Βρήκαν φόρμουλα για να βάλουν τέλος στον εφιάλτη του jet lag

Ανακάλυψαν γονίδιο με ρόλο-κλειδί που θα οδηγήσει στη θεραπεία.

Τον δρόμο για τη θεραπεία του jet lag ανοίγει η ανακάλυψη ενός γονιδίου που εμποδίζει το εσωτερικό μας ρολόι να προσαρμοστεί σε διαφορετικές ζώνες ώρας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι όταν απενεργοποίησαν το συγκεκριμένο γονίδιο σε ποντίκια, αυτά εκδήλωσαν από λίγο έως καθόλου jet lag, παρά το γεγονός ότι τα μετακίνησαν σε τρεις διαφορετικές ζώνες ώρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν βασανίστηκαν πολύ από το αίσθημα κόπωσης και την αϋπνία που χαρακτηρίζουν αυτήν την κατάσταση. «Οταν το γονίδιο απενεργοποιήθηκε στα ποντίκια, αυτά συνήλθαν από το jet lag τρεις φορές γρηγορότερα» σχολιάζει ο δρ Στούαρτ Πέιρσον από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που συμμετείχε στην έρευνα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το εν λόγω γονίδιο λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα που εμποδίζει το εσωτερικό μας ρολόι να αποσυντονιστεί, καθώς όταν αυτό αλλάζει ρυθμό δημιουργεί τις συνθήκες για την εκδήλωση χρόνιων νοσημάτων.

Ωστόσο σε μια εποχή κατά την οποία τα μέσα μεταφοράς έχουν κάνει ρουτίνα για πολλούς ανθρώπους ταξίδια που σημαίνουν αλλαγή ζώνης ώρας, δεν είναι λίγοι αυτοί που θα υποδέχονταν με χαρά μια λύση που θα επέτρεπε στο εσωτερικό τους ρολόι να προσαρμόζεται πιο εύκολα σε αυτές τις αλλαγές.

«Εντοπίσαμε ένα σύστημα που προλαμβάνει ενεργά το εσωτερικό μας ρολόι από το να επαναπροσαρμόζεται» δηλώνει χαρακτηριστικά ο δρ Πέιρσον και συμπληρώνει: «Αν το καλοσκεφτείτε, έχει λογική να έχουμε έναν μηχανισμό ασφαλείας για να κρατάει το “ρολόι” σε σταθερή λειτουργία. Το “ρολόι” αυτό πρέπει να λαμβάνει ένα αξιόπιστο σήμα και όταν αυτό το σήμα προκύπτει συνεχώς για αρκετές μέρες, τότε έχει βιολογική συνάφεια. Ο ίδιος όμως μηχανισμός επιβραδύνει την προσαρμογή μας σε νέα ζώνη ώρας και προκαλεί ως εκ τούτου το jet lag».

Ηδη είναι διαθέσιμες διάφορες ενεργές ουσίες που περιορίζουν τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού και οι ειδικοί εκτιμούν ότι φάρμακα κατά του jet lag μπορεί να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στη δεκαετία. Προηγούμενες έρευνες, δε, έχουν δείξει ότι βοηθάει σημαντικά στην καταπολέμηση αυτής της κατάστασης το ταξίδι με άδειο στομάχι!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ