Νέες οδηγίες για υγιεινή διατροφή στα σχολεία με τροφές χωρίς ζάχαρη και κατά της παιδικής παχυσαρκίας.
Φυσικοί χυμοί χωρίς ζάχαρη, φρεσκοκομμένες σαλάτες και κριτσίνια ολικής αλέσεως είναι ορισμένα από τα νέα είδη που θα προσφέρονται στους μαθητές από τη νέα σχολική χρονιά. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να προωθήσει δυναμικά την υγιεινή διατροφή θέτοντας αυστηρούς κανόνες και συγκεκριμένες προδιαγραφές στα τρόφιμα που θα πωλούνται από τα σχολικά κυλικεία.
Συγκεκριμένα, η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή προχωρεί στην κατάργηση της παλιάς υγειονομικής διάταξης και στη θέσπιση νέας, που θέτει εκτός σχολείου τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά. Μεταξύ άλλων, στα επιτρεπόμενα είδη περιλαμβάνονται φρέσκα φρούτα, λαχανικά -ανάλογα με την εποχή- καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα, και συσκευασμένοι χυμοί χωρίς συντηρητικά και προσθήκη ζάχαρης. Πρώτη φορά επιτρέπεται η διάθεση σαλάτας λαχανικών ή φρουτοσαλάτας, υπό τον όρο ότι παρασκευάζονται εντός των κυλικείων και δεν περιέχουν αλάτι ή ζάχαρη.
Σε ό,τι αφορά τα γαλακτοκομικά, το πλήρες γάλα βγαίνει εκτός σχολικής διατροφής και επιτρέπεται μόνο το «λάιτ», με λιπαρά έως 1,8%. Επιτρέπεται επίσης η διάθεση τυριών, με εξαίρεση τα ανακατεργασμένα ή τηγμένα τυριά, καθώς και τα ανακατεργασμένα τυριά με αλοιφώδη υφή. Η νέα υγειονομική διάταξη βάζει αυστηρές προδιαγραφές και για το αγαπημένο κολατσιό των παιδιών, την τυρόπιτα. Η τυρόπιτα θα πρέπει να έχει ζύμη-φύλλο, φτιαγμένη αποκλειστικά με ελαιόλαδο και όχι σφολιάτα, ενώ το τυρί θα πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 40% του συνολικού βάρους. Επίσης πρώτη φορά ύστερα από χρόνια επιτρέπεται η διάθεση πίτσας, που μπορεί να περιέχει τυρί, ντομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι και καλαμπόκι, όχι όμως σάλτσα, αλλαντικά και ενισχυτικά γεύσης.
Ακόμη, μπαίνουν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά για τα αρτοσκευάσματα (μουστοκούλουρο, σταφιδόψωμο, μπάρα δημητριακών) με μέγιστη περιεκτικότητα 3% για τα κορεσμένα λιπαρά, 0,1% για τα τρανς λιπαρά και 0,5% για το νάτριο. Τέλος, η ίδια διάταξη αλλάζει τους υγειονομικούς όρους για την ίδρυση και τη λειτουργία των σχολικών κυλικείων, ώστε να είναι σύμφωνοι με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία.