Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο 69χρονος «σούπερμαν» της Κρήτης!

Ο Γιάννης Κυρδήμος (πρώην λιμενάρχης του Ηρακλείου) τρέχει και κολυμπάει (!) σε Μαραθώνιους σε στεριά και θάλασσα.

Σούπερμαν, ετών 69! Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη ζωντάνια και τη δυναμικότητα των νεαρών αντρών, αφού ο Γιάννης Κυρδήμος, πρώην λιμενάρχης του Ηρακλείου Κρήτης, δαμάζει τα κύματα και τρέχει σε μαραθώνιους λίγο πριν συμπληρώσει την έβδομη δεκαετία της ζωής του.


Ο τελευταίος «άθλος» του ήταν την περασμένη Πέμπτη, όταν δοκίμασε τις αντοχές του στον κολυμβητικό Μινωικό Μαραθώνιο «Κλάδειος διαδρομή» που φέτος ήταν αφιερωμένος στην επέτειο των εκατό χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο κ. Κυρδήμος, αν και είχε όλη τη διάθεση να τερματίσει στον Καρτερό (από τη Ντία), ωστόσο ο γιατρός του δεν τον άφησε. «Η απόσταση από τη Ντία μέχρι τον Καρτερό είναι 6 ναυτικά μίλια, δηλαδή 11 χιλιόμετρα. Αν και οι ιατρικές εξετάσεις μου είναι πάντα κανονικές, ο γιατρός μου φοβάται» λέει γελώντας στην «Espresso της Κυριακής» ο 69χρονος που ζει στην Κρήτη, αλλά κατάγεται από την Κύθνο.


Μάλιστα πριν από λίγες μέρες επέστρεψε από το Ζάγκρεμπ, όπου διεξήχθησαν οι 23οι Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου Βετεράνων Αθλητών. Οι εντυπώσεις του ήταν καλές και κακές, αφού εκτός από τη χαρά και την υγεία που προσφέρει ο αθλητισμός, είδε συνομηλίκους του να ντοπάρονται μπροστά στα μάτια του.


«Εχω λατρεία για τη θάλασσα. Αλλωστε γεννήθηκα στην αγκαλιά της. Ο πατέρας μου και η μητέρα μου είχαν βγει στα ανοιχτά της Κύθνου με ένα καΐκι για ψάρεμα, όταν την έπιασαν οι πόνοι στους επτά μήνες κύησης, τον Αύγουστο του 1944. Η μάνα μου με γέννησε μέσα στη βάρκα, ενώ ο πατέρας μου έκανε κουπί για να βγουν στη στεριά. Τελικά βγήκα πρόωρος και με πήγαν από την Κύθνο άρον άρον στο Λαύριο, κι έπειτα στην Αθήνα. Σώθηκα την τελευταία στιγμή, ενώ έμεινα σε θερμοκοιτίδα για πολύ καιρό. Η αγαπημένη μου μητέρα δεν υπάρχει πια, ενώ ο πατέρας μου πέθανε πριν από περίπου ένα μήνα, σε ηλικία 103 ετών!» τόνισε ο κ. Κυρδήμος ευελπιστώντας να πάρει τα χρόνια του.


Από τότε που κατάλαβε τον εαυτό του άρχισε να κολυμπά και να ασχολείται και επαγγελματικά με τη θάλασσα, μέχρις ότου αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του ναυάρχου, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ο 69χρονος αθλητής έχει λάβει μέρος σε επτά κολυμβητικούς μαραθωνίους: «Εχω τερματίσει σε τέσσερις, αλλά πέρυσι και πρόπερσι δεν με άφησε ο γιατρός να συνεχίσω, γιατί φοβήθηκε την υγεία μου -λόγω ηλικίας, όπως είπε- και έφτασα μέχρι τη μέση. Εξάλλου η θαλάσσια περιοχή στην Ντία είναι γνωστή για τα πολύ δυνατά ρεύματα και τους ισχυρούς ανέμους».


Με τον στίβο άρχισε να ασχολείται σχετικά αργά, συγκεκριμένα από το 2009: «Εγινε εντελώς τυχαία, όταν κάποιος γνωστός μου από τον ορειβατικό όμιλο μου είπε μια μέρα να λάβω μέρος σε αγώνες. Στην αρχή δίστασα, αλλά πείστηκα και πήγα για να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου, και είδα ότι μου άρεσε πολύ. Ετσι κόλλησα και το μικρόβιο αυτό». Ο κ. Κυρδήμος έχει λάβει μέρος σε πέντε μαραθωνίους (τέσσερις στην Αθήνα και έναν στη Ρώμη), καθώς και στους Βαλκανικούς της Σμύρνης.


Τα τρία εγγόνια του


Αειθαλής, ο κύριος Γιάννης τη μία μέρα τρέχει τρεις ώρες διανύοντας 20 χιλιόμετρα και κάνοντας την απόσταση Ηράκλειο – πρόποδες Γιούχτα και πίσω, και την άλλη ημέρα κολυμπά 4-5 χιλιόμετρα τη θαλάσσια διαδρομή Καρτερός – αεροδρόμιο – Κακό Ορος και πάλι πίσω στον Καρτερό. Αν κάποιος τον ρωτήσει τι του αρέσει πιο πολύ, δεν θα πάρει εύκολα απάντηση: «Αλλη η χάρη της στεριάς, άλλη της θάλασσας». Η θάλασσα όμως τον ταξιδεύει αλλού. Του αρκεί η παρέα ενός γλάρου για να χαθεί στις σκέψεις του, τις οποίες συνήθως μονοπωλούν τα τρία εγγόνια του (η 11χρονη Μαριλένα, ο 5χρονος Μάνος και ο συνονόματός του, ηλικίας 4,5 ετών).


«Οι δύο μικροί έχουν μπει στο… κόλπο και κολυμπούν σαν δελφίνια» λέει γελώντας όλο καμάρι, δίχως να ξεχάσει να τονίσει ότι η μεγάλη του αδυναμία είναι η εγγονή του, για την οποία έχει γράψει και ένα βιβλίο με τίτλο «Η ζωή της εγγονής ενός παππού».


TIPS


-Ασκηση


-Ψυχική δύναμη


-Καλή διατροφή (φρούτα, λαχανικά, κόκκινο κρέας και ψάρι)


-Οχι τηγανητά


-Οχι κάπνισμα, όχι αλκοόλ Πού και πού λίγο καλό κόκκινο κρασί Συντηρητική ζωή


 


ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...