Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πέννες με πέστο βασιλικού από τον Τίμο Ζαχαράτο

Ο Τίμος Ζαχαράτος ετοίμασε στην κουζίνα της εκπομπής «Πάμε...

Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν γίνει ήδη 41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία...

Σοβαρές αλλαγές στα σχολεία, που θα οδηγήσουν στην ισχυροποίηση...

Αποτύπωμα στη σκανδάλη της καραμπίνας δείχνει ότι ο 36χρονος σκότωσε τη...

Επιβεβαιώθηκε η δολοφονία της 63χρονης γυναίκας από τον ίδιο...

Βροχή οι καταγγελίες γυναικών στην Κρήτη για ενδοοικογενειακή βία

Διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες γυναικών στην...

SOS για τσουνάμι στο Ιόνιο!

❱❱ Ο βρυχηθμός της Αίτνας απειλεί τα Επτάνησα, προειδοποιούν Ευρωπαίοι επιστήμονες

Ολο και πιο κοντά μας έρχεται η τρομακτική δύναμη που κρύβει η επιβλητική Αίτνα της Σικελίας, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, που «βρυχάται» συχνά πυκνά, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, διολισθαίνει προς τα νερά του Ιονίου!

Αυτή η κίνηση του ηφαιστείου προς τα ανατολικά γίνεται μεν με αργό ρυθμό, ωστόσο η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί, με πιθανό αποτέλεσμα η πλευρά του που βλέπει προς το Ιόνιο να καταρρεύσει, προκαλώντας ένα επικίνδυνο τσουνάμι!

Σε αυτό συμφωνούν Ιταλοί και Γερμανοί επιστήμονες, που μελετούν το ηφαίστειο και κάνουν λόγο για τον κίνδυνο της καταστροφικής κατάρρευσης. Το ερώτημα είναι πότε μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο… Ωστόσο, η επικεφαλής της μελέτης Μορέλια Ουρλάουμπ δεν είναι πολύ διαφωτιστική.

«Παρακολουθούμε την Αίτνα στην ξηρά εδώ και περίπου 30 χρόνια, όμως 30 χρόνια δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με την ηλικία της, που είναι σχεδόν 500.000 ετών. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε 10 ή σε 100 ή σε 100.000 χρόνια. Πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα, να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει ένας κίνδυνος και να έχουμε τον νου μας στην πλαγιά της Αίτνας» είπε η ειδικός.

Με λίγα λόγια, αυτή η γεωλογική μεταβολή, που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις βιβλικών διαστάσεων, μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε. Οι γεωλόγοι γνωρίζουν από τις επιφανειακές μετρήσεις εδώ και δεκαετίες ότι οι νοτιοανατολικές πλευρές της Αίτνας, που είναι ορατές, μετακινούνται προς τη θάλασσα με ρυθμό περίπου δύο ως τριών εκατοστών κάθε χρόνο. Για πρώτη φορά όμως, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, διαπίστωσαν μετά την τοποθέτηση και υποθαλάσσιων αισθητήρων ότι οι πλευρές του ηφαιστείου που βρίσκονται κάτω από το νερό μετακινήθηκαν ξαφνικά κατά τέσσερα εκατοστά προς τα ανατολικά μέσα σε μόνο οκτώ μέρες του Μαΐου 2017!

Αυτό σημαίνει ότι η Αίτνα έχει αρχίσει να καταρρέει περισσότερο από το ίδιο της το βάρος. Σύμφωνα με τη Μορέλια Ουρλάουμπ, «προς το παρόν η κίνηση είναι πραγματικά αργή, όμως υπάρχει κίνδυνος να επιταχυνθεί και να δημιουργήσει μια κατολίσθηση που θα κινηθεί γρήγορα προς τη θάλασσα», κάτι που, φυσικά, θα απειλήσει γειτονικές παράκτιες περιοχές.

ΑLERT KAI ΓΙΑ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Με τις τρομακτικές εικόνες από το τσουνάμι στην Ινδονησία, που στοίχισε τις ζωές περίπου 1.500 ανθρώπων, να είναι πρόσφατες, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος (φωτό) εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πιθανό να πληγεί και ελληνικό νησί από ένα μεγάλο αντίστοιχο φαινόμενο.

4 f2 gepasimos papadopoylosΜάλιστα, ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ήταν απόλυτος, λέγοντας: «Οχι μόνο δεν αποκλείεται, αλλά είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα γίνει τσουνάμι στο Αιγαίο. Σας υπενθυμίζω ότι το καλοκαίρι του 2017 σημειώθηκε σεισμός 6,6 Ρίχτερ στην Κω. Το τσουνάμι στην παράκτια ζώνη του λιμανιού έφθασε στο ενάμισι μέτρο. Αν δεν είχε εκδηλωθεί στη μιάμιση μετά τα μεσάνυχτα, θα θρηνούσαμε θύματα»!

Στο πιο συνηθισμένο ερώτημα προς έναν σεισμολόγο, αν περιμένουμε μεγάλο σεισμό, ο κ. Παπαδόπουλος, που βρίσκεται στη Ρόδο για το Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Κρίσεων και Θυμάτων, απάντησε στη «δημοκρατική»: «Οσο απομακρυνόμαστε από τον προηγούμενο σεισμό τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πάμε στον επόμενο. Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός κάπου στη χώρα, χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε και πού».

offer

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...