Οι χιμπατζήδες τα… λένε με χειρονομίες

❱❱ Οι πιο κοντινοί «συγγενείς» του ανθρώπου στο ζωικό βασίλειο χρησιμοποιούν τις δικές τους λέξεις για να επικοινωνούν

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Δεν είναι τυχαίο που οι χιμπατζήδες θεωρούνται ο κοντινότερος «συγγενής» του ανθρώπου στο ζωικό βασίλειο, καθώς τώρα αποκαλύπτεται ότι ο τρόπος που επικοινωνούν μοιάζει πολύ με τον τρόπο που μιλούν οι άνθρωποι.

Ειδικότερα, οι χιμπατζήδες χρησιμοποιούν τις χειρονομίες με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις λέξεις. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ρόχαμπτον στην Αγγλία μελετώντας τις χειρονομίες των χιμπατζήδων που ζουν στο δάσος Μπουντόνγκο της Ουγκάντα. Οπως επισημαίνουν στην έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the Royal Society B», οι χειρονομίες των χιμπατζήδων διέπονται από δύο βασικούς γλωσσικούς κανόνες που χαρακτηρίζουν και τη χρήση των λέξεων κατά την ανθρώπινη ομιλία.

Συγκεκριμένα, οι πιο συχνές χειρονομίες ήταν μικρότερης διάρκειας, ακολουθώντας τον «νόμο της συντόμευσης του Ζιπφ» για την ανθρώπινη ομιλία, σύμφωνα με τον οποίο οι λέξεις που χρησιμοποιούμε πιο συχνά είναι μικρότερες. Επίσης, όταν οι χιμπατζήδες θέλουν να εκφράσουν πολύπλοκες «λέξεις», τις δημιουργούν σχηματίζοντας σύντομες χειρονομίες σαν να ήταν συλλαβές. Η επιλογή τους αυτή είναι σύμφωνη με τον «νόμο του Μένζεραθ», ο οποίος προβλέπει ότι όταν οι άνθρωποι σχηματίζουν μεγαλύτερου μήκους γλωσσικές κατασκευές (λέξεις), τις κατασκευάζουν χρησιμοποιώντας πιο σύντομα μέρη, τις συλλαβές. «Ελπίζουμε η δουλειά μας να ανοίξει τον δρόμο για παρόμοιες έρευνες σε όλο το ζωικό βασίλειο» επεσήμανε η επικεφαλής της έρευνας Ραφαέλα Χέεσεν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ