Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – Αυξημένος κίνδυνος αναπηρίας για πρόωρα βρέφη

Η προωρότητα, που ορίζεται ως η γέννηση πριν από...

Ανδρουλάκης και Δούκας ήπιαν τον «καφέ της ειρήνης» στο δημαρχείο της...

«Ανακωχή» για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και...

«Secret song»: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα κι επιστρέφει με νέα επεισόδια!

Το μεγαλύτερο τηλεοπτικό event της ελληνικής τηλεόρασης, που καθήλωσε και συγκίνησε πάνω...

Ο ζωγράφος που κάνει αθάνατες μεγάλες προσωπικότητες

Ο Κώστας Σπυριούνης φιλοτέχνησε για τα ΕΛ.ΤΑ. σειρές γραμματοσήμων με πρόσωπα-θρύλους του ελληνικού σινεμά και του λαϊκού τραγουδιού.

Θεωρείται ένας από τους καλύτερους ζωγράφους της γενιάς του. Τα περισσότερα έργα του έχουν αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια από καταξιωμένους καλλιτέχνες σε Ελλάδα και εξωτερικό. «Μη λέτε πολλά γι’ αυτά τα έργα. Είναι φίνα και αυτοαμυνόμενα» είχε πει ο κορυφαίος Ελληνας ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης σχολιάζοντας δημιουργίες του Κώστα Σπυριούνη, του ανθρώπου που κάνει αθάνατες τις μεγάλες προσωπικότητες στα γραμματόσημα των ΕΛ.ΤΑ.41159h8kt7

Για τον Κώστα Σπυριούνη ζωγραφική σημαίνει ζωή, πηγή έμπνευσης αλλά κι ένας τρόπος για να εκφράζει την αγάπη του στο τοπίο, στη φύση, στον άνθρωπο. Μια ματιά αν ρίξει κάποιος στα έργα που κατά καιρούς έχει υπογράψει, είναι αρκετή για να καταλάβει πως είναι πλημμυρισμένος από καλλιτεχνική αρτιότητα και λατρεία για το τέλειο. Αλλωστε αν δεν ήταν αυτό που είναι, δεν θα δεχόταν ίσως ποτέ μια σημαντική πρόταση που του έγινε το 2009 από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, να είναι ο ζωγράφος που με την υπογραφή του θα κυκλοφορούσε μια σειρά από γραμματόσημα με πρόσωπα-θρύλους του ελληνικού σινεμά και του λαϊκού τραγουδιού.

«Για μένα η συνεργασία αυτή ήταν μια από τις σημαντικότερες της καριέρας μου. Ηταν ένα ωραίο ταξίδι στον χρόνο με συντροφιά όλους αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους που γνωρίσαμε μέσα από τις ταινίες τους και τη μουσική τους» αναφέρει στην «Espresso» ο ζωγράφος Κώστας Σπυριούνης, ο οποίος φωτογραφήθηκε στο εργαστήριο και ησυχαστήριό του στον Χολαργό. «Μέσα από αυτή τη δουλειά που τμηματικά κράτησε τρία χρόνια είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μέλη των οικογενειών όλων αυτών των σπουδαίων ανθρώπων που τους γνώριζαν καλύτερα από τον καθένα μας. Εμαθα για τον χαρακτήρα τους, τη ζωή τους όταν τα φώτα της σκηνής έσβηναν, αλλά και πολλά μυστικά της επιτυχίας τους».

Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Ελλη Λαμπέτη, Νίκος Κούρκουλος, Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης, Δημήτρης Χορν, Ντίνος Ηλιόπουλος είναι τα πρώτα διάσημα πρόσωπα που κλήθηκε ο Κώστας Σπυριούνης να φιλοτεχνήσει, για μια σειρά γραμματοσήμων με τον τίτλο «Ελληνες ηθοποιοί».41159h8kt10

«Στην παρουσίαση της δουλειάς μου στη Λυρική Σκηνή, η Μαριάννα Λάτση συγκινήθηκε με το πορτρέτο του Νίκου Κούρκουλου. Με ευχαρίστησε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, ενώ ένα πορτρέτο του συζύγου της με την υπογραφή μου υπάρχει αυτή τη στιγμή στους χώρους του σπιτιού της. Δεν ήταν μια εύκολη δουλειά, αφού τα έργα μου πέρασαν από πολλές επιτροπές μέχρι να πάρουν την τελική απόφαση για την έκδοσή τους» αναφέρει ο Κώστας Σπυριούνης, ο οποίος το 2010 ζωγράφισε για τα ΕΛ.ΤΑ. κορυφαίους πρεσβευτές της μουσικής για ένα αφιέρωμα στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι.

«Γιώργος Ζαμπέτας, Στέλιος Καζαντζίδης, Βίκυ Μοσχολιού, Σωτηρία Μπέλλου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Βασίλης Τσιτσάνης ήταν τα επόμενα πρόσωπα που ζωγράφισα. Το ευτύχημα για μένα ήταν πως μέσα από αυτή τη δουλειά κατάφερα να φτιάξω τις προσωπογραφίες καλλιτεχνών που θαύμαζα από παιδί. Ολη αυτή η συνεργασία, εκτός από καταξίωση, αφού είμαι ίσως ο μοναδικός ζωγράφος που τα γραμματόσημα φέρουν την υπογραφή του, μου χάρισε και πολλές ευχάριστες στιγμές. Θυμάμαι πρόσωπο από το συγγενικό περιβάλλον κάποιου σταρ, δεν θα πω το όνομά του, να με παρακαλάει να κάνω… μικρότερα αφτιά στον πατέρα του ή άλλον να προσθέσω λίγα μαλλιά επιπλέον στο τελικό αποτέλεσμα»!

Η σειρά με τα επώνυμα πρόσωπα έκλεισε το 2011, όταν ο Κώστας Σπυριούνης ζωγράφισε τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Ορέστη Μακρή, τον Θανάση Βέγγο, τη Σαπφώ Νοταρά, τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, τη Μαίρη Αρώνη.

«Πιστεύω πως υπάρχουν πολλά ακόμα πρόσωπα που λείπουν από τη συλλογή αυτή. Είναι αδύνατον να μην υπάρχει ένα γραμματόσημο με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Αλέκο Σακελλάριο, τη σπουδαία Σοφία Βέμπο και άλλα κορυφαία πρόσωπα που με το ταλέντο τους διέγραψαν μια λαμπρή καριέρα και έχτισαν ένα όνομα που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα. Τώρα, αν με ρωτάτε για τα νέα γραμματόσημα, ανάμεσα στα οποία υπάρχει και το όνομα του Νίκου Αλιάγα, λυπάμαι, δεν θα σχολιάσω, αφού, πρώτον, το αποτέλεσμα δεν είναι ζωγραφικό αλλά φωτογραφία και, δεύτερον, δεν γνωρίζω τους πραγματικούς λόγους της απόφασης για την έκδοση αυτής της σειράς».41159h8kt8

Ενα μοναδικό πορτρέτο για την πρόεδρο της ΕΛΠΙΔΑΣ

Μια πολύ ιδιαίτερη συνάντηση για τον ζωγράφο Κώστα Σπυριούνη ήταν εκείνη με την πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και πρόεδρο του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία ήθελε ένα πορτρέτο με τη δική του καλλιτεχνική ματιά.

«Μιλάμε για μια σπάνια γυναίκα, η οποία, εκτός από το έργο της, είναι σημαντική και ως προσωπικότητα. Η κυρία Βαρδινογιάννη -όσο απίστευτο κι αν ακούγεται αυτό- με επισκέφτηκε εδώ μαζί με τους συνεργάτες της και πόζαρε για μένα. Ηταν απίστευτα συνεργάσιμη, ενώ μου έδωσε την ευκαιρία να προσθέσω ό,τι εγώ ήθελα στο τελικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, εκείνη την ημέρα δεν φορούσε αξεσουάρ και μου έδωσε το οκέι να προσθέσω εγώ αυτά που θεωρούσα ότι θα της ταίριαζαν. Γι’ αυτό, όμως, που την ευχαριστώ περισσότερο, είναι που μου δίνει το δικαίωμα να μιλάω ανοιχτά για τη δουλειά μου αυτή, που της αρέσει πολύ και την έχει στο γραφείο της. Είναι πολύ τιμητικό αυτό για μένα» καταλήγει ο σπουδαίος ζωγράφος, ο οποίος ανοίγει πλέον τα φτερά του σε νέους ζωγραφικούς ορίζοντες.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ – ΦΩΤ.:ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΗΝΑΣ

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...