Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Η απόβαση των Γερμανών στις Οινούσσες

Σκηνές απείρου κάλλους κατά την προετοιμασία για την άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου που έφτασε ποτέ στο νησί.

Σκηνές βγαλμένες από την αθάνατη ελληνική ταινία «Γοργόνες και Μάγκες» εκτυλίχθηκαν στις μαγευτικές Οινούσσες με την άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου που έφτασε ποτέ στο νησί. Οχι, οι κάτοικοι δεν κλήθηκαν να φτιάξουν… κεφτεδάκια για να περιποιηθούν τους τουρίστες, όπως έκανε η Μάρθα Καραγιάννη στην ταινία, αλλά υπό τις οδηγίες του δημάρχου Ευάγγελου Αγγελάκου κλήθηκαν να… πλυθούν, να ξυριστούν, να φορέσουν τα καλά τους και με ένα πλατύ χαμόγελο να υποδεχτούν τους 550 Γερμανούς τουρίστες που μετέφερε το κρουαζιερόπλοιο «EUROPA 2» της γερμανικής εταιρίας HAPAG LLOYD.rfedfggbnhh4546124985jkkoihn1

«Το κρουαζιερόπλοιο έφτασε στο νησί γύρω στις 2.00 το μεσημέρι της Τρίτης και έδεσε ράδα. Οι 550 Γερμανοί που μετέφερε επιβιβάστηκαν σε σωσίβιους λέμβους και βγήκαν στο νησί, όπου τους υποδέχτηκαν η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι με μια μικρή γιορτή» ανέφερε στην «Espresso» ο πλωτάρχης του Λιμενικού Σώματος Αριστείδης Μηνίδης και πρόσθεσε: «Είναι το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που έπιασε Οινούσσες και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή. Το “EUROPA 2” παρέμεινε στην περιοχή έως τις 11.00 το βράδυ, οπότε αναχώρησε για να συνεχίσει το ταξίδι του με προορισμό άλλα νησιά της Ελλάδας».

Για τη γιορτή υποδοχής που στήθηκε κατά την απόβαση των Γερμανών, φωτογραφίες από την οποία μας παραχωρήθηκαν ευγενικά από τη Μαρία Ντινιακουδάκη, την οποία ευχαριστούμε, μίλησε στην «Espresso» ο αντιδήμαρχος Στέφανος Βογιατζής. «Για όλους εμάς εδώ, η άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου ήταν ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός. Για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού μας πραγματοποιεί επίσκεψη ένα πλωτό παλάτι… Ελπίζουμε να γίνουν και άλλες. Ηδη μας ενημέρωσαν ότι την επόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθούν τρεις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων» τόνισε και πρόσθεσε: «Σαν δημοτική Αρχή, λοιπόν, οργανώσαμε μια μικρή γιορτή για να υποδεχτούμε τους επισκέπτες και φροντίσαμε να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Στο λιμάνι στήθηκε ένα τραπέζι με γλυκά, δώσαμε αναμνηστικά φυλλάδια, ξεναγήσαμε τους Γερμανούς στο νησί και τους δείξαμε την ιστορία και τις ομορφιές του. Επειτα, αφού ψώνισαν τρόφιμα, φρούτα και σουβενίρ, επιβιβάστηκαν και πάλι στις λέμβους και ανέβηκαν στο πλοίο, το οποίο και αναχώρησε αργά το βράδυ».rfedfggbnhh4546124985jkkoihn2

Ωστόσο, η άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου στις Οινούσσες φαίνεται πως άφησε… απόνερα στο νησί, εξαιτίας μιας ανακοίνωσης που έβγαλε η δημοτική Αρχή από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και την οποία μοίρασε πόρτα πόρτα σε όλους τους κατοίκους του νησιού. Σύμφωνα με αυτή, καλούνταν όλοι με αφορμή την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου να… πλυθούν, να ξυριστούν και να κατέβουν χαρούμενοι στο λιμάνι για να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου! Μικροί και μεγάλοι έπρεπε να δώσουν την εικόνα ενός ζωντανού χωριού και «όχι νεκροταφείου».

Η εν λόγω ανακοίνωση, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και δεν ήταν λίγοι αυτοί που έδειξαν την έντονη δυσφορία τους στα social media: «Οδηγίες προς ναυτιλλομένους», «Νουθεσίες προς ιθαγενείς», «Καλώς ήρθε το δολάριο» και άλλα ήταν τα σχόλια των πολιτών που σημείωναν ότι η ανακοίνωση γύρισε τον χρόνο αρκετές δεκαετίες πίσω! Ο αντιδήμαρχος Στέφανος Βογιατζής, πάντως, αρκέστηκε να δικαιολογηθεί λέγοντας: «Το μόνο που ήθελε η δημοτική Αρχή ήταν να δείξουμε ένα καλό πρόσωπο και να φύγουν οι επισκέπτες με τις καλύτερες εντυπώσεις. Δεν κάναμε τυμπανοκρουσίες. Απλώς τους υποδεχτήκαμε με θέρμη και τους δείξαμε πόσο φιλόξενοι είμαστε».

Δήμαρχος προς κατοίκους: Ντυθείτε, πλυθείτε, ξυριστείτε, έρχεται!!!

Η ανακοίνωση που μοιράστηκε πόρτα πόρτα

Στην ταινία του 1967 «Καλώς ήλθε το δολάριο» οι Ελληνες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σκηνές απείρου κάλλους με την προετοιμασία που γινόταν στην Τρούμπα του Πειραιά για την υποδοχή του 6ου αμερικανικού στόλου. Ακόμη και καθηγητής αγγλικών επιστρατεύτηκε για να διδάξει μερικές λέξεις! Ομως, 46 χρόνια μετά, στις Οινούσσες το σκηνικό παρέμεινε ακριβώς ίδιο, με μόνη διαφορά τη… γλώσσα! Τα αγγλικά έγιναν γερμανικά!rfedfggbnhh4546124985jkkoihn3

«Στις 8/10/2013 και από τις 14.00 έως και τις 23.00 το κρουαζιερόπλοιο “EUROPA 2” θα πιάσει στην Εγνούσσα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού μας έχουμε τέτοια επίσκεψη. Από πλευράς της εταιρίας, αυτή είναι μια δοκιμαστική επίσκεψη… Αν οι επισκέπτες μείνουν ευχαριστημένοι, θα ακολουθήσουν και άλλες. Αν, όχι, δεν θα μπει στο πρόγραμμά της και δεν πρόκειται να επαναληφθεί και ο τόπος θα ζημιώσει» ανέφερε η πρώτη παράγραφος της ανακοίνωσης που βρήκαν οι κάτοικοι στις πόρτες τους. Η συνέχεια ήταν αρκετά καλύτερη: «Αν αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία, οι συνέπειες μπορεί να μας είναι σημαντικές και επωφελείς. Αν όχι, εμείς οι ίδιοι θα είμαστε υπεύθυνοι και άξιοι της μοίρας μας. Κανείς δεν μας χρωστά τίποτα. Το βιος μας το κερδίζουμε μόνοι μας. Η ανάπτυξη δημιουργείται, δεν έρχεται από μόνη της. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να μπούμε σε μόνιμο προορισμό της εταιρίας πλοίου/πλοίων». Ο πρωινός καφές λίγο έλειψε να σταθεί… μοιραίος για όσους συνέχισαν την ανάγνωση, καθώς ο συντάκτης άφησε τα καλύτερα για το τέλος: «Οι εντυπώσεις που θα αφήσει στους επισκέπτες ο κάθε ένας από τους κατοίκους μας θα καθορίσουν και αυτές την ανάπτυξη και το μέλλον των σημερινών νέων και των μελλοντικών γενεών της Εγνούσσας. Γι’ αυτό καλούμαστε όλοι μας να: Καθαριότητα: Ολοι να φροντίσουμε τη γειτονιά μας, αλλά και όλο το νησί μας και να συμβάλλουμε στην αποκομιδή των σκουπιδιών, πεταμένων αντικειμένων, μπαζών, που δημιουργούν άσχημη εικόνα και αποτρέπουν τον τουρίστα να ξανάρθει». Και ακολουθεί η ατραξιόν (διατηρούμε την ορθογραφία)!

«Εμφάνισης προσώπων και υπηρεσιών: Επιμελημένη (ξυρισμένοι, καθαροί και ευπρεπώς ενδεδυμένοι). Χαμόγελο/ Καλημέρα/ Φιλοξενία/ Εξυπηρέτησις/Προθυμία/Ζεστασιά».

Και πριν προλάβουν να συνέλθουν όλοι από το σοκ, ήρθε και το… κερασάκι: «Εμφάνισης χωριού! Να δώσει την εικόνα ενός ζωντανού και περιποιημένου χωριού, με παρουσία ανθρώπων, παιδιών, κινητικότητα. Οχι “νεκρόπολις”. “Οχι νεκροταφείο”. “Οχι ερημούπολις”»! Από το στόχαστρο της δημοτικής Αρχής δεν ξέφυγαν και οι επαγγελματίες του νησιού. Οι οδηγίες ήταν και για αυτούς σαφείς:

«Καταστήματα/Μεταφορικά Μέσα: Συνιστάται να μπορούν να δέχονται πιστωτικές κάρτες. Να υπάρχει αρκετό προσωπικό για να εξυπηρετεί ταχέως πολλούς πελάτες σε μικρό χρονικό διάστημα… Τουριστικά καταστήματα: Να έχει αρκετά σουνεβίρ». Και από τιμές; «Να είναι λογικές, προσγειωμένες, με στόχο να προσελκύσουν πελάτες για να έρχονται και στο μέλλον. Η λογική της “αρπαχτής” θα σκοτώσει την χρυσοφόρο όρνιθα»!

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...