Πότε το ρολόι του οργανισμού «χτυπά» με διαφορετικό ρυθμό

Από την επεξεργασία της τροφής στην κύηση και στον οργασμό.

Σίγουρα έχετε προσέξει ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πάντα στην ώρα τους, ενώ κάποιοι μονίμως καθυστερημένοι. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τον ανθρώπινο οργανισμό. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ο χρόνος που χρειάζεται ο οργανισμός για να χωνέψει την τροφή, να επουλώσει τις πληγές του, να έρθει σε οργασμό ή να φέρει εις πέρας μία κύηση, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αν και σε γενικές γραμμές χρειάζονται 24 ώρες για να μπορέσει να επεξεργαστεί την τροφή, να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά της και να αποβάλλει τις περιττές ουσίες, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Χαβάης διαπίστωσαν ότι ένα σύνθετο γεύμα, όπως ένα χάμπουργκερ, μπορεί να χρειαστεί έως και τρεις μέρες για να το διαχειριστεί ο οργανισμός. Έχει διαπιστωθεί ακόμα ότι η διαδικασία της πέψης πραγματοποιείται πιο αργά στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες, εξαιτίας των γυναικείων ορμονών, ενώ επιβραδυντικοί παράγοντες στη χώνεψη έχουν αποδειχθεί και η προχωρημένη ηλικία και η λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αντιϋπερτασικά και αντικαταθλιπτικά). Αντιθέτως, καταλυτικά στη χώνεψη λειτουργούν ορισμένες παθήσεις όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Κρον.

Η κατάσταση της υγείας αποδεικνύεται καταλυτικός παράγοντας και σε ό,τι αφορά την επούλωση των πληγών. Αν και ένας οργανισμός χρειάζεται κατά μέσο όρο δύο χρόνια για να θεραπεύσει πλήρως ένα βαθύ τραύμα (όπως μία χειρουργική τομή), οι ασθενείς που υποφέρουν από διαβήτη ή κάνουν λήψη κορτικοστεροειδών φαρμάκων, παρουσιάζουν καθυστερημένη επούλωση.

Σε ό,τι αφορά τον οργασμό, αν και διαρκεί σε όλους τους ανθρώπους από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι μισό λεπτό, διαφέρει σημαντικά ο χρόνος μέχρι τη σεξουαλική κορύφωση που στις γυναίκες κυμαίνεται από δέκα μέχρι είκοσι λεπτά, ενώ στους άντρες δεν ξεπερνά τα 2-3 λεπτά. Αιτία οι διαφορετικές εγκεφαλικές, καρδιακές και ορμονικές λειτουργίες. Διαφορές όμως σημειώνονται και σε ό,τι αφορά την κύηση, αν σκεφτεί κανείς ότι ελάχιστες γυναίκες γεννάνε στην πιθανή ημέρα τοκετού. Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, η κύηση μπορεί να διαρκέσει από 37 έως 42 βδομάδες, με τις γυναίκες προχωρημένης ηλικίας ή αυξημένου βάρους να εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες εγκυμοσύνης μεγαλύτερης διάρκειας.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ