Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Ο Αμερικανός που γιατρεύει όλη τη Σέριφο

Ο doctor Κένεντι, γοητευμένος από το κυκλαδονήσι, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πρότυπο ιατρείο.
 

Ο «έρωτας» ενός Αμερικανού γιατρού για τη Σέριφο τον ώθησε να δημιουργήσει ένα πρότυπο σύστημα υγείας στο νησί. Ο δόκτορ Κένεντι, όπως τον αποκαλούν οι νησιώτες, είναι καρδιολόγος και επισκέπτεται συχνά τη Σέριφο, την οποία λατρεύει, όπως αγαπά και τους κατοίκους της, για χάρη των οποίων αποφάσισε να αναβαθμίσει το μικρό ιατρείο, το οποίο μέχρι πρότινος δεν ήταν ικανό να περιθάλψει ένα παιδί ή να γίνει σε αυτό μια απλή εξέταση αίματος!225963k859

«Οι κάτοικοι του νησιού είναι περίπου 1.000, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται φτάνοντας τους 7.000 και κατ’ επέκταση αυξάνονται τα περιστατικά» λέει στην «Espresso» ο Παντελής Κουλαμάς, ένας από τους νησιώτες και μέλος του Συλλόγου Υποστήριξης Ιατρείου: «Δεν υπήρχαν δομές ούτε για τις πιο απλές περιπτώσεις, ενώ για τα βαρύτερα περιστατικά ή τα χρόνια νοσήματα η κατάσταση ήταν απερίγραπτη. Αν και το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου λειτουργεί από το 2007, παρ’ όλα αυτά είναι στελεχωμένο μόνο με αγροτικούς γιατρούς, αφού οι γιατροί ειδικοτήτων όταν ερχόντουσαν παρέμεναν για λίγο διάστημα και έπειτα έφευγαν. Οι κάτοικοι αποφασίσαμε να στηρίξουμε το όραμα του δόκτορος Κένεντι και να παλέψουμε ούτως ώστε το νησί μας να αποκτήσει παροχές σύγχρονης ιατρικής. Το πρώτο βήμα το έκανε ο ίδιος ο Αμερικανός καρδιολόγος, που είχε επισκεφτεί τη Σέριφο και μαγεύτηκε από την απίστευτη ομορφιά της. Είχε αναρωτηθεί, τότε, τι είδους ιατρική περίθαλψη έχουν οι ντόπιοι. Ετσι του ήρθε η ιδέα να δημιουργήσει ένα πρότυπο ιατρείο το οποίο θα μπορεί να παρέχει -μέχρις ενός σημείου- και νοσοκομειακή φροντίδα».

Τον Φεβρουάριο υπογράφτηκε η προγραμματική σύμβαση, την οποία συνυπέγραψαν και συμμετέχουν το Αμερικανικό Καρδιαγγειακό Ιδρυμα του δόκτορος Κένεντι, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τα Τμήματα Επιδημιολογίας και Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ και ο δήμος Σερίφου, η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου και η Β’ Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου αποφάσισαν να στηρίξουν το Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου.

«Ο δρ Κένεντι κανόνισε να έχουμε χορηγίες, ενώ οι ντόπιοι έχουμε μαζέψει χρήματα για να τρέξουμε το πρόγραμμα πιλοτικά για δύο χρόνια. Στόχος είναι, σε πρώτη φάση, να αναβαθμίσουμε το ιατρείο με μηχανήματα βιοϊατρικής, αιματολογικά και άλλα διαγνωστικά (π.χ. υπέρηχο και καρδιογράφημα). Ο επόμενος στόχος είναι να πάρουμε δύο γιατρούς γενικής ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι οποίοι μέσω του νοσοκομείου Σύρου θα προσλαμβάνονται από το Ιδρυμα Στήριξης, γιατί θα είναι ανά 15θήμερο εδώ και το υπόλοιπο διάστημα θα είναι στην Κρήτη, στο πανεπιστήμιο. Εκεί θα εξειδικεύονται στα καινούργια μηχανήματα, τα οποία θα φέρνουμε εμείς στο ιατρείο ούτως ώστε να έχουμε σωστή διάγνωση».3369k85k963

Ο κ. Κουλαμάς εξήγησε ότι το ιατρείο θα συνδέεται ηλεκτρονικά με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο οποίο θα στέλνει τις εξετάσεις με τηλεϊατρική ώστε να γίνεται η διάγνωση. Επίσης, θα δημιουργηθεί αρχείο για κάθε κάτοικο και θα πραγματοποιούνται εξετάσεις σε ομάδες του πληθυσμού (προληπτική ιατρική).

Ετοιμο από το 2007

Ο κ. Κουλαμάς εξήγησε ότι «ο δήμος έχει τελειώσει το χτίσιμο ενός μοντέρνου κτιρίου από το 2007, αλλά δεν έχει να προσφέρει κάτι, αν και έχει οργανικές θέσεις παιδιάτρου και άλλων ειδικοτήτων. Από τότε λειτουργεί μόνο με αγροτικούς γιατρούς, που έχουν την πολύ βασική εκπαίδευση των τριών μηνών στο νοσοκομείο της Σύρου. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε παιδίατρο, όπως και άλλα 60 νησιά σε ολόκληρη την Ελλάδα! Για παράδειγμα, στη Σίφνο υπάρχουν 350 παιδιά, αλλά παιδίατρο δεν έχουν!»

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...