Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 29 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣΜην αφήσετε τους άλλους να καθορίζουν τη ζωή σας....

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

Πνεύμα κατάνυξης για τη Μεγαλόχαρη

Με κάθε λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η Κοίμηση της Θεοτόκου σε κάθε περιοχή της πατρίδας μας.

Με μεγάλη ευλάβεια και κάθε μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε και φέτος πανηγυρικά η Κοίμηση της Θεοτόκου από εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς που κατέκλυσαν τις εκκλησίες σε κάθε γωνιά της χώρας. Προσκυνητές κάθε ηλικίας έσπευσαν από νωρίς το πρωί στους ιερούς ναούς, παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και τίμησαν το πρόσωπο της Παρθένου σε μια γιορτή-ύμνο στη ζωή και τη νίκη Της επί του θανάτου. Ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’ προεξήρχε των εορτασμών στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα, προσκεκλημένος του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου, ενώ ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε για τέταρτη χρονιά τη Θεία Λειτουργία στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά, στο Ορος Μελά του Πόντου.33659h89

Πάρος

Με μεγάλη ευλάβεια και με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών, πολλοί από τους οποίους είναι καλοκαιρινοί επισκέπτες του νησιού, πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στο επιβλητικό μοναστήρι της Παναγιάς της Εκατονταπυλιανής στη Νάουσα της Πάρου. Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας στους δρόμους γύρω από το μοναστήρι.

Τήνος

Τα γιορτινά της φόρεσε χθες η Τήνος, καθώς χιλιάδες πιστοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας -και όχι μόνο- παρευρέθηκαν στον ναό της Ευαγγελίστριας προκειμένου να αγγίξουν και να ασπαστούν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Η τελετουργική κάθοδος της εικόνας από τον ναό στην κεντρική εξέδρα της παραλίας πραγματοποιήθηκε υπό τους ήχους των εμβατηρίων που παιάνιζε η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ την ίδια στιγμή οι πιστοί έψαλλαν το «Τη Υπερμάχω». Στη λιτανεία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Τήνου βρέθηκαν πολλοί ιεράρχες, οι επικεφαλής των τριών Οπλων, καθώς και εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στο Βέρμιο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο όρος Βέρμιο, στο Θρονί της Παναγίας Σουμελά. Στον όρθρο χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων, ο οποίος προεξήρχε και της πανηγυρικής πολυαρχιερατικής Θείας λειτουργίας, κατά την οποία έλαβαν μέρος ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος, ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, οι θεοφιλέστατοι επίσκοποι Ντέβας κ. Γουρίας, Θερμών κ. Δημήτριος και ο βοηθός του Αρχιεπισκόπου Ριμλικίου κ. Αιμιλιανός.5558h89h

Τα έθιμα που αναβίωσαν στην Ελλάδα

Με μεγάλα πανηγύρια και πατροπαράδοτα έθιμα από τον παλιό καλό καιρό γιόρτασαν την Κοίμηση της Θεοτόκου εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στους Μυτιληνιούς της Σάμου, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίας, αλλά και την περιφορά της ιερής εικόνας στα πλακόστρωτα σοκάκια, εκατοντάδες πιστοί κατέκλυσαν κάθε γωνιά της κεντρικής πλατείας του χωριού, όπου μοιράστηκαν τηγανίτες με μέλι και τυρί, αλλά και η παραδοσιακή «γιορτή», ένα τοπικό εκλεκτό έδεσμα με βάση το κρέας και το σιτάρι, που σιγοβράζει μέσα σε μεγάλα καζάνια από την προηγούμενη νύχτα. Οι Σαμιώτες τίμησαν τα έθιμά τους ακόμη μία χρονιά καθώς το μεσημεριανό τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου περιλάμβανε την παραδοσιακή γεμιστή πλάτη από κατσίκι, που ψήνεται σε ξυλόφουρνους με μακαρόνια και αποτελεί το γιορτινό και πιο αναγνωρισμένο πιάτο του νησιού. Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε και στη λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία της Παναγίας του Χάρου στους Λειψούς. Το όνομα της εικόνας οφείλεται στην απεικόνιση της Θεοτόκου που αντί για το Θείο Βρέφος, κρατάει στην αγκαλιά της στον Εσταυρωμένο. Με κάθε μεγαλοπρέπεια γιόρτασαν τη μεγάλη γιορτή της Παναγίας στην Ιερά Μονή Αγάθωνος στη Φθιώτιδα χιλιάδες πιστοί που έσπευσαν να προσκυνήσουν την εικόνα της Μεγαλόχαρης. Λαμπρές γιορτές πραγματοποιήθηκαν και σε όλη την Κρήτη, όπου πλήθος πιστών κατέκλυσε τα μοναστήρια στο Φρε Αποκορώνου, στο Θέρισο, στα Τσικαλαριά και στη Νεάπολη Λασιθίου. Στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Αγιάσο της Μυτιλήνης, όπου βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία εκατοντάδες πιστοί, πολλοί από τους οποίους τήρησαν το έθιμο και περπάτησαν 25 χιλιόμετρα, από την πόλη της Μυτιλήνης μέχρι την εκκλησία, προκειμένου να προσκυνήσουν και να παραστούν στην περιφορά της εικόνας γύρω από τον ναό.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...