Δημιούργησαν μίνι ανθρώπινους εγκεφάλους για νέες θεραπείες

Κατάφεραν να διεισδύσουν στα άδυτα των νευρολογικών διαταραχών.

Μίνι ανθρώπινους εγκεφάλους ανέπτυξαν Αυστριακοί επιστήμονες στο εργαστήριο. Στόχος, να διεισδύσουν στα άδυτα των νευρολογικών διαταραχών, να κατανοήσουν τους μηχανισμούς τους και να  α δοκιμάσουν πρωτοποριακά φάρμακα.

Οι νευροεπιστήμονες από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιοτεχνολογίας της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών χαρακτήρισαν τα ευρήματά τους εντυπωσιακά, ενώ επισήμαναν ότι τα πειράματα δεν εγείρουν ηθικά ζητήματα, καθώς οι εγκέφαλοι δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένοι ώστε να μπορούν να σκέφτονται ή να αισθάνονται. Οπως εξήγησαν, οι εργαστηριακοί εγκέφαλοι δεν ξεπερνούν το μέγεθος ενός μπιζελιού, όμως παρέχουν τη βάση για να μελετηθούν δεκάδες νευρολογικές ασθένειες.

Για να τους δημιουργήσουν, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα ή ενήλικα δερματικά κύτταρα για να παράξουν ουσιαστικά την περιοχή του εμβρύου που εξελίσσεται αργότερα σε εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό, το νευροεκτόδερμα. Στη συνέχεια το πήραν και το εισήγαγαν σε μικροσκοπικές σταγόνες ενός τζελ ώστε να προσφέρουν στον ιστό μία «σκαλωσιά» για να αναπτυχθεί και το τοποθέτησαν σε έναν περιστρεφόμενο βιοαντιδραστήρα, που το τροφοδοτούσε με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Τα κύτταρα άρχισαν να αναπτύσσονται και να διαχωρίζονται στις διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, φτάνοντας σε ανάπτυξη αυτήν που έχει ο εγκέφαλος ενός εμβρύου εννέα εβδομάδων.

«Τα εγκεφαλικά οργανοειδή, όπως χαρακτήρισαν τους μίνι εγκεφάλους οι επιστήμονες, είναι κατάλληλα για να μελετήσουμε την ανάπτυξη του εγκεφάλου και οτιδήποτε τη διαταράσσει» εξήγησε ένας από τους ερευνητές, ο δρ Γιούργκεν Κνόμπλιχ. Μέχρι στιγμής η επιστημονική ομάδα έχει χρησιμοποιήσει τους μίνι εγκεφάλους για να διερευνήσει μία πάθηση που λέγεται μικροκεφαλία και χαρακτηρίζεται από τη μικρότερη ανάπτυξη του εγκεφάλου. Δημιουργώντας έναν μίνι εγκέφαλο από τα δερματικά κύτταρα ενός πάσχοντα, η επιστημονική ομάδα κατάφερε να μελετήσει σε ποιο σημείο διαταράχτηκε η ανάπτυξη του εγκεφάλου. Οπως διαπίστωσαν, τα κύτταρα άρχιζαν να μετατρέπονται σε νευρώνες πολύ πρόωρα, με αποτέλεσμα να μην πολλαπλασιάζονται σε ικανοποιητικό βαθμό προτού εξειδικευτούν.

«Απώτερος σκοπός είναι να μελετήσουμε τις πιο κοινές νευρολογικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια ή ο αυτισμός, ασθένειες που εκδηλώνονται κυρίως στους ενήλικες, αλλά έχει αποδειχτεί ότι προκαλούνται από ελαττώματα κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του εγκεφάλου» τόνισε ο δρ Κνόμπλιχ.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ