Μήνυμα Πατριάρχη σε μοναχούς – κράτος

«Οχι» στις επενδύσεις των μονών του Αθω!

Μηνύματα στο εσωτερικό του Αγίου Ορους αλλά και προς την κυβέρνηση έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος βρίσκεται στο Περιβόλι της Παναγιάς προκειμένου να προεξάρχει των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση του Αγίου Ορους στο ελληνικό κράτος.

Το πρώτο μήνυμα αφορούσε τις επενδυτικές δραστηριότητες που αναλαμβάνουν ιερές μονές του Αγίου Ορους. Ο κ. Βαρθολομαίος αυτές τις δραστηριότητες δεν τις βλέπει με καλό μάτι. «Να συνεχίσετε απρόσκοπτοι  τον μοναχικόν δόλιχόν σας, μακράν του κόσμου και των του κόσμου, της τύρβης και της ανασφαλείας των λεγομένων οικονομικών και άλλων επενδύσεων, έχοντες το βλέμμα και τον νουν μόνον “εις την θύραν του ελέους, την Μαριάμ”» είπε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του προς τους αγιορείτες μοναχούς ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.

Ο Πατριάρχης εμφανίστηκε ενήμερος για όλα όσα συμβαίνουν στην αθωνική πολιτεία κάνοντας λόγο για μη ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν και εκεί, εξαιτίας της γενικής κρίσης στην ελληνική επικράτεια. Ως Επίσκοπος του Αγίου Ορους προέτρεψε τους μοναχούς να προσπαθήσουν να τηρήσουν το «έκαστος εφ’ ω ετάχθη» επιτελώντας «άχρι κεραίας τα εκ της κλήσεως ημών απορρέοντα καθήκοντα και να τηρήσωμεν τας επαγγελίας, τας οποίας εδώκαμεν ενώπιον αγγέλων και ανθρώπων, έμπροσθεν του αγίου Θυσιαστηρίου, περί ων θα ζητηθή παρ’ ημών λόγος εν ημέρα κρίσεως».

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε χθες στον ναό του Πρωτάτου, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στο θέμα της φορολόγησης των μονών του Αγίου Ορους, θέμα που έχει εξοργίσει τους αγιορείτες και έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις Αγίου Ορους – Πολιτείας. Και αυτό ακριβώς το θέμα αφορούσε το δεύτερο μήνυμά του: «…Η οποτεδήποτε τυχόν, υπό ανιδέων και “χαλάσματα” μόνον και σκοπιμότητας υπηρετούντων κατά καιρούς διαθρυλουμένη ανακίνησις ζητήματος περί αλλαγής του πολιτειακού καθεστώτος του Αγίου Ορους ή τροποποιήσεως των “κεκτημένων” και καταστατικώς ισχυόντων, κοσμική ούσα κατά την φύσιν αυτής, είναι πάντοτε ανεπίκαιρος και επιβλαβής».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στις 25 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τους εορτασμούς της πόλης.

Κ. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ