Η εκκλησία από… σκουπίδια!

Ο 86χρονος αγρότης (και πρώην μοναχός) φτιάχνει εδώ και μία πεντηκονταετία (!) έναν ναό-τάμα από αντικείμενα που βρίσκει σε κάδους απορριμμάτων.

Με το γιγάντιο καμπαναριό, τον επιβλητικό τρούλο και τις πρωτότυπες περιμετρικές κολόνες η Μετζοράντα ντελ Κάμπο θα μπορούσε να συγκριθεί με τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Χτισμένη μόλις δώδεκα μίλια έξω από τη Μαδρίτη, θα πίστευε κανείς ότι σχεδιάστηκε από μεγάλη ομάδα έμπειρων αρχιτεκτόνων. Είναι αδύνατο να πειστεί κανείς ότι πρόκειται για το δημιούργημα ενός πρώην μοναχού ο οποίος δεν είχε ξαναχτίσει ούτε τούβλο στη ζωή του!

Κι όμως, η ατελής ακόμα εκκλησία έχει χτιστεί κομμάτι-κομμάτι από τον 86χρονο αγρότη Τζούστο Γκαλέγκο Μαρτίνεζ. Χωρίς να έχει γνώσεις αρχιτεκτονικής, ο πρώην μοναχός έχει περάσει τις τελευταίες πέντε δεκαετίες συλλέγοντας όσα αντικείμενα του φαίνονταν χρήσιμα μέσα από κάδους απορριμμάτων προκειμένου να χτίσει τον ναό, ύψους τεσσάρων μέτρων!

Ο 86χρονος Ισπανός είναι ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος που είχε περάσει οχτώ χρόνια σε χριστιανικό μοναστήρι. Αναγκάστηκε όμως να αποχωρήσει όταν προσβλήθηκε από φυματίωση, το 1961. Κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του έκανε τάμα να χτίσει ένα παρεκκλήσι, εάν θεραπευόταν και να του έδινε το όνομα της Παναγίας, στην οποία προσευχόταν όσο ήταν άρρωστος. Τηρώντας την υπόσχεσή του, ο Δον Τζούστο -όπως είναι γνωστός- άρχισε να χτίζει το 1963 αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως «πράξη πίστης». Παρά το γεγονός ότι δεν είχε ούτε τις απαραίτητες γνώσεις ούτε τα κατάλληλα υλικά, έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό παρεκκλήσι. Παρά τις ενστάσεις πολλών φίλων και ντόπιων, ο 86χρονος κατάφερε να χτίσει τον Ναό Μετζοράντα ντελ Κάμπο χωρίς καν την ανάγκη γερανού!

Οι τεράστιες κολόνες που στηρίζουν τον ναό έχουν φτιαχτεί από άδεια βαρέλια λαδιού, ενώ ο τρούλος έχει κατασκευαστεί από πλαστικούς σωλήνες. Παρά το γεγονός όμως ότι η κατασκευή έχει διαρκέσει πέντε δεκαετίες και ο Δον Τζούστο έχει τη συστηματική βοήθεια των έξι ανιψιών του, ο καθεδρικός ναός παραμένει με ατελές δάπεδο, μισοχτισμένο τρούλο και παράθυρα χωρίς βιτρό. Παρ’ όλα αυτά αποτελεί ήδη σημαντικό πόλο έλξης και αυτός είναι ο λόγος που οι τοπικές αρχές δεν τον έχουν κατεδαφίσει, αν και είναι αυθαίρετος!

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ