Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Σώζουν τη ζωή τους όσοι ζητούν βοήθεια

Τι δείχνουν τα στοιχεία από τις κλήσεις που δέχεται καθημερινά η ειδική γραμμή 1018 για την αυτοκτονία.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της απόγνωσης, της έλλειψης ελπίδας και των προσωπικών προβλημάτων οι αυτοκτονίες έχουν εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα και η αιματοβαμμένη λίστα των αυτοχείρων αυξάνεται καθημερινά με δραματικό ρυθμό. Ομως οι απόπειρες που δεν καταγράφονται μπορεί να είναι και είκοσι φορές περισσότερες! Μάλιστα προκαλεί σοκ η διαπίστωση ότι στην πλειονότητά τους οι επίδοξοι αυτόχειρες που ζητούν βοήθεια είναι νέοι από 21 έως 25 ετών!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (10 Σεπτεμβρίου), οι ειδικοί του μη κυβερνητικού οργανισμού «Κλίμακα» -έχουν δημιουργήσει ειδική γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία, το 1018- διαπιστώνουν από τις περίπου 1.800 κλήσεις που δέχτηκαν το α’ εξάμηνο του 2013 ότι τα χαρακτηριστικά των καλούντων διαφοροποιήθηκαν σε σχέση με το παρελθόν. «Η κρίση δεν δρα αιτιολογικά, αλλά δημιουργεί ή επιδεινώνει αδιέξοδα, με αποτέλεσμα να φέρει στα άκρα ευάλωτους ανθρώπους που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα έφταναν ποτέ» τονίζουν.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότερες κλήσεις προέρχονται από άτομα 21-25 και 51-55 ετών, ανέργους σε ποσοστό 33,3%, εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα (13,6%) και συνταξιούχους (10,6%). Η κρίση είναι παράγοντας κινδύνου για τα ευάλωτα άτομα και σε αυτήν οφείλεται η μεγάλη αύξηση των αυτοκτονιών, που άγγιξε το 43% το 2011 σε σχέση με το 2007!

«Στη χώρα μας δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις απόπειρες, οι οποίες, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, είναι 20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών. Το 2011 είχαμε 477 καταγεγραμμένες αυτοκτονίες. Αυτό αντιστοιχεί σε 25-30 απόπειρες αυτοκτονίας την ημέρα ή 10.000 απόπειρες ετησίως» λέει ο επιστημονικός διευθυντής της «Κλίμακας», ψυχίατρος Κυριάκος Κατσαδώρος.

Το πρώτο οκτάμηνο του 2013 έβαλαν τέλος στη ζωή τους 231 άτομα (195 άντρες και 36 γυναίκες). Τον υψηλότερο δείκτη αυτοκτονιών εμφανίζει η Κρήτη, όπου το 2011 το δίκτυο κατέγραψε 37 αυτοκτονίες, το 2012 49 και φέτος, έως τις 27 Αυγούστου, 34. Ακολουθούν η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, και η δυτική Ελλάδα.

Κατά μέσο όρο δέκα άνθρωποι καλούν καθημερινά τον αριθμό 1018 που λειτουργεί όλο το 24ωρο. Οι μισές από τις κλήσεις, που είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές, γίνονται από άτομα που εμφανίζουν αυτοκτονικό ιδεασμό ή άτομα που ανησυχούν για δικούς τους. Το 90-95% των αυτοχείρων πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή. Ομως το 90% των αυτοκτονιών μπορούν να προληφθούν, αν κάποιος από το περιβάλλον του ατόμων αναζητήσει βοήθεια.

Εστρεψε το όπλο πάνω του

Τέλος στη ζωή του μέσα στο σπίτι του στην Κυψέλη έβαλε χθες το μεσημέρι ένας 63χρονος άντρας, ο οποίος φέρεται ότι αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Ο αυτόχειρας αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι με μια καραμπίνα που κατείχε νόμιμα. Οι γείτονες, που άκουσαν τον πυροβολισμό, ειδοποίησαν αμέσως την αστυνομία, ενώ στη συνέχεια πήγε στην περιοχή και ιατροδικαστής, ο οποίος πιστοποίησε πως πρόκειται για αυτοκτονία.

Ο 63χρονος δεν άφησε πίσω του κάποιο σημείωμα που να εξηγεί τους λόγους της αυτοχειρίας του. Ωστόσο οι αστυνομικοί από τις καταθέσεις που πήραν από γείτονές του διαπίστωσαν πως το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε έντονα οικονομικά προβλήματα κι έτσι εξετάζουν το ενδεχόμενο να είναι αυτή η αιτία που τον οδήγησε στην αυτοκτονία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...