Οι πέντε εντολές!

Σε τέσσερις σελίδες η τρόικα ζητάει όλα όσα πρέπει να γίνουν.

Διορία ενός μήνα έχει δώσει η τρόικα στην κυβέρνηση για να προετοιμάσει πέντε… παραγγελιές ώστε να δοθεί η υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ, καθώς και για να προσδιορίσει το πώς θα κλείσουν τα κενά του Προϋπολογισμού του 2014 – κυρίως λόγω των ασφαλιστικών ταμείων. Η τρόικα έχει δώσει στο οικονομικό επιτελείο τέσσερις σελίδες με όλα όσα πρέπει να έχουν γίνει μέχρι να επιστρέψει. Ακριβής ημερομηνία δεν υπάρχει, αλλά η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει αγώνα δρόμου. Ο πρωθυπουργός, που από σήμερα βρίσκεται και πάλι στο Μαξίμου, θα έχει σειρά επαφών με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Οι πέντε… παραγγελιές που έχει αφήσει η τρόικα είναι:

1. Ολοκλήρωση Προϋπολογισμού 2014, που θα πρέπει να κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Η «τρύπα», σύμφωνα με την τρόικα, για το 2014 διαμορφώνεται περί τα 2,5 δισ. ευρώ (αφού μόνο από τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ), ενώ στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως το «κενό» δεν ξεπερνά τα 500.000.000 ευρώ. Ομως εκτιμούν ότι στο τέλος της διαπραγμάτευσης οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε μέτρα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.

2. Αναθεώρηση προγράμματος αποκρατικοποιήσεων 2014. Στο οικονομικό επιτελείο δεν γνωρίζουν τον στόχο των εσόδων για το επόμενο έτος, καθώς και πώς θα διασφαλιστεί η είσπραξή τους. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεταξύ 3,5 – 4 δισ. ευρώ. Σε διαφορετική επίσκεψη θα προκύψουν μεγαλύτερα προβλήματα με το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας.

3. Η τεράστια «τρύπα» των ασφαλιστικών που πρέπει να καλυφτεί. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και το ενδεχόμενο νέας περικοπής συντάξεων και ειδικά στον ΟΑΕΕ, στις συντάξεις των νέων συνταξιούχων (εκείνων που θα συνταξιοδοτηθούν από το 2014 και μετά). Πάντως, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει νέες περικοπές στις συντάξεις.

4. Υλοποίηση προαπαιτούμενων για την υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ. «Αγκάθι» η εξεύρεση κοινού σχεδίου αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ ώστε η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ να γίνει έως τα μέσα Οκτωβρίου.

5. Αντιμετώπιση ανεργίας. Η ελληνική οικονομία πρέπει να επιστρέψει σε βιώσιμους ρυθμούς μεγέθυνσης. Για τον λόγο αυτό η τρόικα, μέσα από τις τέσσερις σελίδες της που έχει αφήσει στο οικονομικό επιτελείο, έχει ζητήσει να ετοιμαστεί και να προωθηθεί άμεσα δέσμη μέτρων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

Λεζάντα: Εναν μήνα διορία έχει δώσει στην κυβέρνηση η τρόικα προκειμένου να προετοιμαστεί το… έδαφος και να ανοίξει ο δρόμος για την υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ