Εγκυος (σε δίδυμα) ύστερα από μεταμόσχευση ιστού ωοθηκών

Η είδηση δίνει ελπίδα σε όσες έχουν νικήσει τον καρκίνο και επιδιώκουν τη μητρότητα!

Ελπίδα στις γυναίκες που έχουν νικήσει τη μάχη με τον καρκίνο και δεν θέλουν να παραιτηθούν από το όνειρο της μητρότητας φέρνει η δίδυμη κύηση πρώην καρκινοπαθούς από την Αυστραλία, η οποία έμεινε έγκυος ύστερα από μεταμόσχευση ιστού των ωοθηκών! Η γυναίκα, που είναι γνωστή μόνο ως Βάλι, έμεινε στείρα μετά τη θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε, καθώς της διαγνώστηκε καρκίνος των ωοθηκών. Ωστόσο, χάρη στην παγκοσμίως πρωτοπόρο μέθοδο μεταμόσχευσης, είναι τώρα έγκυος 26 εβδομάδων.

Κατάψυξη

Οταν η Βάλι ακολουθούσε θεραπεία για τον καρκίνο, οι γιατροί από το κέντρο Melbourne IVF και το νοσοκομείο Royal Melbourne κατέψυξαν τμήματα του ιστού των ωοθηκών της, τα οποία δεν είχαν πληγεί από τον καρκίνο. Η επιστημονική ομάδα, όπως αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ της η αυστραλιανή εφημερίδα «The Age», μεταμόσχευσε στη συνέχεια τον κατεψυγμένο ιστό στην κοιλιακή της χώρα, διαδικασία που της επέτρεψε να παραγάγει δύο υγιή ωάρια. Είναι η πρώτη φορά που γυναίκα συνέλαβε ύστερα από αφαίρεση ιστού των ωοθηκών και αντικατάστασή του σε διαφορετικό σημείο του σώματος!

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η γιατρός της Βάλι, η Κέιτ Στερν, χρειάστηκε πολλά χρόνια θεραπείας και σχεδόν καθημερινές επεμβάσεις για να επιτευχθεί η σύλληψη. Τονίζει ωστόσο ότι είναι πολύ συναρπαστικό το γεγονός ότι αποδείχθηκε πως ο ιστός από τις ωοθήκες μπορεί να λειτουργήσει και έξω από την περιοχή της λεκάνης.

Η Βάλι άρχισε τις διαδικασίες αναπαραγωγής επτά χρόνια μετά τη θεραπεία κατά του καρκίνου. Αφού έγινε η μεταμόσχευση του ιστού των ωοθηκών στην κοιλιά της, ακολούθησαν μήνες ορμονοθεραπείας, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα ο ιστός να παραγάγει ωοθυλάκια και δύο ωάρια. Αυτά τα ωάρια γονιμοποιήθηκαν με εξωσωματική διαδικασία και εμφυτεύτηκαν στη μήτρα της.

Στα επόμενα σχέδια του νοσοκομείου Royal Melbourne είναι να δημιουργήσει ένα κέντρο στο οποίο θα συλλέγονται και θα αποθηκεύονται δείγματα ιστού από γυναίκες οι οποίες είναι αντιμέτωπες με προβλήματα υγείας που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη γονιμότητά τους. Το νοσοκομείο έχει ήδη συλλέξει δείγματα από περίπου 300 τέτοιες ασθενείς.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ