Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Στους 26 οι ασθενείς, ενώ υπερδιπλασιάστηκαν οι περιπτώσεις με συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα – Ακόμη τρεις δήμοι σε καραντίνα

Εννέα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν την εβδομάδα που πέρασε, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε είκοσι έξι. Το ανησυχητικό είναι ότι υπερδιπλασιάστηκαν οι περιπτώσεις ασθενών που παρουσίασαν συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ τρεις ακόμη δήμοι μπήκαν σε καραντίνα από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, εξαιτίας αυξημένης πιθανότητας μετάδοσης του ιού μέσω των κουνουπιών.

Με βάση τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από τα είκοσι έξι κρούσματα της ασθένειας που έχουν επιβεβαιωθεί έως τώρα, στα δεκαπέντε έχουν καταγραφεί συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή εγκεφαλίτιδα, άσηπτη μηνιγγίτιδα ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα. Μία εβδομάδα νωρίτερα, ο συνολικός αριθμός των ασθενών ανερχόταν σε δεκαεπτά, από τους οποίους εκδηλώσεις στο ΚΝΣ είχαν παρουσιάσει οι επτά. Σε ό,τι αφορά την ηλικία των ασθενών, τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι ο ιός δεν κάνει… διακρίσεις, καθώς ο νεότερος ασθενής είναι δεκαεπτά ετών και ο γηραιότερος εκατό! Πάντως, κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά διατρέχουν περισσότερο οι ηλικιωμένοι, αφού η μέση ηλικία των ασθενών με συμπτώματα στο ΚΝΣ ανέρχεται σε 77 χρόνια.

Οι περιοχές

Από τα εννέα τελευταία κρούσματα, τα τέσσερα καταγράφηκαν στην Αττική (δύο στην Αγία Παρασκευή και από ένα σε Παλλήνη και Βριλήσσια), δύο στον δήμο Νέστου Καβάλας και από ένα στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, στην Τόπειρο και τα Αβδηρα Ξάνθης. Με βάση τα νεότερα δεδομένα, αποκλείστηκαν από το σύστημα αιμοδοσίας οι δήμοι Αγίας Παρασκευής, Χαλκηδόνας και Νέστου, ενώ στην ίδια λίστα βρίσκονται ήδη άλλοι είκοσι ένας δήμοι (Σπάτων, Παιανίας, Παλλήνης, Μαρκόπουλου, Ραφήνας – Πικερμίου, Ηρακλείου Αττικής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Πεντέλης, Μενεμένης – Αμπελοκήπων, Ευόσμου – Κορδελιού, Ωραιοκάστρου, 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Ξάνθης, Τοπείρου, Αβδήρων, Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Βέροιας και Πέλλας.)

Πάντως, ο δήμος Αμαρουσίου ανακοίνωσε ότι όλα τα δείγματα κουνουπιών που συνέλεξε το ΚΕΕΛΠΝΟ μέσα στα όριά του ήταν αρνητικά στον ιό του Δυτικού Νείλου.

Οσοι κατοικούν ή εργάζονται στις εν λόγω περιοχές δεν μπορούν να είναι αιμοδότες για όσο διάστημα εντοπίζονται κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και για τουλάχιστον έναν μήνα μετά και το τελευταίο περιστατικό μόλυνσης στην περιοχή. Ομως, όλοι οι αιμοδότες -ανεξαρτήτως περιοχής- οφείλουν να ενημερώνουν τις υγειονομικές αρχές αν εμφανίσουν πυρετό ή άλλο σύμπτωμα της λοίμωξης από τον ιό μέσα σε διάστημα δεκαπέντε ημερών από την αιμοδοσία.

Εξιτήρια

Το θετικά στοιχεία στη φετινή περίοδο μετάδοσης της ασθένειας είναι ότι έως τώρα δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος και ότι οι περισσότεροι ασθενείς ξεπερνούν επιτυχώς το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, από τους είκοσι έξι ανθρώπους που έχουν νοσήσει, οι είκοσι ένας έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ μόλις πέντε εξακολουθούν να νοσηλεύονται (τρεις σε απλούς θαλάμους θεραπείας και δύο στην Εντατική).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...