Πρώτο κουδούνι σε κλίμα αναταραχής!

Ο αγιασμός έδωσε αφορμή για νέο… χάσμα απόψεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπαιδευτικούς.

Σε κλίμα αναταραχής και αβεβαιότητας ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, χωρίς ωστόσο να χτυπήσει σε όλα τα σχολεία το πρώτο κουδούνι. Ο αγιασμός έδωσε αφορμή για νέο… χάσμα απόψεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπαιδευτικούς, με το υπουργείο Παιδείας να υποστηρίζει ότι όλα βαίνουν καλώς και τους συνδικαλιστές να κάνουν λόγο για τεράστια προβλήματα και να προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Σε όλη την Ελλάδα κάθε μαθητής έχει τα βιβλία του και κάθε τάξη τον δάσκαλο και τον καθηγητή της» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος που παρευρέθηκε στον αγιασμό του Δημοτικού Σχολείου Βιλίων, καθώς και των σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Αφού ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά, ο κ. Αρβανιτόπουλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Ελληνες εκπαιδευτικούς, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση να συνεχίσουν να επιτελούν το λειτούργημά τους «με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αυταπάρνηση».

Πάντως υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις σχολείων όπου ο αγιασμός δεν πραγματοποιήθηκε κανονικά, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού. Αυτό τουλάχιστον συνέβη στα Χανιά, όπου δύο δημοτικά (Ανώπολης και Γαύδου) και έξι νηπιαγωγεία (Χώρας Σφακίων, Πλατάνου, Ελους Κισσάμου, Ροδοβανίου, Καντάνου και Ασή Γωνιάς) παρέμειναν κλειστά. Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν ότι αυτό συνέβη λόγω δυσκολιών στη μετακίνηση εκπαιδευτικών και διαβεβαιώνουν ότι σήμερα τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

Από την άλλη πλευρά, δάσκαλοι και καθηγητές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα περιγράφουν την κατάσταση στα σχολεία με μελανά χρώματα. Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ), μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν 5.246 λειτουργικά κενά, ενώ ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης υποστήριξε ότι η φετινή χρονιά βρίσκει τα σχολεία με 16.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς σε σχέση με πέρυσι.

Στο «διά ταύτα», σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι εκπρόσωποι των τριών εκπαιδευτικών ομοσπονδιών των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ) ανακοίνωσαν την δημιουργία κοινού μετώπου και τη συντονισμένη αγωνιστική δράση κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οπως είναι γνωστό, οι καθηγητές έχουν προκηρύξει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την προσεχή Δευτέρα και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί 48ωρη απεργία για τις 16-17 του μήνα, ενώ απόφαση για κινητοποιήσεις αναμένεται να λάβουν σήμερα και οι δάσκαλοι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ