Σαφάρι Κυριάκου

Οι εντολές Μητσοτάκη για τους κοπανατζήδες δημοσίους υπαλλήλους αλλά και για όσους έχουν διοριστεί παράνομα.

Το… φραγγέλιο παίρνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να μπει τάξη στο Δημόσιο. Με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή προειδοποιεί τους δημοσίους υπαλλήλους ότι οι έλεγχοι για την τήρηση του ωραρίου εργασίας θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με αυστηρότητα, ενώ θα συνεχίσει και η αναζήτηση «των επί μακρόν απουσιαζόντων υπαλλήλων». Οι εντολές που έχει δώσει ο υπουργός στα μέλη του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης είναι σαφείς: «Θέλω να μπει ένα τέλος στους κοπανατζήδες»!

Παράλληλα αναμένεται να μπει μια τάξη και στο θέμα των πτυχίων και των λοιπών εγγράφων που έχουν προσκομίσει οι υπάλληλοι προκειμένου να διοριστούν στο Δημόσιο, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι αρκετά από αυτά είναι πλαστά ή απλώς… δεν υπάρχουν. Ο κ. Μητσοτάκης σε έγγραφη απάντηση προς τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη για τη διαφθορά στη Δημόσια Διοίκηση υπογραμμίζει ότι «επιχειρείται να μπει μια τάξη στους ατομικούς φακέλους και στα μητρώα των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να είναι πλήρη και επικαιροποιημένα. Σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου ο έλεγχος και η διασταύρωση πιστοποιητικών, ώστε να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητά τους». Εμφαση θα δοθεί στα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, σε συνεργασία με τα ξένα ινστιτούτα που λειτουργούν στην Ελλάδα και τα οποία παρέχουν τα πτυχία γνώσης ξένων γλωσσών. Στόχος είναι να εντοπιστούν τυχόν πλαστοί τίτλοι γλωσσομάθειας και να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες εναντίον όσων τα χρησιμοποίησαν.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη, που είχαν επισημάνει ότι, σύμφωνα με τη νομολογία, δεν επιτρέπεται εκ νέου έλεγχος νομιμότητας διορισμού μετά την παρέλευση πενταετίας. Αρα, και η όποια περίπτωση παράνομου διορισμού θα έπρεπε να έχει ανακληθεί το πολύ μέσα σε πέντε χρόνια. Ο υπουργός απάντησε ότι με βάση τον Υπαλληλικό Κώδικα, «ο τελειωθείς διορισμός που έγινε κατά παράβαση νόμου ανακαλείται εντός διετίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού και οποτεδήποτε άλλοτε, χωρίς χρονικό περιορισμό, στην περίπτωση που ο υπάλληλος προκάλεσε δολίως παρανομία».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ