Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

Πρίγκιπας Νικόλαος – Τατιάνα Μπλάτνικ: Παρά τις προσπάθειες το ζευγάρι οδηγήθηκε στην...

Για 14 χρόνια ο 55χρονος γοητευτικός δευτερότοκος γιος του...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για τη Δευτέρα 22 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι διαφωνίες και οι καθυστερήσεις αυτών που έχετε...

Οι 6 διάσημες Ελληνίδες που περιμένουν να κρατήσουν στην αγκαλιά τους τα...

Baby boom προσεχώς! Γεννητούρια αναμένονται το επόμενο διάστημα στην...

«Αγκαλιά» με την πανσέληνο

Αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν για το αυγουστιάτικο ολόγιομο φεγγάρι την ερχόμενη Τετάρτη.

«Ούτε απόψε πανσέληνος. Ενα κομμάτι λείπει. Το φιλί σου», Γιάννης Ρίτσος. Ερωτικό, μαγευτικό, με πύρινο φως που πλημμυρίζει την πιο όμορφη νύχτα του καλοκαιριού και γεμίζει με γλυκά συναισθήματα τις καρδιές και το μυαλό όσων το αντικρίζουν. Αυτό είναι το ολόγιομο αυγουστιάτικο φεγγάρι, η πανσέληνος, που -σύμφωνα με τους αρχαίους Ελληνες- δόθηκε από τους θεούς στους ανθρώπους ως προσφορά αγάπης σε εκείνους που ζουν μοναχικά, που αναζητούν φλογισμένα πάθη και επιμένουν να αναπολούν ανεκπλήρωτους έρωτες.

Την Τετάρτη 21 Αυγούστου η μεγαλύτερη πανσέληνος του χρόνου θα λούσει με το φως της κάθε γωνιά της Ελλάδας, θα συνοδεύσει ερωτευμένα ζευγάρια σε ρομαντικούς περιπάτους δίπλα στη θάλασσα, θα καθρεφτιστεί μέσα σε ποτήρια με γλυκό μοσχάτο κρασί και θα σιγοτραγουδήσει μαζί τους, ακολουθώντας πιστά τον ρυθμό του χτύπου της καρδιάς τους.

Τι καλύτερο λοιπόν από μια πραγματικά ξεχωριστή καλοκαιρινή βόλτα, μακριά από το άγχος της καθημερινότητας με οδηγό το αγαπημένο φεγγάρι των ποιητών, όπως του Ισπανού Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που είναι ο περισσότερο μελοποιημένος αλλά και αγαπημένος ξένος ποιητής στην Ελλάδα (το έργο του έχει εμπνεύσει σπουδαίους Ελληνες συνθέτες, όπως οι Μάνος Χατζιδάκις, Μάνος Λοΐζος, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Γλέζος, Σταύρος Ξαρχάκος και Τερψιχόρη Παπαστεφάνου). Αυτό το μοναδικό και αληθινά σπουδαίο έργο είναι άλλωστε το κεντρικό θέμα των φετινών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το βράδυ της Τετάρτης σε περισσότερους από εβδομήντα χώρους, μουσεία και μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ενώ η πανσέληνος θα γεμίζει με φως την αυγουστιάτικη νύχτα, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία των Κυκλάδων, της Σάμου και της Ικαρίας θα είναι ανοιχτά για το κοινό από τις 21.00 έως τις 24.00, με ελεύθερη είσοδο. Στους περισσότερους χώρους και μουσεία θα υπάρχει μια πολιτιστική εκδήλωση και ένα μικρό κέρασμα, που γίνονται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και εθελοντές. Αξίζει να σημειωθεί πως μία ακόμη χρονιά όλες οι εκδηλώσεις γίνονται με εθελοντικές προσφορές. Μάλιστα στις 23.00 της ίδιας νύχτας θα διαβαστεί σε όλα τα μουσεία και τους χώρους το ποίημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιες Μεχίας», σε απαγγελία των Andy Garcia (1996, από την ταινία του Marcos Zurinaga «Muerte en Granada»), Μάνου Κατράκη (1971, ελληνική απόδοση από τον Νίκο Γκάτσο από το έργο του Σταύρου Ξαρχάκου «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιες Μεχίας») και Νότη Περγιάλη (δεκαετία του 1950, απόδοση στα ελληνικά από τον Στάθη Σπηλιωτόπουλο).

Από τη Θράκη ώς την Κρήτη και από τα Επτάνησα μέχρι τα Δωδεκάνησα, δεκάδες μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί, με εκδηλώσεις ή χωρίς, όπως ο λόφος του Φιλοπάππου όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Φιλαρμονικής του δήμου Αθηναίων, αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας που θα πλημμυρίσει με μουσική. Παράλληλα, το Μουσείο της Ακρόπολης θα γιορτάσει την αυγουστιάτικη πανσέληνο με ελληνικές και ξένες γνωστές μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Στρατιωτικής Μουσικής Αθηνών και θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8.00 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο από τις 9.00 το βράδυ.

Στη Σάμο οι εκδηλώσεις για την αυγουστιάτικη πανσέληνο θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Βαθύ, στον ξακουστό αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου, αλλά και στο εντυπωσιακό αρχαιολογικό μουσείο Πυθαγορείου, ενώ στη «γειτονική» Ικαρία τις εκδηλώσεις θα φιλοξενήσουν η αυλή του αρχαιολογικού μουσείου στον Αγιο Κήρυκο και η Αρχαιολογική Συλλογή του Κάμπου. Οσο για τις Κυκλάδες, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κάστρο της Αντιπάρου, στην Αρχαιολογική Συλλογή της Αμοργού, στα αρχαιολογικά μουσεία της Ανδρου, της Ιου, της Κέας, της Κίμωλου, της Μήλου, της Μυκόνου, της Πάρου, της Σίφνου, της Σύρου, αλλά και στους αρχαιολογικούς χώρους της Νάξου, της Σαντορίνης και της Τήνου.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η έπαυλη-φάντασμα και η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε εκδρομή

Ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα, ανεξήγητους θανάτους και δύο τρομακτικές...