Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δημήτρης Κόκοτας: Διασωληνωμένος με διπλό έμφραγμα ο τραγουδιστής!

Δύσκολες ώρες για τον Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος δίνει...

Ανοίγουν στόματα για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου

«Το είπα από την πρώτη στιγμή ότι θεωρώ ομιχλώδες...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 29 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣΜην αφήσετε τους άλλους να καθορίζουν τη ζωή σας....

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Εκρηξη οργής για τα μπλακάουτ στη Θήρα

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Σαντορίνης – Κατόπιν εντολής Σαμαρά, εσπευσμένα στο νησί οι υπουργοί Εσωτερικών και Τουρισμού

Την αγανάκτηση κατοίκων και επαγγελματιών της Σαντορίνης προκάλεσε το δεύτερο γενικό μπλακάουτ που έπληξε το νησί μέσα σε μόλις 72 ώρες και κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα από τα διεθνή ΜΜΕ. Παρά τις προσπάθειες των τεχνικών της ΔΕΗ, ούτε χθες κατέστη εφικτή η πλήρης ηλεκτροδότηση του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού. Την ίδια στιγμή, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη μετέβησαν εσπευσμένα στο νησί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση επιπρόσθετων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών συνολικής ισχύος περίπου 5 MW, ανεβάζοντας έτσι τη συνολική διαθέσιμη ισχύ του σταθμού παραγωγής στα 27 MW. Επίσης, συνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση της σύνδεσης και άλλων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, ισχύος 4 MW, ενώ κατέφθασαν στο νησί επιπλέον γεννήτριες συνολικής ισχύος 5 MW. «Με τη σύνδεση και αυτών των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, η συνολική διαθέσιμη ισχύς του σταθμού παραγωγής στη Θήρα θα ανέλθει σε 36 MW, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες του νησιού, που εκτιμώνται κατά μέγιστο σε 31 MW κατά τη διάρκεια της αιχμής της ζήτησης» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.225h96h3

Εως την ώρα έκδοσης της εφημερίδας, το παραγωγικό δυναμικό του τοπικού σταθμού και των γεννητριών που μεταφέρθηκαν αρκούσε για την ηλεκτροδότηση του 70% του νησιού, ανέφερε στην «Espresso» ο δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Ζώρζος. Με βάση τον σχεδιασμό των υπευθύνων, η ηλεκτροδότηση του νησιού σε ποσοστό 100% αναμενόταν να επιτευχθεί το αργότερο έως σήμερα το μεσημέρι.

Η ζημιά

Εν τω μεταξύ, κανείς δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς από την καταστροφή νωπών προϊόντων και -κυρίως- από την αρνητική δημοσιότητα που έλαβε διεθνώς ο υπ’ αριθμόν ένα διεθνής προορισμός, εξαιτίας των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετώπισαν οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, που είχαν γεμίσει τα ψυγεία τους λόγω κορύφωσης της τουριστικής κίνησης και πλέον θα πρέπει να πετάξουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις του χώρου δεν διαθέτουν γεννήτριες. Από την πλευρά του, ο κ. Ζώρζος ανέφερε χθες ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, όπως είχε προαναγγείλει, προσθέτοντας «αυτά θα τα πούμε τη Δευτέρα».

Οι τουρίστες

Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις των τουριστών απέναντι στις διακοπές ρεύματος. Αλλοι τις αντιμετωπίζουν με χιούμορ ή στωικότητα, ενώ κάποιοι βρίσκουν αφορμή για δηλητηριώδη σχόλια. «Υπέροχο νησί. Ακόμη και υπό το φως των κεριών» γράφει μια Βρετανίδα τουρίστρια σε ταξιδιωτικό φόρουμ, δίνοντας μια ρομαντική… διάσταση στο πρόβλημα ηλεκτροδότησης. «Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει όταν ένα μικρό μέρος δέχεται για λίγους μήνες κάθε χρόνο έναν μεγάλο παροδικό πληθυσμό, σε μια χώρα όπου δεν υπάρχουν μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές» υποστηρίζει μια άλλη τουρίστρια από το Χονγκ Κονγκ, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα γεγονότα αυτά δεν είναι καλή διαφήμιση για την Ελλάδα, καθώς θα υπάρξουν επισκέπτες που θα φύγουν από τη χώρα χωρίς να έχουν ευχαριστηθεί τις διακοπές τους.336j59j896

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που έρχονται στα νησιά του Αιγαίου για να κάνουν μπάνιο μόνο σε… πισίνα. «Απόλυτα απογοητευμένος. Χωρίς κλιματισμό και νερό. Η πισίνα ήταν βρόμικη επειδή τα φίλτρα δεν μπορούσαν να δουλέψουν. Δεν ήταν οι χαλαρωτικές διακοπές που ήλπιζα και χαιρόμαστε που φεύγουμε» γράφει ένας άλλος τουρίστας στο φόρουμ του Trip Advisor, για να εισπράξει πάντως αρκετά ειρωνικά σχόλια. «Αυτά συμβαίνουν, ξεπέρασέ το. Αν… υπέφερες τόσο πολύ (χωρίς κλιματισμό και πισίνα), κάνε παράπονο στην ασφαλιστική σου όταν πας σπίτι» ήταν η αιχμηρή απάντηση ενός Αμερικανού.

Σύσκεψη με Μιχελάκη και Κεφαλογιάννη

«Αφήστε ό,τι κάνετε και πηγαίνετε στη Σαντορίνη να βρείτε μια λύση!» ήταν η εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και στην υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, μόλις διαπίστωσε ότι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε ένα από τα πιο ξακουστά νησιά στον κόσμο συνεχίζονται, και μάλιστα την περίοδο που στην περιοχή βρίσκονται χιλιάδες τουρίστες. Οπερ κι εγένετο. Το κυβερνητικό κλιμάκιο έφτασε όσο πιο σύντομα μπορούσε στη Σαντορίνη και νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής ζήτησε να μαζευτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο δημαρχείο της Θήρας για έκτακτη σύσκεψη. Παρών, εκτός από τις δημοτικές αρχές και τους φορείς που έχουν αρμοδιότητες για την επίλυση του θέματος, ήταν και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Αρθούρος Ζερβός.

Προτού φτάσουν οι δύο υπουργοί στο νησί, ο δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος-Νικόλας Ζώρζος είχε κάνει έκκληση «να έρθει ένας υπουργός να συντονίσει την κατάσταση και να παρέμβει ο εισαγγελέας. Δεν υπάρχει ανοχή ούτε ενός λεπτού». Το δεύτερο μεγάλο μπλακάουτ που βύθισε επί ώρες στο σκοτάδι το νησί, εξαιτίας της ζημιάς που υπέστη ο πυκνωτής στο οικείο εργοστάσιο της ΔΕΗ, τον είχε φτάσει στα όριά του. «Αυτή τη στιγμή ταλαιπωρούνται πάρα πολλοί τουρίστες, ντόπιοι και επιχειρήσεις. Αναλογιστείτε ότι τώρα που μιλάμε, φιλοξενούμε 120.000 κόσμο» σημειώνει ο αντιδήμαρχος Σαντορίνης Μάρκος Καφούρος. Στη σύσκεψη με τους υπουργούς Εσωτερικών και Τουρισμού αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η μεταφορά γεννητριών με πλωτά μέσα στο νησί (η μεταφορά ηλεκτροπαραγωγών ζευγών από άλλα νησιά θα είχε φτάσει νωρίτερα, αλλά ο καιρός δεν το επέτρεπε, υποστηρίζει η ΔΕΗ), η εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση για λίγες ακόμη ώρες, η έκκληση για περιορισμό της ζήτησης ρεύματος από τους καταναλωτές μέχρι να ξεπεραστεί το πρόβλημα, καθώς και η σύνταξη πορίσματος για τα αναλυτικά αίτια της βλάβης.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....