Το μουσείο του δρόμου!

Η κατασκευή του οδικού άξονα Λεύκτρου – Σπάρτης έγινε η αιτία να έρθει στο φως πλήθος ευρημάτων της βυζαντινής και ρωμαϊκής εποχής.

Ενα υπαίθριο μουσείο θα δημιουργηθεί στη Λακωνία για να φιλοξενηθούν τα σημαντικότερα από τα αρχαία που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, όταν η κατασκευή του οδικού άξονα Λεύκτρου – Σπάρτης έγινε η αιτία να έρθει στο φως πλήθος ευρημάτων της βυζαντινής εποχής και κυρίως της κλασικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας. Οι τοπικές Αρχές φιλοδοξούν τώρα να τα κάνουν προσιτά στο κοινό σε έναν «πολιτιστικό σταθμό» που θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Πελλάνας. Ανάμεσα στα αρχαία που ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη είναι και ένα μεγάλο μνημείο, όπου εντοπίστηκαν δύο μαρμάρινες σαρκοφάγοι, μαρμάρινα σκαλοπάτια και ψηφιδωτά δάπεδα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το notospress.gr. Τον περασμένο Ιούλιο έκαναν τον γύρο του διαδικτύου δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι το εν λόγω μνημείο πιθανότατα είναι ο αρχαίος ναός του Θρόνακος Απόλλωνα και έκαναν έκκληση να αποφευχθεί η κατάχωσή του. Ωστόσο η αρχαιολογική έρευνα έδειξε ότι δεν πρόκειται για αρχαιοελληνικό ναό αλλά για ρωμαϊκό κτίσμα.335h96h875

«Σύμφωνα με την αρχαιολογία δεν είναι ο ναός αλλά ένα μεγάλο ταφικό ρωμαϊκό μνημείο» δηλώνει στην «Espresso» η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, η οποία επισκέφθηκε το σημείο μαζί με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη. Οπως αναφέρει, τα ευρήματα στη συγκεκριμένη περιοχή φαίνονται εντυπωσιακά. Δεν είναι όμως τα μόνα που έχουν βρεθεί στη χάραξη του οδικού άξονα. «Καθ’ όλη τη διαδρομή του έργου υπάρχουν πάρα πολλά αρχαία» υπογραμμίζει.

Την απόφαση για την τύχη του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου θα λάβει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ομως το θέμα είναι τι θα γίνει συνολικά με τα αρχαία που έχουν βρεθεί στην περιοχή. «Εχουμε συζητήσει και με το υπουργείο Πολιτισμού και με τις τοπικές αρχαιολογίες να γίνει στον σταθμό της Πελλάνας ένας χώρος ώστε να εκτεθούν κάποια από τα ευρήματα που θα εκτιμήσει το υπουργείο Πολιτισμού» λέει η κυρία Τζανετέα και προσθέτει: «Μακάρι να μην ταφεί κανένα εύρημα, αλλά επειδή αυτό λόγω της οικονομικής συγκυρίας είναι δύσκολο, για μας είναι πολύ σημαντικό να γίνουν πολιτιστικοί σταθμοί. Ενας τέτοιος σταθμός υπάρχει δέσμευση ότι θα γίνει ακριβώς στην Πελλάνα και θα εκτεθούν οι αρχαιότητες που θα μας υποδείξουν οι αρχαιολόγοι». Πάντως, εκτός από την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, βασικός στόχος της Περιφέρειας Λακωνίας είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση και παράδοση του «πολύ σημαντικού και αναπτυξιακού έργου του οδικού άξονα» υπογραμμίζει η ίδια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ