Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καμία ευθύνη δεν ανέλαβε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος για το σκάνδαλο της Folli...

Καμία ποινική ευθύνη για τους «μαγειρεμένους» ισολογισμούς της εταιρίας...

Ο Τσακαλώτος ξεπέρασε τη… Γιόχανσον και παρομοίωσε τη Μαρία Καρυστιανού με...

Αφησε τη Σκάρλετ Γιόχανσον και «έπιασε» την Τζούλια Ρόμπερτς...

Ευρυδίκη: Μοιράζεται ακόμα ένα τραγούδι από το πρόσφατο άλμπουμ της

Μετά το «Αερικό», η Ευρυδίκη μοιράζεται με τους fans...

Πατρόν Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και... στη μόδα! Για πρώτη φορά...

Νέα κρούσματα από «φονικά κουνούπια»

Ο ιός του Δ. Νείλου επεκτείνει τη δράση του σε Ηλεία – Κέρκυρα – Ακόμη 14 περιπτώσεις λοίμωξης – «Κανένα πρόβλημα με το αίμα» λένε οι Αρχές

Σε νέες περιοχές επεκτείνει τη δράση του ο ιός του Δυτικού Νείλου, καθώς κρούσματα της ασθένειας διαγνώστηκαν για πρώτη φορά φέτος σε Ηλεία και Κέρκυρα. Συνολικά 14 νέες περιπτώσεις λοίμωξης από τον ιό καταγράφηκαν την εβδομάδα που πέρασε, ενώ αυξάνονται διαρκώς οι δήμοι που βγαίνουν εκτός συστήματος αιμοδοσίας.

Τα στοιχεία της τελευταίας επιδημιολογικής έκθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι θα υπάρξουν κρούσματα λοίμωξης και σε περιοχές όπου έως τώρα δεν είχε εμφανιστεί ο ιός του Δυτικού Νείλου. Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι την εβδομάδα από τις 22/8 έως τις 28/8 καταγράφηκαν ανθρώπινα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες Κέρκυρας και Ηλείας, τις οποίες χαρακτηρίζει «νέες περιοχές κυκλοφορίας του ιού». Στις εν λόγω περιοχές διαγνώστηκε από ένα κρούσμα λοίμωξης, με τους ασθενείς να παρουσιάζουν συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Πάντως η συντριπτική πλειονότητα (47) των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή του καλοκαιριού αφορούν περιοχές γνωστές για την κυκλοφορία του ιού από προηγούμενα έτη, δηλαδή Αττική, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Ημαθία, Καβάλα και Σέρρες.

Συνολικά έως και χθες είχαν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 49 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό, τα 28 από τα οποία έχουν παρουσιάσει συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Μέχρι χθες τρεις ασθενείς νοσηλεύονταν στην Εντατική, εφτά σε απλούς θαλάμους νοσηλείας και 38 είχαν πάρει εξιτήριο, ενώ ένας ασθενής είχε καταλήξει.

Καραντίνα

Η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου βάζει «στην καραντίνα» του συστήματος αιμοδοσίας τις περιοχές όπου καταγράφονται κρούσματα. Σύμφωνα με τον Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), στις επηρεαζόμενες περιοχές προστέθηκαν οι δήμοι Γλυφάδας και Φιλοθέης-Ψυχικού στην Αθήνα και Σιντικής και Ηράκλειας στις Σέρρες. Συνολικά 29 δήμοι έχουν αποκλειστεί από το σύστημα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα του διαθέσιμου για μετάγγιση αίματος.

Καθησυχάζουν

Πάντως ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ εμφανίζεται καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αναγκών σε αίμα. «Ακόμη το σύστημα αντέχει, δηλαδή δεν χρειαζόμαστε να παίρνουμε αιμοδότες από τις περιοχές όπου έχει εμφανιστεί ο Δυτικός Νείλος και καλυπτόμαστε από τις υπόλοιπες περιοχές» δηλώνει στην «Espresso» ο Λεωνίδας Ανωμερίτης, προσθέτοντας ότι αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός ευρέων περιοχών, θα ξεκινήσει ο μοριακός έλεγχος του αίματος με τα αντιδραστήρια που έχει ήδη προμηθευτεί το ΕΚΕΑ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα που δημιουργήθηκε με τον μοριακό έλεγχο του αίματος για άλλες ασθένειες, ύστερα από τη δημοσίευση εγγράφου του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης που έκανε λόγο για έλλειψη αντιδραστηρίων λόγω λήξης της σύμβασης με τις προμηθεύτριες εταιρίες, ο κ. Ανωμερίτης διαβεβαίωσε ότι «ουδεμία μονάδα δεν έχει διατεθεί σε ασθενή που να μην έχει ελεγχθεί μοριακά» και ότι όλα τα αρμόδια εργαστήρια της χώρας λειτουργούν κανονικά, αφού υπογράφηκε νέα τρίμηνη σύμβαση με τις εταιρίες. Αντίστοιχες κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις έδωσε και η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...