«Φωτιά» στη σχολική χρονιά!

Σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες αναμένεται να προχωρήσουν οι καθηγητές – Τη Δευτέρα λαμβάνουν την τελική απόφαση

«Φωτιά» στον χώρο της εκπαίδευσης βάζει η πρόθεση των καθηγητών γυμνασίων και λυκείων να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ τάχθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της πρότασης για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί από τους προέδρους των 88 τοπικών οργανώσεων που θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα.

Τι αποφάσισαν

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που είχαν φτάσει έως αργά χθες στα γραφεία της ΟΛΜΕ, 62 ΕΛΜΕ υπερψήφισαν την πρόταση των Συνεργαζομένων Εκπαιδευτικών Κινήσεων (παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις πρώτες ημέρες της νέας σχολικής χρονιάς, πέντε ΕΛΜΕ τάχθηκαν υπέρ 48ωρης απεργίας, δύο υπέρ τριήμερης απεργίας και μία υπέρ μιας 24ωρης.

Με δεδομένο ότι στην ψηφοφορία των προέδρων των 88 ΕΛΜΕ οι ψήφοι υπολογίζονται με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκπαιδευτικών σε κάθε τοπική οργάνωση, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι η τελική απόφαση θα είναι υπέρ των παρατεταμένων κινητοποιήσεων, καθώς ο αριθμός των καθηγητών που υπάγονται στις 62 ΕΛΜΕ αντιστοιχεί στο 94% των συνολικών ψήφων. Μεταξύ των τοπικών οργανώσεων που τάχθηκαν υπέρ της πιο πάνω πρότασης περιλαμβάνονται πέντε ΕΛΜΕ της Αθήνας (Α’, Β’, Γ’, Ε’, Ζ’), πέντε της υπόλοιπης Αττικής (Α’, Β’, Γ’ Δυτικής – Δ’, Ε’ Ανατολικής) και το σύνολο των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης (Α’, Β’, Γ’, Δ’, Ε’).

Σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Το μέτρο της διαθεσιμότητας προκαλεί αναταράξεις και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν προκηρύξει απεργίες για τις δύο πρώτες εβδομάδες της νέας χρονιάς, που συμπίπτουν με τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών. Πάντως πηγές του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ότι, αν χρειαστεί, θα δοθεί παράταση στις εγγραφές, οι οποίες ολοκληρώνονται κανονικά στις 27 Σεπτεμβρίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ