Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πάνος Καλίδης: «Πιστεύω ότι δεν είμαι καλός πατέρας»

Ο Πάνος Καλίδης παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε...

«Σασμός»: Nέο απειλητικό σημείωμα για Μαθιό και Βασιλική!

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Το νέο...

Μπο: «Θέλω να γίνω μπαμπάς και να κάνω τη δική μου οικογένεια...

Ο Μπο παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Καλημέρα»....

Οι ΟΠΑΠ Champions καλωσορίζουν τη Γεωργία Δεσπολλάρη

Η νεαρή αθλήτρια στίβου είναι το 12ο μέλος του...

Κοντά σε φάρμακο που θα βάζει stop στο εφιαλτικό αλτσχάϊμερ

Ανακάλυψαν ουσία που προλαμβάνει τον θάνατο του εγκεφαλικού ιστού.

Ενα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία του Αλτσχάιμερ βρίσκονται επιστήμονες στη Βρετανία οι οποίοι ανακάλυψαν ουσία που προλαμβάνει τον θάνατο του εγκεφαλικού ιστού.

Ερευνητές από τη Μονάδα Τοξικολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών του Λέσεστερ μελέτησαν τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας που αναπτύσσονται στα εγκεφαλικά κύτταρα και διαπίστωσαν πως όταν αυτά προσβάλλονται από κάποιον ιό, αναπτύσσονται ιικές πρωτεΐνες. Ετσι, τα κύτταρα τερματίζουν σχεδόν ολόκληρη την παραγωγή των πρωτεϊνών προκειμένου να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.

Ωστόσο σε πολλές νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως το Αλτσχάιμερ, συχνά παράγονται αρκετές ελαττωματικές πρωτεΐνες οι οποίες παρουσιάζουν τις ίδιες άμυνες, αλλά με πιο έντονες συνέπειες. Ετσι, τα εγκεφαλικά κύτταρα σταματούν την παραγωγή πρωτεϊνών με αποτέλεσμα να οδηγούνται στον θάνατο.

Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται στους νευρώνες του εγκεφάλου και, αναλόγως την ασθένεια που υπάρχει, μπορεί να καταστρέψει τη μνήμη, την κίνηση, ακόμη και να στερήσει τη ζωή. Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός φαρμάκου που θα θεραπεύει όχι μόνο το Αλτσχάιμερ, αλλά και το Πάρκινσον, τη νόσο του Χάντιγκτον και άλλες ασθένειες που μέχρι σήμερα δεν έχουν θεραπεία. Διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες.

Η μείωση της όσφρησης «δείχνει» την πάθηση

Αλλη έρευνα έδειξε ότι το Αλτσχάιμερ μπορεί να εντοπιστεί με τη βοήθεια της όσφρησης, την οποία όσοι προσβάλλονται από τη νόσο χάνουν ταχύτερα από το αριστερό τους ρουθούνι. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Φλόριντα με τη συμμετοχή εθελοντών οι οποίοι έκαναν τεστ όσφρησης. Σε αυτό οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν φιστικοβούτυρο, η μυρωδιά του οποίου εντοπίζεται από το οσφρητικό νεύρο. Οπως διαπιστώθηκε, όσοι βρίσκονταν στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ παρουσίαζαν μειωμένη όσφρηση στο αριστερό τους ρουθούνι σε σχέση με τους υπολοίπους των οποίων η όσφρηση ήταν φυσιολογική. Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, η μείωση της όσφρησης είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ