Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Eλενα Χριστοπούλου: Η artist manager σε ρόλο κριτή στο reality «My Style...

Υπό άκρα μυστικότητα «έκλεισε» για τη νέα τηλεοπτική σεζόν...

Εβελυν Καζαντζόγλου με νέο hairstyle

Νέο look για την Εβελυν Καζαντζόγλου. H fashion expert...

Ηλίας Καμπακάκης: Νέο διπλό ψηφιακό άλμπουμ

Λίγο μετά την κυκλοφορία του single του «1000 φορές»,...

Ειρήνης Στεριανού: Το μοντέλο και ηθοποιός σε λαμπερό event με φίλους...

Η σειρά γυαλιών ηλίου της Ειρήνης Στεριανού είναι γεγονός...

Διάλεξαν τις σχολές που δίνουν δουλειά

Τεράστια πτώση των φετινών βάσεων σε ΑΕΙ – ΤΕΙ που άγγιξε και τα 5.000 μόρια.

Βουτιά από… ψηλά πραγματοποίησε φέτος ο πήχης εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, καθώς οι βάσεις των περισσότερων ΑΕΙ και ΤΕΙ σημείωσαν από μικρή έως τεράστια πτώση, αγγίζοντας ακόμη και τα 5.000 μόρια! Καθοριστικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξε η κρίση, που ώθησε τους υποψηφίους μακριά από επαγγέλματα που θίγονται από την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας και το «πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο, όπως πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, δάσκαλοι και οικονομολόγοι. «Καθίζηση» καταγράφηκε επίσης σε ιδρύματα της περιφέρειας, εξαιτίας της αδυναμίας πολλών νοικοκυριών να συντηρήσουν δεύτερο σπίτι, ενώ από την πτώση δεν γλίτωσαν ούτε οι Νομική και Ιατρική.

Η χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και των ονομάτων των υποψηφίων από το υπουργείο Παιδείας δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, αφού οι χειρότερες βαθμολογικές επιδόσεις είχαν προδιαγράψει την πτωτική πορεία των βάσεων. Σε αυτό συντέλεσαν επίσης η μείωση του αριθμού των μαθητών που υπέβαλαν μηχανογραφικό, η αύξηση των διαθέσιμων θέσεων εισακτέων στα ΑΕΙ, αλλά και η αλλαγή στις προτιμήσεις των υποψηφίων, που στράφηκαν περισσότερο σε σχολές κοντά στο σπίτι και υπόσχονται ταχύτερη επαγγελματική αποκατάσταση. Αναλυτικά, από τα 462 τμήματα των φετινού μηχανογραφικού άνοδο κατέγραψαν μόλις τα 96, ενώ 338 κινήθηκαν πτωτικά. Υπάρχουν επίσης 28 νέα τμήματα τα οποία προήλθαν από συγχωνεύσεις του σχεδίου «Αθηνά» και συνεπώς δεν είναι συγκρίσιμα σε σχέση με πέρυσι. Στα πανεπιστήμια 39 τμήματα σημείωσαν άνοδο και και 251 πτώση, ενώ στα ΤΕΙ οι αντίστοιχοι αριθμοί διαμορφώθηκαν σε 55 και 84.

Τη μεγαλύτερη πτώση από όλα τα τμήματα του μηχανογραφικού παρουσιάζουν τρεις σχολές με ειδικά μαθήματα. Πρόκειται για την Ιταλική Φιλολογία Αθήνας, τη Γαλλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης και το τμήμα Μετάφρασης και Ερμηνείας της Κέρκυρας, στις οποίες οι βάσεις σημείωσαν πτώση 5.023, 4.548 και 3.709 μορίων αντίστοιχα. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η πτώση τριών πολυτεχνικών τμημάτων της περιφέρειας, δηλαδή των Αρχιτεκτονικής Ξάνθης, Αρχιτεκτονικής Χανίων και Μηχανικών Χωροταξίας Βόλου, στις οποίες η πτώση ξεπέρασε τα 2.800 μόρια, αλλά και τριών Οικονομικών Τμημάτων (Ιωάννινα, Τρίπολη και Ρέθυμνο), με πτώση μεγαλύτερη των 2.000 μορίων.

Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ, πτώση μεγαλύτερη των 3.000 μορίων παρατηρείται σε τμήματα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης σε Αθήνα και Ζάκυνθο, ενώ από κοντά ακολουθούν τα τμήματα Γραφιστικής και Φωτογραφίας, με πτώση μεγαλύτερη των 2.500 μορίων. Μεταξύ των λίγων σχολών που κινήθηκαν έντονα ανοδικά (+2.000 μόρια) ξεχωρίζουν οι (χαμηλόβαθμες) ανώτερες σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και τα τμήματα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ, δείγμα μιας πρώτης στροφής των υποψηφίων στη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού.

Οι διακυμάνσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο οι Νομικές παρουσιάζουν πτώση γύρω στα 300 μόρια, ενώ οι Φιλολογίες εμφανίζουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Σε ό,τι αφορά τα άλλοτε δημοφιλή Παιδαγωγικά, η κάθοδος είναι μεγαλύτερη και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει τα 1.500 μόρια.

Εντονα πτωτική είναι η εικόνα και στα τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου, με τις μεγαλύτερες απώλειες σε τμήματα της περιφέρειας, όπως των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Ηρακλείου (-1.571 μόρια). Πτώση μεγαλύτερη των 400 μορίων παρατηρείται και στις Ιατρικές του 3ου επιστημονικού πεδίου. Πρώτη φορά εδώ και χρόνια μάλιστα η Ιατρική Αθήνας έπεσε κάτω από τα 19.000 μόρια.

Η κρίση στην οικονομία και την… οικοδομή καθιστά λιγότερο ελκυστικές τις πολυτεχνικές σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου και ιδιαίτερα τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων της περιφέρειας, στα οποία η πτώση κυμαίνεται από 1.600 έως 2.800 μόρια. Τέλος, τα δύσκολα θέματα αλλά και το μειωμένο ενδιαφέρον των υποψηφίων οδήγησαν σε «γκρέμισμα» των βάσεων των τμημάτων Οικονομικών του 5ου πεδίου, στα οποία η πτώση ξεκινά από τα 1.600 μόρια και φτάνει έως τα 2.200 μόρια. 

Στο Μαθηματικό των Ιωαννίνων με 1.460 μόρια!

Σε απόλυτους αριθμούς οι χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ καταγράφονται -όπως κάθε χρόνο- στην κατηγορία των εσπερινών λυκείων. Για παράδειγμα, απόφοιτος εσπερινού εισάγεται φέτος στο Μαθηματικό Ιωαννίνων με 1.460 μόρια!

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων που υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο διαμορφώθηκε σε 104.988 (77.814 με το 90%, 14.296 με το 10%, 12.878 με την Ομάδα Α’ των ΕΠΑΛ), αριθμός σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τους 116.173 υποψηφίους πέρυσι. Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα πανεπιστήμια ανήλθε σε 71.761 άτομα (έναντι 80.165 το 2012), εκ των οποίων 12.139 έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων. Τέλος, φέτος έμειναν 836 κενές θέσεις, έναντι 1.150 την περσινή χρονιά.

Από τις 11 έως τις 27 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, τις εκκλησιαστικές ακαδημίες και στην ΑΣΠΑΙΤΕ θα γίνουν από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις γραμματείες των τμημάτων. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες από το υπουργείο Παιδείας. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα οριστούν και θα ανακοινωθούν από τις ίδιες τις σχολές. Αξίζει να σημειωθεί οι επιτυχόντες στις σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.


Πήγε Βουλή (με αλλαγές) ο νόμος για το νέο Λύκειο

Μόλις δεκατρείς ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε -επιτέλους- στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο. Το νέο θεσμικό πλαίσιο αναμένεται να ψηφιστεί -στην καλύτερη περίπτωση- μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή ελάχιστα 24ωρα προτού ακουστεί το «πρώτο κουδούνι», την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου… Το τελικό σχέδιο νόμου περιλαμβάνει λίγες, αλλά σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το κείμενο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, με κυριότερες την «επιστροφή» της Πληροφορικής και τις τροποποιήσεις στις προϋποθέσεις προαγωγής και απόλυσης των μαθητών.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το «κούρεμα» των ωρών διδασκαλίας της Πληροφορικής, το εν λόγω μάθημα καθιερώνεται και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Ειδικότερα, στην Α’ Τάξη του Γενικού Λυκείου θα υπάρχει το μάθημα επιλογής των Εφαρμογών Πληροφορικής (δύο ώρες διδασκαλία την εβδομάδα). Στη Β’ Λυκείου θα είναι υποχρεωτικό και κοινό για όλους τους μαθητές το μάθημα Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (μία ώρα διδασκαλίας), ενώ στη Γ’ τάξη το ίδιο μάθημα θα διδάσκεται υποχρεωτικά δύο ώρες εβδομαδιαίως. Σε ό,τι αφορά τα Επαγγελματικά Λύκεια, οι Εφαρμογές Πληροφορικής θα αποτελούν υποχρεωτικό μάθημα για όλες τις Ομάδες Προσανατολισμού, με δύο ή τέσσερις ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα, ανάλογα με την ομάδα.

Από την άλλη, ο νέος νόμος καθιστά δυσκολότερη την προαγωγή των μαθητών στην επόμενη τάξη ή την αποφοίτησή τους. Αναλυτικότερα, στην Α’ Λυκείου απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή του μαθητή δεν είναι μόνο η επίτευξη γενικού μέσου όρου βαθμολογίας ίσου ή μεγαλύτερου του 10 (όπως ίσχυε ως τώρα), αλλά και η επίτευξη βαθμού 10 στην Ελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά, καθώς και βαθμού 8 σ’ όλα τα άλλα μαθήματα. Τα ίδια ισχύουν για την προαγωγή από τη Β’ Λυκείου, με τη διαφορά ότι επιπλέον απαιτείται «δεκάρι» και στα δύο μαθήματα προσανατολισμού. Για την ολοκλήρωση της Γ’ Λυκείου βαθμός τουλάχιστον 10 απαιτείται για τέσσερα μαθήματα, τη Νεοελληνική Γλώσσα και τα τρία μαθήματα κάθε Ομάδας Προσανατολισμού.

Παρά τις επιμέρους αλλαγές, η γενική εικόνα του νομοσχεδίου δεν απέχει ουσιαστικά από την πρόταση που το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε πριν από περίπου έναν μήνα. Η Α’ τάξη του Γενικού Λυκείου παραμένει τάξη Γενικής Παιδείας και περιλαμβάνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα 35 ωρών ανά εβδομάδα, με εννέα μαθήματα κοινά για όλους τους μαθητές και ένα επιλογής.

Η σταδιακή εξειδίκευση ξεκινά από τη Β’ τάξη. Από τις 35 ώρες διδασκαλίας, οι 30 αφορούν έντεκα μαθήματα Γενικής Παιδείας, ενώ τις υπόλοιπες πέντε καταλαμβάνουν τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού. Ο μαθητής καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην Ομάδα των Ανθρωπιστικών Σπουδών (με Αρχαία και Λατινικά) και την Ομάδα Θετικών Σπουδών (με Φυσική και Μαθηματικά).

Η στροφή στην εξειδίκευση ολοκληρώνεται στη Γ’ Λυκείου. Από τις συνολικά 34 ώρες διδασκαλίας, οι 14 καλύπτουν πέντε μαθήματα Γενικής Παιδείας και οι υπόλοιπες 20 ώρες μαθήματα μίας εκ τριών Ομάδων Προσανατολισμού: α) Ανθρωπιστικών Σπουδών, β) Θετικών Σπουδών και γ) Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Σπουδών. Καθεμία από τις ομάδες περιλαμβάνει τρία μαθήματα.

Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα διεξάγονται ενδοσχολικά, με το 50% των θεμάτων να προέρχεται από τράπεζα θεμάτων και το υπόλοιπο 50% να καθορίζεται από τους διδάσκοντες.

Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά λύκεια, το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων δύο κύκλους σπουδών, τον Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών (δηλ. την Α’, Β’ και Γ’ τάξη των ΕΠΑΛ.) και την Τάξη Μαθητείας, όπου θα εγγράφονται οι προαγόμενοι της Γ’ τάξης και θα εργάζονται επ’ αμοιβή, υπό την επίβλεψη του ΟΑΕΔ.

Εμπλοκή στην ΟΛΜΕ για την κήρυξη απεργίας

Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας κατέθετε το νομοσχέδιο στη Βουλή, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ συνεδρίαζε προκειμένου να αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών κ.λπ. Τελικά καμία πρόταση δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Ετσι το μόνο που συμφωνήθηκε ήταν να κατέβει κάθε συνδικαλιστική παράταξη με τη δική της πρόταση στην ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΠΕ, που θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – Σύνταξη εδώ και τώρα στους γονείς παιδιών με αναπηρία

Ενα ψήφισμα διαφορετικό από τα υπόλοιπα έρχεται από σήμερα...

Βούλα Γκίκα: Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι παρουσία μόλις 20 ανθρώπων

Μόνη και ξεχασμένη από φίλους και συναδέλφους της κηδεύτηκε...

Ντόλτσε βίτα για ένστολους λουφαδόρους – Σόδομα και Γόμορρα στην κοσμοπολίτικη Μύκονο

Σόδομα και Γόμορρα στην κοσμοπολίτικη Μύκονο με τα καμώματα...

Η πασίγνωστη ηθοποιός που κόλλησε Covid οκτώ εργαζομένους έκανε παράνομα ιατρικές εξετάσεις

Ρουσφέτι στην πασίγνωστη ηθοποιό που κόλλησε κορονοϊό τουλάχιστον οκτώ...

«Βασίλισσα» στο Μαρούσι (;) από τον ερχόμενο Φεβρουάριο η Ελένη Μενεγάκη

Το 2025 θα προσγειωθεί η Ελένη Μενεγάκη στον ΑΝΤ1;...

Βιασμοί σε γηροκομείο: Το μαρτύριο μάνας τεσσάρων παιδιών σε οίκο ευγηρίας στη δυτική Ελλάδα

Την ώρα που η σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος ανυπεράσπιστων...