνυμάτων σταμάτησε προκαλώντας την ανησυχία της μητέρας της. «Χαμπίμπα, σε παρακαλώ καθησύχασέ με. Σε παρακαλώ, αγάπη μου. Ανησυχώ» έλεγε το τελευταίο, αναπάντητο μήνυμα από τη μητέρα…

Π. ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ


Ψύχραιμη η ελληνική κοινότητα

Με ανησυχία αλλά και ψυχραιμία παρακολουθεί η ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στη χώρα, χωρίς πάντως να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα έως τώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει καμία αναφορά για Ελληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από τις ταραχές. Επίσης, δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές σε περιουσίες ομογενών ή σε ορθόδοξες εκκλησίες (οι εκκλησίες που πυρπολήθηκαν ήταν κοπτικές) και δεν έχει διατυπωθεί κανένα αίτημα για επαναπατρισμό στην Ελλάδα. «Υπάρχει ένα δίκτυο επικοινωνίας της πρεσβείας και των ελληνικών προξενείων με την παροικία και το Πατριαρχείο. Είναι όλα υπό έλεγχο, μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά τους Ελληνες» ανέφεραν χαρακτηριστικά στην «Espresso» διπλωματικές πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών. Επειδή ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Αίγυπτο, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση και είναι έτοιμες να βοηθήσουν τους Ελληνες της διασποράς, εφόσον χρειαστεί. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2011 είχε στηθεί αερογέφυρα μεταξύ Καΐρου και Αθήνας προκειμένου να επαναπατριστούν δεκάδες Αιγυπτιώτες, εξαιτίας των άγριων ταραχών που είχαν ξεσπάσει τότε και που οδήγησαν τελικά στην πτώση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Εκείνο που είχε οδηγήσει τους Ελληνες της ομογένειας στην απόφαση να επιστρέψουν προσωρινά στην Ελλάδα ήταν κυρίως το κλίμα αναρχίας που είχε διαμορφωθεί για μερικές μέρες, και που επέτρεπε την ανεξέλεγκτη δράση κακοποιών στοιχείων.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...

«Βράζει» η Νίσυρος με την αποκάλυψη πως δημόσιος υπάλληλος παρέσυρε αγόρια ηλικίας 10-15 ετών

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως ο αρχαιοφύλακας του μουσείου...