«Μαγειρεύουν» ακόμη τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Δύο χρόνια τώρα μας βασανίζει ως ειδικό τέλος ακινήτων, ενιαίος φόρος ακινήτων ή, όπως ορθά καθιερώθηκε από τον ελληνικό λαό, χαράτσι, αφού ο προσωρινός χαρακτήρας του έγινε μόνιμος.

Δύο χρόνια τώρα μας βασανίζει ως ειδικό τέλος ακινήτων, ενιαίος φόρος ακινήτων ή, όπως ορθά καθιερώθηκε από τον ελληνικό λαό, χαράτσι, αφού ο προσωρινός χαρακτήρας του έγινε μόνιμος. Η κυβέρνηση εδώ και έναν μήνα προσπαθεί να βρει τη «φόρμουλα» που και έσοδα θα φέρει και δεν θα προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις και θα είναι αρεστή στην τρόικα. Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε στην τρόικα ένα ακόμη σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Είναι η τρίτη πρόταση, αφού οι άλλες έχουν απορριφθεί είτε από βουλευτές είτε από την τρόικα είτε και από τους δύο. Η τελευταία «φόρμουλα», για την οποία υπάρχουν κάποιοι «ψίθυροι» ότι δεν είναι αρεστή στους δανειστές, προβλέπει:

1. Κτίσματα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού. Το πρώτο κλιμάκιο για τιμή ζώνης έως 500 ευρώ παραμένει αμετάβλητο. Για κτίσματα με τιμή ζώνης από 501 έως 1.750 ευρώ προβλέπεται μείωση του συντελεστή, ενώ στα ίδια επίπεδα διατηρείται ο βασικός φόρος για τα κτίσματα αντικειμενικής αξίας από 1.751 έως 3.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για κατοικίες αξίας από 3.251 έως 4.500 ευρώ ανά τ.μ. αυξάνονται οι συντελεστές.

2. Οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού. Ο φόρος ξεκινά από 2 λεπτά του ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και φτάνει τα 30 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για οικόπεδα αξίας άνω των 5.000 ευρώ ανά τ.μ. Οι συντελεστές φόρου μειώνονται από 18% έως και 60% για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 ευρώ έως 100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για οικόπεδα μεγαλύτερης αξίας, άνω των 200 ευρώ το τ.μ., οι συντελεστές αυξάνονται από 20% έως 67%. Το νέο σχέδιο προβλέπει τη βεβαίωση εσόδων ύψους 3,5 δισ. ευρώ από 3,85 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό σχέδιο.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ